De voor- en nadelen van haken

voordelen nadelen haken

Van gezellige avonden met mijn haaknaald in de hand tot het vieren van kleine creatieve overwinningen, voor mij (Cora van Corasknitknacks) is haken veel meer dan alleen een hobby – het is een kunstvorm vol verrassingen. Maar voordat je helemaal in de wereld van garens en patronen duikt, is het belangrijk om te begrijpen wat haken echt inhoudt.

In dit artikel duik ik dieper in op de voordelen en nadelen van deze creatieve hobby. Of je nu een ervaren haakster bent die op zoek is naar nieuwe inzichten of net begint aan dit creatieve avontuur, hier ontdek je alles wat je moet weten.

De voordelen van haken

Haken is echt super tof en fijn. Niet voor niets dat ik het al jaren doe en inmiddels van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Hieronder vertel ik je wat de voordelen zijn van haken.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Haken is ontspannend

Haken helpt je ontspannen doordat je steeds herhalende bewegingen maakt. Het is daardoor als een soort meditatie. Inmiddels is zelfs uit onderzoek gebleken dat je door haken en andere creatieve hobby’s allerlei fijne hormonen aan maakt. Hierdoor haak je jezelf dus letterlijk blij! Dat draagt ook weer bij aan een betere stressverwerking en het is goed voor je geheugen.

Haken als creatieve uitlaatklep

Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens super cool om gewoon zelf, met je eigen handen iets te maken. Om alles te kunnen creƫren wat je maar wilt! Je kunt op zoek gaan naar leuke (gratis) haakpatronen zoals deze leuke haakpatronen voor Pasen en de lente , of je probeert zelfs iets te bedenken.

De veelzijdigheid van haken

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het haken. Denk aan kledingstukken, sleutelhangers, decoratie voor je interieur, knuffels, en nog veel meer.

Verbondenheid

Alhoewel je heel goed in je eentje kunt haken terwijl je op de bank met een glaasje thee zit, kan haken juist ook een sociale activiteit zijn. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een workshop of haakcursus, maar ook het delen van jouw liefde voor jouw handwerk met anderen die daar net zo van houden. Dat kan bijvoorbeeld op social media, maar ook bij georganiseerde bijeenkomsten.

De nadelen van haken

Maarja, niets in het leven is alleen maar zonneschijn, dus er zitten ook nog wel wat nadelen aan beginnen met haken. Want voor je het weet ben je er zo aan verknocht dat je niet meer kunt stoppen!

Heb je altijd meer garen nodig en nooit genoeg geld meer om alles te kunnen kopen dat je aan garens, patronen en andere materialen nodig hebt. Om het nog maar niet te hebben over de ruimte tekort… want waar laat je al dat garen in hemelsnaam? En de gehaakte spullen dan?

Eerst is het nog leuk om zelf te houden. Dan wordt het weggeven aan familie en vrienden en als je daar eenmaal aan begint dan komen de verzoekjes of je “even” dit of dat kunt haken ook al snel!

Met als gevolg: nog meer garen en gehaakte producten die ergens moeten blijven. Dus dan ga je voorzichtig nadenken over het verkopen van je gehaakte spulletjes en voor je het weet heb je een heel bedrijf draaien! Want tja, als je dan toch je gehaakte spullen verkoopt kun je ook wel garens en je haakpatronen gaan verkopen toch?

De voor- en nadelen van haken

Dus, haken is super fijn en ik raad het iedereen aan! Maar het is wel een tikkeltje op eigen risico. Of misschien heb jij gewoon wel meer zelfbeheersing dan ik šŸ˜‰

Welke van de voordelen herken je? En welke nadelen?
Of ben ik nog voor- of nadelen die jij ervaart vergeten? Laat het weten in een reactie hieronder!