Voorbereidingen voor het eerste kinderfeestje

Aanstaande vrijdag geeft onze dochter haar allereerste kinderfeestje. Iets waar ze al naar uit kijkt sinds ze vier is. Dus ze heeft even moeten wachten. Omdat zo’n kinderfeestje toch best wat organiseerwerk is vond ik het wel een blog waard om het te hebben over alle voorbereidingen voor dit eerste kinderfeestje. Wat hebben wij allemaal gekocht en/of gedaan? En hoe gaat het feestje er (ongeveer) uit zien. Ik vertel het je in dit artikel.

Een prinsessenfeest

Het thema van het feest was al vrij snel duidelijk. Het werd een prinsessenfeest. Onze dochter gaf aan dat ze wilde dat iedereen als een prinses zou komen dus dit hebben we doorgetrokken naar alle versieringen en activiteiten eromheen. Stiekem zijn we al een lange tijd geleden begonnen met dingen verzamelen. Zo kwamen we bijvoorbeeld leuke versieringen tegen bij de Cranenbroek en Action dus deze nam ik direct mee. Denk aan een piñata in de vorm van een kroon, prinsessenbordjes en bekers, roze ballonnen, enzovoort. Ook zag ik in Duitsland bij een supermarkt allerlei leuke cupcake versiersels.

Voorbereidingen voor het kinderfeestje

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om van te voren te weten. Hoeveel kinderen nodig je uit, wie nodig je uit, wat wordt de datum, welke tijden en wat ga je doen. Daarnaast moet er ook nog een uitnodiging komen en is het handig om alles al in huis te hebben van te voren.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wie nodig je uit

Als het aan onze dochter had gelegen dan had de hele klas wel mogen komen. En dan nog een aantal kinderen uit een andere klas want die vindt ze ook leuk. Omdat we dat dus niet gaan doen vond ik het wel een mooie regel dat ze vijf kinderen mag uitnodigen gezien ze vijf jaar is geworden. Aangezien we het bij ons in huis zouden vieren en we echt maar een kleine woonkamer hebben wilde ik daar ook niet van afwijken. Uiteindelijk heeft ze gekeken waar ze het meest mee speelt op school en vooral ook na schooltijd.

Het blijft altijd een lastig iets. Want er zijn ook kindjes waar ze op school mee speelt, maar die we nu dus niet hebben uitgenodigd.

Waar en wanneer

Omdat het een eerste kinderfeestje is wilden we het sowieso thuis doen. Ik had bedacht dat een vrijdag wel handig zou zijn want het zou al vermoeiend genoeg zijn (voor zowel onze dochter als onszelf). En dan heb je wel mooi het weekend om bij te komen. Echt goed over nagedacht had ik achteraf niet, want de vrijdag betekent ook al een hele week school achter de rug. Plus op die dag is het ook nog eens een speciale dag op onze basisschool. Niet handig.

Qua tijden vond ik drie uur lang genoeg en aangezien onze dochter het leuk vindt als de vriendinnetje blijven eten besloot ik het van 14 tot 17 uur te doen.

Wat gaan we doen

Ik wil zoveel mogelijk afwisseling in de activiteiten. Als eerste worden alle meiden natuurlijk gebracht en is het tijd voor het uitpakken van de cadeaus. Misschien dat ik dit nog in spelvorm ga doen. Ook heb ik een aantal leuke kleurplaten van prinsessen liggen waar ze mee aan de slag kunnen. Verder heb ik een aantal leuke knutselactiviteiten gepland staan:

 • cupcakes versieren (en opeten natuurlijk)
 • prinsessenspiegel versieren (gekregen van Souza-store.nl)
 • sieradenkistje versieren
 • armbandje maken (van miyy.nl)

Maar ook hebben we wat leuke kinderfeestje spelletjes en activiteiten bedacht, de kinderen gaan naar de prinsessenschool en kunnen hun diploma halen door een aantal dingen te doen:

 • kroontjesdans (variant op stoelendans)
 • kus de kikker (geblinddoekt)
 • lopen als een prinses
 • prinsessendans
 • elkaar opmaken
 • lachen als een prinses (foto!)
 • etc.

En we hebben ook nog een soort speurtocht, waarbij we hopen dat het droog blijft. Daarbij verstoppen we in de buurt van het speeltuintje allerlei plaatjes van prinsessenspullen die ze moeten zoeken. Deze activiteit doen we omdat frisse lucht het altijd goed doet. En als laatste hebben we ook een echte piñata, waarvan ik hoop dat het lukt om hem kapot te slaan. Nog geen ervaring mee, maar vond het te leuk om te laten liggen. Verder lijkt het me ook leuk om prinsessenbingo te doen. Dus dat houden we ook achter de hand.

De uitnodiging

Als eerste heb ik een groepsapp aangemaakt via WhatsApp voor alle moeders. Hier heb ik een save the date in gezet, maar deze groep is ook handig voor op de dag zelf. Kan ik leuk foto’s in delen enzo.

Verder wilde ik eigenlijk een eigen uitnodiging maken maar het werd uiteindelijk gewoon een prinsessenuitnodiging van de action. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Een draaiboek maken

Het draaiboek is nog niet gemaakt, maar daar ga ik wel nog mee aan de slag. Het lijkt me gewoon handig om een beetje een leidraad te hebben. Al zal het zeker niet precies lopen zoals gepland. Je weet dan in ieder geval wel wat je moet/kunt doen. We zullen sowieso met de meiden meegaan qua ritme en goed in de gaten houden wat ze ervan vinden. Verder zijn we sowieso met zijn tweetjes (mijn man heeft vrij gepakt van werk) en hebben we nog kleurplaten en een filmpje als backup.

Hebben jullie nog tips, dingen waar we op moeten letten?

7 reacties op “Voorbereidingen voor het eerste kinderfeestje

 • Ellen1979 zegt:

  Mijn tips voor feestjes thuis…
  Cadeautjes verstoppen is bij ons al jaren een hit. Daar zorgt er ook voor dat de kindjes die het spannend vinden wat te doen hebben een de ruimte leren kennen ( met slingers is toch anders).
  Zorg voor tijd om vrij te spelen. De kinderen kijken enorm uit naar een feestje. Zijn de cadeaus wel leuk, lust ik de traktatie wel, vind ik het wel leuk? Even, of misschien zelfs een half uur, helemaal niets bijzonders doen na het cakeje en de cadeaus. Even met de Duplo spelen, dansen, buiten rennen of zo help heel goed de zenuwen kwijt te raken.
  Verder doe niet teveel. (Je hebt nu al een behoorlijke vol programma, zelfs voor kinderen van 6 a 7 jaar).
  Verkleed zelf ook. Binnen ze hem leuk. Al is het een tiara of zo.
  En, haal alles maar dan ook echt alles dat voor jou van waarde is uit de ruimtes waar de kinderen komen. Je wilt niet weten wat meer 6 kleine kleuters per ongeluk door de ruimte kan vliegen. ????
  Heel veel plezier gewenst!

  • Hoi! Bedankt voor alle tips. Ik heb nog niets in een programma staan hoor. Echter wil ik wel genoeg te doen hebben want ik heb ook weer van anderen gehoord dat ze vaak met een activiteit binnen 5 minuten klaar zijn en je niet wilt dat ze zich vervelen.

   De tip om ook zeker ruimte te geven aan zelf spelen neem ik ook zeker van harte. Dank je!

 • Veel plezier morgen!
  En ben benieuwd naar de blog.
  Ook leuk: cadeautjes uitpakken met memory spel. Elk kind krijgt een plaatje. Fay mag dan met de andere kaartjes grabbelen voor wie aan de beurt is om te grabbelen.

 • Leuk artikel en blijft een mooie foto van jullie dochter<3
  Ik ga dit straks ook allemaal meemaken, hihi gek idee nu de baby nog warm in mijn buik zit

Reageren is niet mogelijk.