Voetbalmoeder of voetballoeder?

Ken je dat? Op zaterdagochtend staan al die vaders langs de kant te roepen en aanwijzingen te geven aan hun kroost.. Voor dag en dauw staan ze trappelen op de koude velden, waar een het klein beetje heiig is.  Kinderen die in hun voetbaltenuetjes staan te koukleumen voordat ze eindelijk mogen beginnen om de plaatselijk voetbalclub van het dorp ernaast uitdagen en het uitvechten op het voetbalveld. 6 testosteronbommetjes, de een wil nog liever spits of keeper zijn, dan een ander.

Ik, als moeder, sta er dan tussen. Zelfs vaak nog harder roepend dan al die vader. Ik weet heel goed wat buitenspel is. Ik weet ook precies wat de stand is in de eredivisie en ook in de keukenkampioendivisie. *Gastblog

Voetballoeder

Laat ik het maar zeggen. Hoi, ik ben Femke en ik ben een voetballoeder. Niet zo’n eentje die met een bidon in haar ene hand en het jackje in de andere hand. Maar zo’n eentje die nog harder roept dan al die andere vaders. Die loopt te coachen langs de zijlijn. Zo’n persoon die roept naar de scheids dat hij echt moet opletten, het was hands of buitenspel! Ik weet het, superirritant.

Lock-down

Ik moet dan ook ontzettend afkicken van het feit dat heel de competitie platlegt voor de amateurs. Ik mis het om iedere zaterdag vroeg op te mogen staan en samen met mijn kinderen de deur uit te stappen. In een doodstille wijk, waar iedereen nog ligt te slapen na een drukke werkweek. Om dan op de voetbalclub aan te komen, waar de bedrijvigheid al in volle gang is. Je ziet weer de ouders van de teamgenootjes. Met een boks of een handje en een goedemorgen, we gaan weer winnen he, word je begroet. 

Inschatten van de tegenstander

Dan loop je met een warme kop koffie of thee in een kartonnen bekertje het veld op. En dan dat moment, waarop je de tegenstander al een klein beetje probeert in te schatten. Vaak zit ik er compleet naast trouwens. Bij de ouders die uit het rijke en deftige wijk komen, met ieder kind in hetzelfde trainingspak. Op iedere mouw 3 sponsoren, waar zelfs de bidons gesponsord zijn, denk ik die kunnen het wel. Alles is zo perfect tot in de puntjes georganiseerd. Maar dan blijken mijn jongens er met gemak over heen te walsen. En bij de boerenjongens, waar je van te voren denkt, nou appeltje eitje, worden de jongens compleet afgedroogd. Blijkbaar krijgen ze daar iedere avond aardappels met rookworst te eten. Zo sterk zien ze eruit.

Volgend seizoen

Laten we hopen dat het weer snel mogelijk is. Dit seizoen is eigenlijk in het water gevallen. Hoewel de kinderen wel gewoon hebben kunnen trainen twee dagen in de week en af en toe wat onderlinge partijtjes, missen de kinderen ook echt wel die onderlinge strijd. De passie voor het spelletje is alleen maar groter geworden. Voor de kinderen is het zo belangrijk. Het is niet alleen maar voetbal. Het is veel dan dat. Het is een sociale bezigheid, het is goed voor lichaam en geest. Je leert samenwerken, je leert luisteren naar elkaar. Technisch inzicht. Kijken naar elkaar.