Vergroot als zzp’er je zichtbaarheid met relatiegeschenken

Als zzp’er is het belangrijk om jezelf en je bedrijf te onderscheiden van anderen in de markt. Het vergroten van je zichtbaarheid kan op verschillende manieren, maar een effectieve en relatief eenvoudige manier is het gebruik van relatiegeschenken en eventuele promotie artikelen. In dit artikel vertel ik je over de voordelen hiervan en wat mijn ervaring als zzp’er is met verschillende soorten relatiegeschenken.

Voordelen van relatiegeschenken als zzp’er

Het geven van een relatiegeschenk kan verschillende voordelen hebben voor jou als ondernemer. Ten eerste vergroot het je zichtbaarheid en naamsbekendheid bij potentiële klanten en opdrachtgevers. Wanneer zij het geschenk gebruiken, zien zij jouw bedrijfsnaam of logo en worden zij op een positieve manier aan jouw bedrijf herinnerd.

Daarnaast kan het geven van een relatiegeschenk bijdragen aan het versterken van de relatie met bestaande klanten en opdrachtgevers. Door hen te bedanken voor hun vertrouwen in jouw bedrijf en hen een cadeau te geven, laat je zien dat je hun zakelijke relatie waardeert. Dit kan leiden tot meer loyaliteit en herhaalde samenwerkingen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Mogelijke opties voor relatiegeschenken als zzp’er

In de meer dan vijf jaar dat ik zzp’er ben heb ik diverse relatiegeschenken mogen ontvangen én mogen geven. De een was wat effectiever dan de ander, daarom hieronder een aantal voorbeelden met daarbij mijn ervaring en mening.

1. Bedrukte pennen

Pennen zijn een praktisch en goedkoop relatiegeschenk dat vaak wordt gebruikt. Door pennen te laten bedrukken met je bedrijfsnaam of logo, blijf je in beeld bij de ontvanger en mogelijk hun omgeving. Zo heb al diverse keren een pen ontvangen van een webshop waar ik regelmatig iets koop en zodra ik zo’n pen weer tegenkom herinnert mij dit aan de spullen die ik allemaal nog meer wil kopen.

Ook mijn ouders lieten pennen bedrukken voor hun kampeerspullen bedrijf. Elke klant die bij hen een tent huurde kreeg een pen. En ze deelden ze ook uit aan familie en vrienden.

2. Notitieboekjes

Notitieboekjes zijn een ander praktisch relatiegeschenk dat vaak wordt gebruikt op kantoor of tijdens vergaderingen. Door notitieboekjes te laten bedrukken met je bedrijfsnaam of logo, vergroot je opnieuw je zichtbaarheid bij de ontvanger en hun omgeving. Daarnaast kunnen notitieboekjes een luxere uitstraling hebben dan pennen, wat kan bijdragen aan de waardering van het geschenk.

Zelf heb ik al diverse keren een notitieboek mogen ontvangen. Soms met mijn eigen naam erop, soms met het logo van het andere bedrijf en soms zelfs met niets. Ik als ondernemer heb mijn eigen klanten ook wel eens een notitieboekje cadeau gegeven. Bijvoorbeeld tijdens een workshop, op die manier konden ze meteen wat ze leerden opschrijven. Maar ook wel eens in een kerstpakket die ik verzond aan mijn relaties.

3. Katoenen tas

Een andere optie is het bedrukken van katoenen tassen. Je kent ze waarschijnlijk wel, van die canvas tassen waar dan iets op staat. Je kunt deze heel goed laten bedrukken met jouw bedrijfsnaam of logo. Maar nog leuker is om bijvoorbeeld aan de ene kant je logo te laten bedrukken en aan de andere kant een leuke quote die met jouw bedrijf te maken heeft. Zelf heb ik meerdere van dit soort katoenen tassen in huis, ik vind ze ideaal voor kleine boodschappen bijvoorbeeld.

4. USB-sticks

USB-sticks zijn een praktisch en veelgebruikt relatiegeschenk in een digitale wereld. Door USB-sticks te laten bedrukken met je bedrijfsnaam of logo, blijf je in beeld bij de ontvanger wanneer zij deze gebruiken voor het opslaan van documenten of presentaties. Het voordeel van USB-sticks is dat ze vaak langdurig worden gebruikt, wat zorgt voor een langdurige zichtbaarheid en naamsbekendheid.

Ik moet toegeven dat ik ook wel eens een usb-stick heb ontvangen met daarop een bedrijfsnaam of logo. Echter heb ik daar nooit echt iets mee gedaan. Het zijn vaak kleine sticks die kwijtraken en waar niet zoveel op kan. Een externe harde schijf zou ik meer aan hebben.

5. Drinkflessen

Een andere relatiegeschenk die erg opvallend is en duurzaam is een drinkfles. Ik heb inmiddels zo’n drie doppers in huis allemaal met een logo of bedrijfsnaam. Eentje van een businesscoach, eentje van de stad Almere en nog eentje van een webshop. Ik ben echt enorm blij met deze drinkflessen want het is erg functioneel. En qua zichtbaarheid is het voor het bedrijf ook erg goed want zo’n drinkfles neem je overal mee heen. En hij valt ook goed op.

Tips voor het geven van relatiegeschenken als zzp’er

Het geven van een relatiegeschenk kan dus een effectieve manier zijn om je zichtbaarheid te vergroten, maar het is belangrijk om enkele tips in gedachten te houden:

  1. Kies het juiste geschenk: Het is belangrijk om een geschenk te kiezen dat past bij de interesses van je klanten en dat ook relevant is voor je bedrijf. Als je bijvoorbeeld een coach bent, is het een goed idee om een boek over persoonlijke ontwikkeling cadeau te geven.
  2. Voeg een persoonlijke touch toe: Het toevoegen van een persoonlijke noot aan het geschenk kan ervoor zorgen dat de klant zich gewaardeerd voelt. Schrijf bijvoorbeeld een persoonlijk bedankje op een kaartje dat bij het geschenk wordt geleverd.
  3. Geef op het juiste moment: Het geven van een geschenk op het juiste moment kan een groot verschil maken. Geef het bijvoorbeeld tijdens een speciale gelegenheid zoals een verjaardag of jubileum, of wanneer je merkt dat de klant wat extra aandacht nodig heeft.
  4. Zorg voor kwaliteit: Het is belangrijk om te investeren in kwalitatief hoogwaardige geschenken. Een goed geschenk kan lang meegaan en kan ervoor zorgen dat de klant nog lange tijd aan je bedrijf denkt.