Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat: het grote geheim verklappen

geheim sinterklaas vertellen bestaat niet

Onze dochter is negen jaar en gaat komend schooljaar naar groep 6. Dat is hier op school ook het jaar waarin ze beginnen met surprises maken tijdens het Sinterklaasfeest. Voor ons dus ook het moment om het grote geheim van Sinterklaas te vertellen aan onze dochter. Ik moet toegeven dat ik dit behoorlijk lastig vond. Want hoe vertel je aan je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Op welke leeftijd vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Onze dochter is al negen jaar en gelooft nog steeds in Sinterklaas. Tenminste zo komt het in ieder geval op ons over. Ze gaat overal heel erg in mee, heeft het regelmatig wel eens over Sinterklaas en dat klinkt dan echt oprecht. Het kan goed zijn dat ze wel al ergens twijfelt, maar zolang die bubbel nog niet doorgeprikt is dat ze ook graag wil geloven.

Op de meeste scholen worden er surprises gemaakt in groep 5, dus is het slim om het voor die tijd te vertellen. Op onze school is dat echter pas vanaf groep 6 omdat ze werken met bouwen. De middenbouw is groep 4/5 en de meeste kinderen in groep 4 geloven sowieso nog heilig. Op welk moment jij het wil vertellen is helemaal aan jezelf. En het ligt misschien ook wel aan het kind zelf. Wij hebben het aan het begin van de zomervakantie vertelt zodat ze niet al middenin het feestgedruis zou zitten en er rustig aan kon wennen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

We hadden het boek ‘Sinterklaas voor grote kinderen‘ in huis gehaald maar ergens vond ik dit te kinderlijk geschreven voor mijn bijna tiener. Ik wilde niet samen met haar dit boek lezen en dat ze het dus zo zou ontdekken. Dat voelde bijna fout. Dit zegt overigens niets over het boek zelf want het is echt leuk geschreven en opgezet, alleen dan wel voor kinderen jonger dan 9 in ieder geval.

Daarom besloot ik samen met mijn man om gewoon het gesprek te openen en te zeggen dat we een geheim hebben en die met haar willen delen. Ik moet toegeven dat ik als moeder zijnde even een knoop in de maag had, want hoe zal ze reageren?! Maar ze reageerde eigenlijk heel erg goed. Ze stelde vragen en er vielen een aantal kwartjes her en der.

Yes ze weet het grote geheim

Bij mij als moeder viel er een last van mijn schouders af, maar ik zag ook dat mijn dochter het stiekem ook wel erg leuk vond dat ze nu het grote geheim weet. Al vindt ze het wel spannend om dit geheim te moeten bewaren en is ze bang het er per ongeluk ‘uit te flappen’. Maar zelf ben ik daar niet zo bang voor. Ze mag straks in de Sinterklaas tijd meehelpen met schoentjes vullen en dergelijke al zegt ze wel dat ze niet wil weten wat er in de cadeaus zit, “dat moet nog een verrassing blijven!”.

Inmiddels zijn we een paar weken verder en merk ik aan alles dat ze het eigenlijk heel leuk vindt dit geheim. Zo heeft ze het zelf over dat ze bepaalde dingen aan Sinterklaas gaat vragen wanneer ze in de speelgoedwinkel dingen ziet. En als haar broertje het over Sinterklaas heeft (hier gaat dat het hele jaar door) dan speelt ze goed mee en geeft ze me op een onbewaakt moment een knipoog. Hoe spannend ik het zelf vond om het te vertellen, hoe leuk het nu is om met haar dit geheim te delen!

2 reacties op “Vertellen dat Sinterklaas niet bestaat: het grote geheim verklappen

Reageren is niet mogelijk.