Een verzekering, die hebben we allemaal wel. Het idee van een verzekering is dat je iedere maand een relatief laag bedrag aan premie betaalt, wat je vervolgens recht geeft op betaling van je rekening of een vergoeding op momenten waarop je kosten maakt die door de verzekering vergoed worden. De meeste verzekeringen die we in Nederland kennen zijn vrijwillig van karakter. Je bepaalt zelf of je ze af wilt sluiten of niet. Er zijn er echter ook een paar die je verplicht af moet sluiten. Dat doe je om te voorkomen dat anderen schade kunnen lijden door jou, of dat je bijvoorbeeld de rekeningen die medische zorg met zich meebrengen niet kunt betalen. Welke verzekeringen moet je in Nederland verplicht afsluiten?
Welke verzekeringen zijn verplicht?
Een verzekering die voor iedereen boven de 18 verplicht is, en die voor kinderen tot hun 18e gratis is via hun ouders, is de Basisverzekering tegen ziektekosten. Deze verplichting staat in de wet, en geldt dus echt voor iedereen. Op deze manier blijft de zorg voor iedereen beschikbaar en betaalbaar, en hoeft niemand elementaire medische zorg te vermijden uit angst voor de kosten die dit met zich meebrengt.
Vanuit de Basisverzekering worden o.a. bezoekjes aan de huisarts en een medisch specialist vergoed. Ook veel onderzoeken en ziekenhuisopnames zijn bijvoorbeeld gedekt, maar let op, tandartskosten niet. Kinderen zijn tot hun 18egratis meeverzekerd via hun ouders. Zodra zij 18 zijn moeten zij zelf een zorgverzekering afsluiten.
Een andere verzekering die verplicht is, maar alleen wanneer je een motor of auto in je bezit hebt, is een WA-verzekering. Zo wordt voorkomen dat je met je voertuig andere verkeersdeelnemers op kosten kunt jagen, terwijl je deze zelf niet kunt betalen. Onverzekerd rondrijden is strafbaar, dus ook dit kun je maar beter goed geregeld hebben.
Noodzakelijk, wenselijk of eigenlijk onnodig?
Naast bovenstaande verzekeringen, die wettelijk verplicht zijn, zijn er ook verzekeringen die in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn. Zo moet je als je een eigen huis hebt van veel hypotheekverstrekkers ook een opstalverzekering afsluiten. Daarnaast is ook een inboedelverzekering erg aan te raden, in wat voor woning je ook woont. Tenslotte hebben de meeste mensen ook een aansprakelijkheidsverzekering lopen, om te voorkomen dat ze tegen hoge kosten oplopen als zij onbedoeld schade toebrengen aan anderen.
Naast al deze verplichte of min of meer noodzakelijke verzekeringen, kun je je voor nog veel meer zaken laten verzekeren. Er zijn reisverzekeringen, verzekeringen speciaal voor mobiele telefoons of laptops of verzekeringen voor fietsen, bijvoorbeeld. Deze zijn niet verplicht, en of ze nodig zijn bepaal je altijd zelf. Vaak is het een afweging op basis van de kans dat je kosten maakt, en hoe hoog deze zullen zijn, ten opzichte van de te verwachte hoogte van de kosten. Je verzekeren kan prettig zijn, maar let op dat je niet meer betaalt dan je zou doen wanneer je ook daadwerkelijk kosten moet maken.