Vriendschap op jonge leeftijd

Onze dochter is inmiddels zeven (wat ook niet zo oud is) en heeft vanaf jonge leeftijd al vriendschappen met andere kinderen. Al toen ze baby was ‘speelde’ ze met anderen. Er is zelfs een vriendinnetje die ze nu dus al bijna zeven jaar kent en ook mee speelt. Haar andere vriendschappen zijn ook al ‘jong’ begonnen. Op de peuterspeelzaal. Of in groep 1.

Het is mooi om te zien hoe dit zich ontwikkelt. De vriendschappen. En ook zijzelf als vriendin. Ze heeft een beste vriendin, wat ook echt dikke mik is. Die twee spelen echt heel fijn samen en ja ook dat botst wel eens. Maar nooit heel erg en ook zeker niet voor lang. Ze kunnen echt niet zonder elkaar. Dan zijn er ook nog een aantal andere vriendinnen die ze ook wel echt als hele goede vriendin ziet. Met de een gaat dat eigenlijk altijd wel goed. En met de ander heeft ze dan wat vaker ruzie. Aan wie dat ligt? Waarschijnlijk aan beide.

Een lieve vriendin

Nu is het natuurlijk mijn bloedeigen dochter. Maar ik zie haar echt als een lieve vriendin. Ze is een zorgzaam type. Net als haar moeder. Dus toen er laatst een vriendinnetje was die niet zo lekker in haar vel zat en stiekem haar ouders miste ging ze daar heel lief en fijn mee om.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ik bekeek het van een afstand en zag hoe ze de ander de ruimte gaf. Hoe ze haar door te blijven praten en dingen aan te dragen voor haar zorgde. Door haar wensen te respecteren. Ze vertelde haar vriendin dat ze haar gevoel herkende. En ook wat zij in zo’n situatie dan doet. Proberen te focussen op de dingen die wél fijn zijn. Het fijne zonnetje, dat ze eindelijk afspraken, de tattoo’s die op hun armen stonden, de snoepjes die ze kregen.

Ze pushte niet. Ging niet alleen spelen. Ze bleef bij haar vriendin en gaf dus zowel ruimte als mogelijkheden. Na een tijdje werd op de Nintendo Switch Just Dance aangezet en besloten ze te gaan dansen. En wat denk je? Het vriendinnetje werd weer vrolijk en wilde zelfs niet weg toen haar moeder haar kwam halen.

Waarom ik dit vertel en deel? Natuurlijk, ik ben trots op mijn dochter. Maar ik vond het ook gewoon zo’n mooie situatie om te zien. Een situatie waar ik ook nog wel wat van kan leren. En eentje met een mooie afloop.