Vier jaar ondernemer

Op vrijdag 1 oktober (2021) was het vier jaar geleden dat ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. Ik ben dus, volgens de KvK, alweer vier jaar ondernemer. Volgens de belastingdienst ben ik het nu drie jaar. En zelf voel ik me al heel mijn leven ondernemer, haha. In die vier jaar is er ontzettend veel veranderd en gebeurd en daarom besloot ik deze blog te schrijven. Voor mezelf, voor andere ondernemers die op het punt staan te beginnen of die ook al even bezig zijn. Voor jou.

Waarom een eigen bedrijf?

Om heel eerlijk te zijn dacht ik mijn hele leven al aan het hebben van een eigen bedrijf. Ik romantiseerde dat wel hoor, zo fantaseerde ik vooral over dingen als een eigen bed and breakfast of een camping in het buitenland. Het was ook iets waar ik met mijn vader samen over kon ‘dromen’. Hij is zelf ook altijd wel een ondernemend tiepje geweest en nu nog steeds. Naast dat hij in loondienst werkt heeft hij ook nog een eigen bedrijf. Deze kwam overigens wel pas nadat ik als ondernemer gestart ben.

Toen ik later groot was en er kinderen in the picture kwamen begon dat gevoel van een eigen bedrijf hebben nog meer te kriebelen. Dit keer niet als B&B eigenaresse, maar ik zag andere mogelijkheden. Vooral online. Ik had tegen die tijd deze blog al een aantal jaar en er kwamen ook wel eens samenwerkingsverzoeken op mijn pad. Aangezien schrijven voor mij echt een uitlaatklep is en deze blog echt mijn derde kindje (eigenlijk mijn eerste) was het niet meer dan logisch om deze blog als bedrijf in te schrijven. Toch deed ik niet alleen dat. Ik wilde niet dat ik afhankelijk zou worden van mijn blog. Ik wilde dat het een hobby bleef, ook al verdiende ik er geld mee. Niet dat ik het niet serieus nam, integendeel. Ik wilde er echter voor waken dat ik het plezier erin zou verliezen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Twee bedrijven onder één naam

Omdat ik dus niet alleen mijn blog als bedrijf wilde schreef ik me in eerste instantie dus niet in. Totdat mijn toenmalige bazin me wees op wat voor een bedrijf ik nog meer kon opzetten. Ik deed voor haar social media, nieuwsbrieven en blogs naast klantcontact en andere werkzaamheden. Dit was iets wat ik niet alleen voor haar kon doen maar ook voor anderen. Dus ik besloot mezelf onder mijn eigen naam in te schrijven (Nicole Adelaars, mijn getrouwde naam) en daar dan mijn bedrijf als virtual assistent en de handelsnaam Meisje Eigenwijsje onder te hangen.

Persoonlijke ontwikkeling

Dat het een goede zet was om mijn eigen naam als bedrijfsnaam te pakken en niet mijn ‘beroep’ bleek al vrij snel. Want na een tijd bleek ik toch niet helemaal blij te zijn met mijn rol als Virtual Assistent. Ik ontwikkelde me steeds meer en kwam er ook steeds meer achter wat ik wel en niet leuk vond. En wat wel en niet voor me werkte. Ook kwam ik erachter dat om succesvol te zijn (en je definieert je eigen succes) je ook persoonlijk mag ontwikkelen. Ik liep in 2020 tegen de spreekwoordelijke man met de hamer aan en wist: dit kan niet langer meer zo.

Ik klopte aan bij een hypnotherapeut, ik deed een cursus mindfulness en ik zocht een structuurcoach naast de businesscoach die ik al had. Ik heb dus letterlijk en figuurlijk in mezelf en mijn bedrijf geïnvesteerd. En daar pluk ik nu toch wel de vruchten van.

Wat doe je eigenlijk?

In de afgelopen jaren zijn er periodes geweest dat mijn blog verre van prioriteit was en er waren momenten waarop ik het juist weer oppakte. Mijn blog is en blijft mijn kindje en ik kan en wil het niet loslaten. Ook omdat het, ondanks dat ik soms maanden amper er iets mee deed, de blog wel bleef lopen. Qua bezoekersaantallen en ook qua samenwerkingsaanvragen. Inmiddels weet ik redelijk hoe ik beide bedrijven kan combineren, al blijft dat nog steeds wel zoeken soms en vooral goed plannen.

Alhoewel ik me dus eigenlijk helemaal geen blogger voel, tenminste niet zoals ik in de beginjaren was waarbij ik naar vele events ging en vele dingen mocht reviewen, ben ik 100% een blogger. Echter ben ik daarnaast ook 100% Instagram expert, al noem ik mezelf liever’ Instagram juf’ omdat het meer zegt over wie ik ben en wat ik doe. In ieder geval help ik dus ondernemers met het inzetten van Instagram voor hun bedrijf. Ik zorg ervoor dat ze er weer plezier uit halen en daarbij ook nog eens klanten. Win win toch?

Kijk met een trotse blik terug

Al met al ben ik erg blij als ik terug kijk naar de afgelopen jaren. Nee ik groeide niet zo hard als ik had gewild, maar ik heb dan ook zo’n 3 of 4 keer mijn richting veranderd. Daarnaast heb ik heel veel mooie ondernemers mogen ontmoeten én mogen helpen. Ben ik er ook altijd voor mijn kinderen geweest en kan ik vrij pakken wanneer ik wil. Ik ben trots op alles wat ik bereikt heb.

Het lijkt mij overigens leuk om vaker over het ondernemerschap te schrijven, de vraag is echter: zit jij daar op te wachten en zo ja, welk onderwerp vind je interessant? Ik hoor het graag!