Voorbereiding voor de basisschool – eerste schooldag

Over een aantal weken is het zover. Mijn oudste kind gaat naar de basisschool. Een spannende gebeurtenis voor zowel haar als mijzelf. Beide zijn we er aan toe en we kunnen niet wachten tot het zover is. Maar toch, het is nogal een verandering. Er gaat een hele nieuwe wereld open! Daarom is het fijn om een goede voorbereiding voor de basisschool te hebben. 

Kennismaken

Meestal ga je eerst op zoek naar de juiste school voor je kind. Je bezoekt een aantal inloopdagen of je maakt apart afspraken om langs te komen. Wanneer je uiteindelijk voor een school gekozen hebt is het fijn om ook een apart kennismakingsgesprek af te spreken. Dit is doorgaans met de directeur aangezien de leerkracht voor de klas staat.

Tijdens dit gesprek wordt er vertelt over het reilen en zeilen van de school. Je kunt dan ook al je vragen stellen en eventueel afspreken wanneer je kind gaat wennen en hoe vaak. Wij hebben niet echt een kennismakingsgesprek gehad maar wel een overdrachtsgesprek met de peuterleidster en de nieuwe juf. De peuterspeelzaal zit namelijk in het schoolgebouw dus het lijntje is erg kort!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wendagen

Wat betreft het wennen op school is dit echt overal anders. Zo heb ik wel eens gehoord van een kindje wat 10 wendagen had en ook dat er maar 1x een wendag was. Onze dochter mag vier halve dagen of twee hele dagen gaan wennen. Wij hebben ervoor gekozen om vier halve dagen te doen.

Tijdens deze dagen gaat je kind, zoals het woord al zegt, wennen aan de nieuwe situatie. Vaak zijn ze helemaal nieuw en kennen ze de kindjes niet of amper. Plus in de kleuterklas is het toch anders dan bij de peuters of op een kinderdagverblijf. Het fijne aan de wendagen is ook dat je er als ouder bij kunt blijven. Zo kun je zelf afbouwen en kan je kind écht wennen.

Voorbereiding voor de basisschool – eerste schooldag

Tsjah en dan komt dé grote dag wel heel dichtbij. Handig om dan in ieder geval de volgende zaken geregeld te hebben:

  • Gymschoenen. Als de nieuwe juf van onze dochter niks had gezegd was ik het waarschijnlijk vergeten. Maar je kind gaat ook bij de kleuters al gymmen dus gymschoenen zijn dan wel erg handig. Kies voor van die handige schoentjes met klittenband of voor ballerina schoentjes.
  • Dan is het ook handig om te weten op welke dag(en) ze gym hebben. Want op sommige scholen moeten ze gymmen in speciale gymkleding ook bij de kleuters al. Plus het is dan ook wel fijn om makkelijke kleding aan te trekken die ze zelf goed aan en uit kunnen trekken.
  • Aangezien er op school vaak ook een pauze hap gegeten- en gedronken wordt is het fijn om daarvoor een fruitbakje, drinkbeker en broodtrommel voor mee te nemen. Ook handig als je kind overblijft (onze dochter heeft een continurooster dus zij blijft sowieso met de lunch op school).
  • Een schooltas / rugzak. Zonder een rugzak is het moeilijk om alle bovenstaande spulletjes mee te nemen. Kies dus (samen met je kind) een leuke maar vooral stevige rugzak uit. (Zelf ben ik weg van de rugzakken van Zebra) Stop hier dan vooral ook een extra setje kleding in voor ongelukjes…
  • Naar school gaan betekent vaak ook in aanraking komen met luizen. Ik spuit zelf altijd Aloë First op het haar van mijn dochter wanneer ik het borstel. Dit helpt tegen klitten maar het schijnt dat luizen ook niet tegen Aloë kunnen. Ook hoor ik goede verhalen over de anti-hoofdluis spray van Quit Nits.
  • Vaak zie je in een klas dezelfde bekers, tassen, schoentjes voorbij komen. Best moeilijk dus om dan te weten welke beker of broodtrommel nu van jouw kind is. Om ook het werk van de juf wat makkelijker te maken is het handig om naamstickers met de naam van je kind te bestellen. Wij hebben afgelopen week de naamstickers van My Nametags getest. Tot nu toe bevallen deze ons heel erg goed!

Genoeg dingen die je kind dus nodig heeft voor de basisschool, maar vele dingen zou je bijvoorbeeld kunnen vragen voor de verjaardag. Heb je meteen een handig wensenlijstje!

Heb jij nog aanvullingen voor de voorbereiding op de eerste schooldag?

8 reacties op “Voorbereiding voor de basisschool – eerste schooldag

  • Goede tips. Ik geef zelf altijd een schone onderbroek mee voor de zekerheid en een plastic tasje voor het geval dat ze ineens iets mee naar huis moet nemen. En ik zou trouwens geen ballerina schoentjes adviseren, maar echt gymschoentjes. Die zijn een stuk steviger en volgens mij mogen die balletschoentjes op sommige scholen niet eens.

    • Ja dat extra setje kleding heb ik inderdaad al in het artikel staan, maar die plastic zak is een goede toevoeging. De juf van Fay haar school zei gymschoenen of ballerina schoentjes haha dus daarom dat ik dat overnam. Maar geef je gelijk dat die gewone een stuk steviger zijn. Al zie je op veel scholen ook dat ze zonder schoenen gymmen bij de kleuters..

  • wij hadden idd 8 halve wendagen, en die waren echt nodig. Nu gaat ze eigenlijk pas sinds vandaag zonder huilen naar school en vond ze het ook leuk

Reageren is niet mogelijk.