Is het tijd om van twee naar één slaapje te gaan?

IMG_0062

Onze zoon is begin juni een jaar geworden. Dat betekent dat hij op het moment van schrijven nog geen anderhalf is. Nog echt een kleintje dus. Alhoewel hij met zijn nieuwe kapsel en al zijn boevenstreken toch echt geen baby meer is. En dat is hij natuurlijk ook niet meer, maar zo wil ik hem zelf graag zien haha. Iets met sentiment enzo.

Tot voor kort kon dit mannetje ook heel erg goed slapen. Hij deed nog twee slaapjes per dag van minimaal twee uur per slaapje. Ideaal ook op dagen dat hij thuis is en zijn zus niet. Tijdens zijn slaapjes kan ik het huishouden doen, werken en even lekker tijd voor mezelf houden. Al doe ik dat laatste echt te weinig. Maar het lijkt erop alsof hij van twee naar één slaapje wil gaan.. Is het daar echt tijd voor?

Steeds minder slapen

Maar nu merk ik de afgelopen tijd dat hij steeds minder gaat slapen. Zodra ik de moeheid signalen zie leg ik hem in bed, maar regelmatig is hij dan een uur later nog steeds wakker. Meestal huilt hij niet, maar zit of staat hij te spelen in bed. Heel frustrerend want ik zie gewoon aan hem dat hij moe is. Hij valt steeds vaker (nee hij loopt nog niet, maar staat wel), botst tegen dingen aan, wrijft veelvuldig in zijn ogen en gaapt.

Dat zijn naar mijn idee toch echt signalen dat hij naar bed moet. En toch krijgt hij het dan voor elkaar om geheel eigenwijs wakker te blijven. Soms valt hij alsnog na dat uur in slaap, maar ik haal hem er ook wel eens uit omdat ik zie dat het echt niet lukt. Het gevolg is een kind wat nog steeds doodmoe is, maar gewoon gaat spelen.

Ligt het aan zijn schildkliermedicatie?

Het kan zijn dat het aan zijn schildkliermedicatie ligt. Hij is pas geleden omhoog gegaan met de dosering omdat we in zijn waardes zagen dat deze niet meer goed waren. Kan het daar aan liggen? Misschien krijgt hij nu alsnog teveel of misschien te weinig nog? Ik heb geen idee.. Het is wel pas twee weken geleden dat we de dosering hebben aangepast. Kan dat dan nu al zo’n effect hebben?

Lees ook: Van inbakerdoek naar slaapzak

Of ligt het toch aan iets anders?

Of gaan we toch van twee naar één slaapje?

Het kan ook zijn dat hij toch echt nog maar één slaapje nodig heeft. In het begin wilde hij namelijk na zijn ochtendslaapje in de middag niet meer naar bed. Maar laatst was het ook in de ochtend dat hij weigerde en toen heeft hij in de middag wel weer twee uur geslapen. Dus misschien is het wel tijd daarvoor. Maar het kan natuurlijk ook een fase zijn. Hij heeft ontdekt dat hij op tafels, vensterbanken, zitbanken en dergelijke kan klimmen. Verder begint hij steeds meer echt te spelen. Vooral met zijn zus. En dat is natuurlijk veel leuker dan slapen.

Wat het precies is weet ik niet. Afgelopen week was het natuurlijk ook vakantie dus dan is er al een ander ritme. Dus wellicht heeft dat er ook wel mee te maken. Zolang ik zie dat hij moe is, leg ik hem gewoon op bed. En dan kijken we wel hoe het loopt.

Wanneer ging jouw kind van twee naar één slaapje?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

8 reacties

 1. wendy op 24 oktober 2018 om 06:46

  Ik zou toch eens contact opnemen met de kinderarts. Gewoon voor de zekerheid dat het niet aan de medicijnen ligt. Zou wel kunnen denk ik. En verder zou ik hem gewoon op bed leggen als hij moet wordt. Wat hij daar dan doet moet hij zelf weten. Als hij ook niet gaat slapen, hij krijgt toch even rust. Of je probeert gewoon 1 slaapje. Dan zie je vangeline of dit gaat of niet.

 2. Machlien op 24 oktober 2018 om 07:13

  Mijn zoon is van juli en heeft hetzelfde hoor, het verschilt ook erg van dag tot dag. Soms twee slaapjes, soms een lange in de ochtend, soms een lange in de middag, elke dag weer afwachten. Wel wordt ie s ochtends ook weer eerder wakker, heel jammer 😉

 3. Debbie op 24 oktober 2018 om 07:20

  En wat als je langzamerhand het ochtend slaapje verlaat… dus wel naar 1 slaapje maar het eerst gewoon een half uurtje later maakt. Dan went hij eraan, en wordt het misschien makkelijker volhouden zonder signalen van moeheid. Zo zijn wij ermee begonnen thuis. Want op de kinderopvang deed hij gewoon met de grote kinderen al heel snel mee met alleen het middag slaapje. En wanneer we over gingen geloof net na zijn eerste verjaardag.

 4. Nicole op 24 oktober 2018 om 07:46

  Mijn oudste sliep voor haar eerste verjaardag nog maar 1x op een dag.. Daardoor vond ik het bij Evy (word in Dec 2) dus heel lang duren. Zij slaapt nu ongeveer sinds augustus maar 1x meer. Dat ze dus 1.5 was.. Ik merkte gewoon vooral dat het heel lang duurde voor ze ging slapen smiddags, wat daarna weer het resultaat gaf dat ze savonds veel te laat ging slapen. Toen overgegaan naar 1 slaapje, rond half 1 ligt ze lekker op bed en slaapt ze ongeveer 1.5 uur.. En degene die er het meest aan moest wennen was ik ???? weg tijd voor mezelf in de ochtend…

 5. Jeannie op 24 oktober 2018 om 09:17

  Met 10 maanden al.. hij sliep ook niet meer overdag, constant vechten tegen zijn slaap of viel op de meest onhandige tijden in slaap.. nu valt ie na de lunch in slaap en slaapt ie meestal 2,5 u.. en gaat ie rond 19u gewoon weer naar bed. ????

 6. Cindy op 24 oktober 2018 om 12:50

  Levi heeft nu hetzelfde… steeds vaker slaat hij zijn ochtensslaapje over en doet alleen in de middag nog een dutje… Ik moet er nog aan wennen en soms ben ik ook echt van mening dat hij toch echt al wel moe is eind van de ochtend ????

 7. Moederschip op 24 oktober 2018 om 13:00

  Mijn zoontje is 20 maanden en doet nog vaak 2 slaapjes. Hij is wel altijd héél vroeg wakker (rond 5u).

 8. Maud op 2 november 2018 om 06:14

  We merken het nu ook aan Saar! Eerder sliep ze altijd van 8 tot 10 en van 12 tot 15.. Dat ochtendslaapje wil ze de laatste tijd niet meer, ook niet als ze al sinds 05:00u wakker is. (Grrrr.) Nu slaapt ze meestal van 11.30 tot 15.00u ongeveer. Nog maar 1 slaapje, maar wel iets langer!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje