Veters leren strikken: hoe deden wij dat?

veters strikken kleuter

Onze dochter is zes jaar en kon eigenlijk nog geen veters strikken. Dat lag voor een deel aan haarzelf, ze toonde er namelijk amper interesse in. Maar het lag ook zeker voor een groot deel aan ons als ouders, want wij namen er gewoon nooit de tijd voor. 

Welke leeftijd voor veters strikken?

Als het gaat om veters strikken (en heel veel andere vaardigheden) bestaat er geen specifieke leeftijd om dit te leren. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk op zijn eigen tempo en het ligt er ook aan wanneer iets aangeboden wordt. Er zijn dus kinderen die het met drie jaar kunnen, anderen leren het pas met 5 of 6 jaar. De meeste kinderen kunnen hun eigen veters strikken in de leeftijd van 4 tot 8 jaar.

Veters leren strikken moeilijk?

Om heel eerlijk te zijn zag ik best tegen het leren veters strikken op. Ik had echt in mijn hoofd dat het een flinke opgave is om dit aan te leren en geduld is nou eenmaal niet mijn beste eigenschap. Dus zolang Fay er niet om vroeg en haar schoenen doorgaans met ritsen aan en uit konden taalde ik er niet om.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Echter hoe ouder ze wordt hoe meer dingen je tegenkomt die gestrikt moeten worden. Sowieso de veters van haar sneakers, maar ook strikjes in jurkjes bijvoorbeeld. Steeds vaker moest ik veters strikken en eigenlijk was ik daar ook wel klaar mee. Tijd om het veters strikken aan haar te leren. En achteraf gezien had ik dat veel eerder moeten doen want na 10 minuten had ze het door en kon het helemaal zelf.

Lees ook: Met de Kids Mode veilig spelen op de tablet

Hoe pakten wij het aan?

Nadat ik voor de zoveelste keer de schoenveters moest strikken besloot ik om eindelijk het filmpje van mijn schoonzus er maar eens bij te pakken. Zij werkt als kinderfysio en heeft ooit een filmpje gemaakt waarin het handig uitgelegd wordt. Echter kwam dat hele filmpje niet aan bod want Fay had een jurkje aan met een strik en begon al driftig daarmee te oefenen.

Ik deed het haar een keer voor. Vertelde precies wat ik deed en liet haar daarna zelf proberen. De eerste twee keer mislukten maar daarna lukte het. Wauw zo snel al? Omdat zo’n strik in een jurk anders is dan een schoen liet ik haar ook nog even op haar vaders’ schoenen oefenen. Hij heeft maat boot en dus ook lange veters. Na wat gemopper omdat het niet snel genoeg ging en ze een foutje maakte lukte ook dit en ging ze verder met haar eigen schoenen.

Al met al is ze tien minuten bezig geweest en was het dus helemaal niet die ellende die ik had verwacht.

2 reacties op “Veters leren strikken: hoe deden wij dat?

  • Nou ben ik weer opnieuw verdrietig omdat ik in groep 2 nooit mijn officiële strikdiploma heb gehaald ????????????????

    (Maar dit telt qua snelheid toch wel echt als succes! Nice!)

Reageren is niet mogelijk.