Van kinderdagverblijf naar gastouder

De afgelopen jaren hebben wij met veel liefde en plezier gebruik gemaakt van een kinderdagverblijf hier in de buurt. Voordat ik weer begon met werken wilden we eigenlijk een gastouder. Maar door omstandigheden lukte dit niet en eindigden we bij een kinderdagverblijf. Achteraf gezien was dat ook echt de beste keuze. En zowel onze dochter als ons zoontje hebben het daar erg naar hun zin gehad. Toch hebben we ervoor gekozen om nu alsnog te gaan voor een gastouder.

Het kinderdagverblijf

Ons kinderdagverblijf heeft ons een aantal jaren terug enorm uit de brand geholpen. We moesten binnen een week opvang regelen en met het gastouderbureau waar ik toen contact mee had kwam ik niet verder. Gelukkig konden zij snel schakelen en ook voldoen aan de uren die ik nodig had. Zo kon ik toch op tijd starten, nadat ik na 2.5 jaar ziektewet weer werk gevonden had.

Onze dochter had het daar erg naar haar zin en vanuit de peuteropvang ging zij door naar de bso. Ook daar ging ze met plezier naartoe, mede omdat ze een enorm groot springkussen hebben. Ook had ze er allerlei vriendinnetjes die niet naar dezelfde school gaan en dus alleen daar zag.

Wat er veranderde

Op een gegeven moment ging onze dochter nog maar één middag in de week naar de bso en ons zoontje ging één hele dag. Op de andere dag dat ik opvang nodig had ging onze zoon naar zijn oma en onze dochter na school naar de andere oma. Een fijne regeling, maar het kostte wel altijd veel tijd om onze zoon weg te brengen en op te halen.

Aangezien ik vanuit huis werk en mijn eigen uren kan indelen besloot ik om eens heel kritisch te kijken naar mijn productieve werkuren. Ik kwam tot de conclusie dat ik na half 3 eigenlijk helemaal niet meer productief was. Sterker nog, er kwam zelfs vrij weinig uit mijn handen. Zonde van het geld dus eigenlijk om de kinderen dan naar de opvang te laten gaan.

Maar ja, zoals je wellicht weet, bij het kinderdagverblijf betaal je vaak in dagdelen en niet de uren. Dus we zouden voor Milo alsnog de volle prijs betalen ook al zouden we hem al eerder ophalen.

De keuze voor een gastouder

Intussen was er een kennis vanuit Eindhoven hier in het dorp komen wonen en zij zou als gastouder aan de slag gaan. Door haar ben ik gaan nadenken of het wellicht geen beter plan zou zijn om onze zoon daarheen te brengen. We betalen alleen de uren dat we hem werkelijk brengen en doorgaans is een gastouder ook flexibeler. Halen we hem eerder op, dan kan dat zonder extra kosten. Moet hij een keer langer blijven dan kan dat ook gewoon.

Na gesprekken met mijn man en mijn schoonmoeder (die onze zoon op de donderdag opving) besloten we om hem dus voortaan naar de gastouder te brengen. Zowel op de maandag, als de donderdag. Dan hoeven wij ook niet meer telkens naar Eindhoven voor brengen en halen. En mijn schoonmoeder heeft ook weer een dagje voor zichzelf.

Even wennen

Sinds vorige week is het nieuwe ritme van start gegaan. Onze dochter gaat niet langer meer naar de bso, ik haal haar zelf op vanuit school. En Milo gaat twee dagen per week naar de gastouder tot een uur of 2 – half 3.

Vooral voor onze dochter was het een grote aanpassing. Zij vindt het zo leuk op de bso en heeft wel wat traantjes gelaten om de vriendinnetjes die ze niet meer ziet. Maar aan de andere kant vond ze het ook wel weer erg fijn om lekker thuis bij mama te zijn. En eventueel met vriendinnetjes van school af te spreken.

Ook voor mij is het wennen, al vind ik het tot nu toe alleen maar leuk en fijn. Want dit is toch wel een van de redenen dat ik ondernemer ben geworden. Zodat ik zelf mijn kinderen naar school kan brengen en ophalen.

Gaat jouw kind naar een kinderopvang? En is dat dan een kinderdagverblijf of gastouder?

2 reacties op “Van kinderdagverblijf naar gastouder

  • Hier gingen ze ook naar een gastouder. Dit had ik van te voren bedacht ( ook omdat er op het kdv geen plek was) en achteraf gezien was dit het beste gezien hun ziekte. In het begin waren de regels wel fijner, flexibeler en beter geregeld bij vakanties. Dat werd later allemaal lastiger.

  • Mijn kinderen zijn naar een kinderdagverblijf en bso geweest. En dat hebben ze altijd met veel plezier gedaan: leuk contact met de kinderen daar, leuke activiteiten met de pedagogisch medewerkers. Inmiddels zijn ze allebei oud genoeg om zelf naar school te gaan en terug.

Reageren is niet mogelijk.