Voordat ik moeder werd was ik wel eens moe. Als ik bijvoorbeeld een lange werkweek had. Of wanneer ik wat nachten had doorgehaald. Ik kon dan soms heerlijk lang in bed blijven liggen in het weekend. Even bijtanken. Het is pas sinds ik moeder ben dat ik me besef dat die vermoeidheid van toen niets voorstelde. Vooruit, ik was heus wel moe. Maar echte vermoeidheid die niet voorbij gaat na een goede nachtrust ken ik pas sinds de kinderen er zijn.
Hoe ziet vermoeidheid eruit?
Het is heel normaal dat je na een lange, inspannende dag vermoeid bent. Zowel geestelijke als lichamelijke inspanning kan daarvan de oorzaak zijn. Iedereen is ook wel eens moe. Echter gaat dit vaak na een nacht slapen wel voorbij. Hoe herken je vermoeidheid? Je voelt je dan vaak lamlendig of futloos. Ook ben je sneller geïrriteerd en kan het voorkomen dat je hoofdpijn of spierpijn hebt. Sommige mensen hebben ook last van vermoeide ogen, geheugenproblemen en klachten in de nek, schouders of rug.
Verschillende oorzaken van vermoeidheid
Het kan natuurlijk zo zijn dat je vermoeid bent door slaapproblemen. Als moeder zijnde heb ik vele gebroken nachten achter de rug en dan niet een paar weken, maar jaren. Dat breekt je op. Toch zijn gebroken nachten niet de enige oorzaken van vermoeidheid. Zo heb ik zelf ook slaapapneu gehad, wat ook zorgde voor grote en chronische vermoeidheid. Toch zijn er nog meer oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan heel veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen of een depressieve stoornis.
Maar wist je dat een continue vermoeidheid ook een teken van gluten intolerantie kan zijn? Zo’n 75% van de mensen met een gluten intolerantie heeft ook vaak last van vermoeidheid. Wanneer je dan toch dagelijks gluten blijft eten dan kun je chronisch vermoeid raken. En dat terwijl het tegenwoordig steeds makkelijker wordt om glutenvrij te eten. Zo is er steeds meer glutenvrij brood te vinden. En ook andere producten waar gluten in zit worden steeds meer vervangen door glutenvrije producten.
Ben je dus vermoeid maar weet je zo de oorzaak niet? Dan kan het slim zijn om uit te vogelen of je toevallig een gluten intolerantie hebt. Er zitten daar namelijk ook gradaties in. De een kan er echt helemaal niet tegen en moet volledig stoppen met gluten eten. En voor de ander is alleen het minderen van gluten al heel prettig.