Van Excel naar boekhoudprogramma? | Ondernemerschap

Wanneer je besluit om ondernemer te worden zijn er een aantal dingen die verplicht zijn. Zo is het verplicht om een administratie bij te houden. Denk daarbij aan de inkopen die je doet of uitgaves die je hebt. Maar ook de facturatie, uren- en kilometerregistratie. Op het moment dat ik besloot om een eigen bedrijf te starten wilde ik graag mijn eigen administratie bijhouden. Dit deed ik in een Excel bestand. Echter begint het nu echt goed te lopen en zit ik eraan te denken om een boekhoudprogramma aan te schaffen. Maar welke?

Boekhouden met een Excel bestand

Wanneer je net zoals ik diensten verleent en niet dagelijks facturen verstuurt kan een Excel bestand voldoende zijn. Ik koos ervoor om een Excel bestand te gebruiken omdat ik het leuk vind om met cijfers te werken. Ik volgde op de middelbare school dan ook een pakket waarin onder andere Wiskunde B zat en Management & Organisaties. Wel jammer dat ik daar nooit echt meer iets mee gedaan heb. Want vrijwel alles wat ik daar leerde ben ik vergeten. En dat terwijl ik dat nu goed had kunnen gebruiken.

Een boekhoudprogramma leek me ook teveel van het goede voor mijn kleine administratie. Dus ik maakte een Excel bestand met daarin tabbladen voor de facturen (per kwartaal), urenregistratie, zakelijke kilometers en natuurlijk ook mijn uitgaven. Tot nu toe werkt het prima en toch begin ik nu te twijfelen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Kiezen voor een boekhoudprogramma

Inmiddels beginnen de zaken steeds beter te lopen. En met de plannen die ik heb zie ik het eigenlijk niet meer zitten om mijn administratie in een Excel bestand bij te houden. Ook denk ik eraan om iemand in te huren voor mijn inkomstenbelasting en dan vraag ik me af of ze mijn bestand wel zullen snappen. Daarom wil ik graag gebruik maken van een boekhoudprogramma. Vanaf 1 januari want dat lijkt me zelf het makkelijkste. Omdat er zoveel programma’s zijn en ik door de bomen het bos niet meer zie wil ik er eerst een aantal uitproberen.

Boekhouden met e-boekhouden.nl

Het eerste boekhoudprogramma wat ik heb getest is van e-Boekhouden.nl. Ik kende dit boekhoudprogramma vooral van naam doordat mijn vorige werkgever dit programma ook gebruikt. Dus toen ik werd gevraagd om hem uit te testen en mijn bevindingen te delen zei ik direct ja. Wie weet help ik er naast mezelf ook anderen mee. En dat is de hele insteek van mijn blog.

Je kunt het programma van e-Boekhouden 14 dagen gratis uittesten, iets wat ik zelf aan de korte kant vind. Als ondernemer (en moeder) heb je het vaak enorm druk en je moet voor een programma als deze wel echt even ervoor kunnen zitten. Het was voor mij letterlijk een race tegen de klok. Wat wel erg fijn is, is dat er direct bij aanmelding je een videotraining kunt volgen. Deze duurt zo’n 30 minuten en daarin worden de basisbeginselen uitgelegd.

Mijn bevindingen

Ondanks dat ik in het verleden dus wel kennis heb opgedaan over balans en grootboekrekeningen lijkt dat allemaal weg te zijn. Waarschijnlijk zit het heel diep verstopt dus het komt vast wel boven zodra ik er een poos mee bezig ben. Maar omdat ik maar kort de tijd had is dat deel voor mij nog abracadabra. Ook met de videoinstructie. Het voorbeeld wat gegeven wordt is namelijk van een fietswinkel terwijl ik diensten lever. En dat is natuurlijk wel heel anders. Wat ik ook niet helemaal begrijp is hoe je een beginbalans maakt. Stel dat ik per direct ermee wil beginnen tot hoe ver moet ik dan terug? En waar kijk ik precies naar? Hoe reken ik het uit? Dat zijn vragen die dan bij mij opkomen.

boekhoudprogramma ondernemer zpper

Wat ik wel enorm duidelijk vond was het gedeelte over de inkomsten en uitgaven. Facturen die binnenkomen en eruit gaan, aankopen die je doet. Het verschil tussen kas en bank enzovoort. Ik werd daar zelfs enorm enthousiast van. Want met een paar klikken heb je gewoon een hele mooie balansrekekening. Ook is het gebruiksgemak erg goed. Het wordt op een simpele manier uitgelegd met diverse voorbeelden. Heel erg fijn dus. Een ander pluspunt is dat zij een automatische koppeling hebben met een aantal banken. Dat betekent dat zodra er een betaling binnenkomt zij dit automatisch kunnen verwerken.

Daarnaast is er ook een app beschikbaar waarmee je foto’s kunt maken van bonnetjes, je open posten kunt bekijken en je uren in kunt voeren. Dat vind ik wel een hele fijne toevoeging. Ben je overigens starter dan mag je de eerste 15 maanden gratis gebruik maken van dit programma. Had ik dat maar eerder geweten dan was ik misschien niet eens met Excel begonnen…

Conclusie

Zoals ik nu heb kunnen zien en ervaren werkt e-Boekhouden.nl erg fijn en heeft het vele voordelen om met een boekhoudprogramma te werken. Toch wil ik nog een aantal dingen uitzoeken en eventueel ook een aantal andere programma’s uitproberen voordat ik een keuze maak. Ben jij zelf ook nog zoekende naar een goed programma probeer dit dan eens uit. Je zit nergens aan vast na die 14 dagen en kunt overal gebruik van maken.