Valencia; de stad waar ik thuis was*

Het is helaas alweer even geleden, maar vanaf het moment dat ik voet zette in Valencia was ik verkocht. Deze Spaanse stad voelde voor mij direct aan als ’thuis’. De eerste keer dat ik naar Valencia ging was om Spaans te leren, ik ging daar dus ook echt naar school. De keer erop kwam ik er met mijn moeder. Ik moest haar gewoon “mijn stad” laten zien. Niet voor niets ook dat ik dit artikel schrijf. Want het is een stedentrip die jij echt wilt maken!

Het boeken van een stedentrip naar Valencia doe je bijvoorbeeld via Stedentrips.nl. Op deze website vindt je niet alleen de beste hotels, maar ook heel veel informatie over de bezienswaardigheden en andere activiteiten. Ook boek je via deze site heel makkelijk bijvoorbeeld een fietstour bij of de toeristenbus.

Waarom Valencia?

Valencia, een Spaanse stad gelegen aan zee. Het is van oorsprong een industriestad, maar door de vele historische gebouwen, de haven, de cultuur en zeker de gezelligheid is het een must see op jouw travel lijstje.

Deze stad bruist van liefde, gezelligheid en oogt meer dan bourgondisch. Niet voor niets ook dat ik me er als thuis voelde. In alle weken dat ik daar heb verbleven heb ik me nog geen enkel moment onveilig gevoeld. Heel anders dan bijvoorbeeld in Barcelona waar je continu op je hoede moet zijn.

Waar verblijven?

Als het gaat om het uitkiezen van een fijn verblijfplaats in Valencia heb ik een aantal fijne tips. Midden in het centrum van Valencia vind je Barrio del Carmen. Een levendige wijk omringt door geschiedenis. Je vindt daar niet alleen de leukste terrasjes maar ook leuke hotels en appartementen.

Lees ook: Op citytrip naar Duitsland

Samen met mijn moeder had ik een hotel vlakbij het gemeentehuis aan het Plaza pais Valencia. Vanuit hier kun je ook echt alle kanten op en alle mooie bezienswaardigheden zijn op loopafstand.

In de weken dat ik studeerde en woonde in Valencia had ik een appartement aan de rand van het centrum, vlakbij het stadion. Het was 3 minuten lopen voor de metro waarmee we binnen een paar minuten in het centrum waren. Vanuit daar reden ook bussen naar onze school. Sowieso is het openbaar vervoer in Valencia erg prettig om mee te reizen.

Wat moet je echt zien in Valencia?

Wanneer je door het historische centrum van Valencia struint dan zijn de prachtige gebouwen en bezienswaardigheden eigenlijk niet te missen. Maar voor het geval je toch bang bent iets te missen heb ik een paar van deze belangrijke plekken op een rijtje gezet. Dit zijn bij lange na niet alle prachtige gebouwen en plekken die je moet zien. Maar je hebt Valencia niet gezien wanneer je hier niet bent geweest.

Kathedraal van Valencia

Zoals vele Kathedralen is ook de kathedraal van Valencia een must see. Met een prachtige mix van Romaanse, Barokke en Gotische stijlen vind je binnenin dit prachtige gebouw de heilige graal. Maar niet alleen de heilige graal is een bezienswaardigheid. In het museum van de kathedraal kun je ook de schilderijen van de kunstenaars Maella en Goya vinden. Wanneer je de toren beklimt (met zijn 207 treden) heb je ook nog eens een prachtig uitzicht van 360 graden over de gehele stad.

Plaça de la Virgen

Het mooiste plein van Valencia is de Plaça de la Virgen. Omringd door bomen en volledig belegd met marmeren tegels. Op het plein staat ook de prachtige Fuente del Agua y de la Acequia fontein. Deze werd in 1976 geplaatst en staat symbool voor de Turia rivier en haar irrigatiekanalen. Ook vind je een standbeeld van de patroonheilige van Valencia op dit prachtige plein. Ook niet te missen is de Basilica de la Virgen de los Desamparados welke verbonden is met de kathedraal van Valencia door middel van een boog. Deze basiliek valt meteen op door de roze kleur.

Op dit plein heb ik vele boeken gelezen maar ook genoten van de prachtige optreden die er dagelijks weer plaats vinden.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

In 1998 werd la Cuidad geopend en sindsdien is het de grootste trekpleister naar Valencia. En met recht, want deze zeven kolossale gebouwen zijn een lust voor het oog en betoveren iedereen die ermee in aanraking komt. Het staat haaks op het historische van het centrum en dat maakt het juist zo mooi. Je kunt hier uren rondwandelen en bent dan nog niet uitgekeken.

Leuke activiteiten

Naast prachtige gebouwen en plekken om te zien zijn er ook een aantal dingen die je echt gedaan moet hebben in Valencia.

Fietsen door de Jardines del Turia

De Turia is een rivier in Spanje met een lengte van maar liefst 280 kilometer. Hij mondt bij de stad Valencia uit in de Middellandse zee en liep vroeger door het centrum van deze prachtige stad. Echter is er in 1957 een enorme overstroming geweest waarna ze hebben besloten om de loop van de rivier te verleggen in zuidelijke richting lang de rand van de stad. Van de originele rivierbedding hebben ze de Jardines del Turia gemaakt. Oftewel de Turia Tuinen. Een prachtige schaduwrijke tuin van maar liefst 9 km die je het liefst met de fiets ontdekt.

Paella eten

Valencia staat onder andere bekend om de lekkerste paella in Spanje. En alhoewel ik natuurlijk niet overal in Spanje ben geweest heb ik wel al vele plekken bezocht. Als paella liefhebber heb ik ook de paella op al deze plekken geproefd en ik kan beamen dat in Valencia echt de allerlekkerste te vinden is. Ik zeg: goede reden om erheen te gaan als Bourgondiër zijnde.

Tapasroute

Ben je net zo gek op eten en drinken als ik? Dan is het een heel goed idee om een tapasroute uit te stippelen. Gegrilde inktvis, patatas bravas, Valenciaanse mosselen, albondigas. Allemaal heerlijke gerechtjes die je op een zelf uitgekozen route kunt proeven.

Mijn advies? Begin op de Plaza del Mercado en kies daarna de straatjes die leiden tot de Plaza de la Virgen. Que aproveche, oftewel eet smakelijk!

Na het lezen van dit artikel wil je natuurlijk direct een stedentrip boeken naar Valencia. 😉