Vakantiezakgeld voor de kinderen: het hoe wat & waarom

vakantie zakgeld kinderen- munten in handen

Vakantiezakgeld voor kinderen: het hoe, wat & waarom. Het plannen van een gezinsvakantie is spannend, en het geven van vakantiezakgeld aan je kinderen kan hun ervaring nog specialer maken. Maar hoeveel moet je geven? En waarom is het belangrijk? In dit artikel ontdek je praktische tips om het juiste bedrag te bepalen, hoe je kinderen kunt leren om verantwoord met hun geld om te gaan en waarom vakantiezakgeld een waardevolle les kan zijn voor de toekomst.

Waarom wij vakantiezakgeld aan de kinderen geven

Mijn ouders hebben mij vroeger al snel leren omgaan met geld. Ik kreeg zakgeld en ook tijdens de vakanties kreeg ik vakantiezakgeld. Op die manier leerde ik dat geld niet oneindig beschikbaar is, wat de waarde is van geld en hoeveel dingen eigenlijk kosten. Onze kinderen wil ik ook al op tijd leren hoe om te gaan met geld. Dat je soms keuzes moet maken als het gaat om wat je koopt. En dat je ook soms moet sparen om dingen te kunnen doen of kopen. Om die reden willen wij dit jaar dan ook vakantiezakgeld geven aan onze kinderen. Om ze nog beter te leren omgaan met geld.

Om niet alleen mijn eigen mening en ideeën te delen maar ook die van anderen deed ik een klein onderzoek op Instagram over vakantiezakgeld. Ik vroeg aan de ouders die mij volgen of zij hun kinderen vakantiezakgeld geven. Een kwart van de mensen die antwoorden zei dat ze inderdaad vakantiezakgeld voor de kinderen reserveerden. Driekwart van de mensen die antwoord gaven zeiden dat ze dit dus niet deden. Daarnaast stelde ik ook de vraag aan de ouders die dit dus wel doen hoeveel te geven. De antwoorden op deze vraag en hoe wij het aanpakken vind je in deze blog.

Waarom vakantiezakgeld aan de kinderen geven?

De ene ouder geeft vakantiezakgeld aan de kinderen omdat ze moe worden van al het gezeur om ijsjes, snoep en geld voor een spelletje. Wanneer je dan geld geeft speciaal voor de vakantie kunnen ze daar alles voor kopen en doen wat ze willen en hebben de ouders er geen omkijken meer naar. De andere ouder geeft het juist om zo het kind leren omgaan met geld. Dat ze dan ook niet zoveel meer zullen vragen om geld voor ijsjes en andere dingen is dan mooi meegenomen. Wij geven onze kinderen vakantiezakgeld om allebei de redenen. We willen ze beter leren omgaan met geld. En het lijkt ons fijn dat ze niet meer telkens bij ons komen wanneer ze iets willen. “Koop maar van je zakgeld“, wordt hopelijk een veelgegeven antwoord uit mijn mond.

Waarom geen zakgeld geven?

Er zijn genoeg ouders die geen vakantiezakgeld geven aan hun kinderen. De meest gehoorde reden is dat ze toch wel voor hun kinderen kopen wat ze graag willen. Het is tenslotte vakantie en dan mogen ze echt wel extra verwend worden. Het een sluit echter het ander niet uit. Wij geven onze kinderen wel vakantiezakgeld, maar zullen zeker ook wel tussendoor ijsjes en dergelijke voor ze kopen. Die eten wij tenslotte ook gewoon.

Hoeveel vakantiezakgeld geef je?

Als het gaat om de hoeveelheid geld wat je geeft voor de vakantie blijkt dit heel divers te zijn bij ouders. Het ligt soms ook wel aan de leeftijd van de kinderen en natuurlijk aan wat de ouders zelf te besteden hebben. De hoeveelheid vakantiezakgeld die je geeft heeft vaak ook te maken met wat ze ervan moeten kopen. Voor de een is het echt alleen ijsjesgeld. De ander moet er de gehele zomervakantie (= 6 weken) van doen en weer een ander alleen wanneer ze echt op vakantie gaan. De bedragen variëren dan ook tussen de €2 per dag tot zelfs €100 per kind.

De bedragen die ik het meest heb gehoord tijdens mijn Instagram onderzoekje waren tussen de €10 en €25 per kind. Soms zijn het ook niet de ouders die vakantiezakgeld geven maar de opa’s en oma’s. Of natuurlijk allebei. Het is maar net aan wie je het vraagt. Wij zelf hebben bedacht dat we ze €5 per week willen geven, in totaal is het dan €10 aangezien we twee weken op vakantie gaan. Ze hebben overigens ook van opa en oma vakantiegeld gekregen. De reden dat we het per week geven en niet in één keer is omdat onze zoon van zes nog helemaal niet bekend is met zelf omgaan met geld. Daar is hij eigenlijk ook nog te jong voor. Ook is het voor ons ook uitproberen wat wel en wat niet werkt. Dus wie weet doen we het de volgende vakantie helemaal anders.

vakantiezakgeld hoe pak je het aan

Wat voor afspraken maak je?

Je kunt ervoor kiezen om de kinderen geheel vrij te laten wat zij ervan kopen. Willen zij het in een keer uitgeven aan zakken vol met snoep dan moeten zij dat zelf weten. Echter is het ook een mogelijkheid om hier bepaalde afspraken over te maken. Bijvoorbeeld dat ze maar de helft van het bedrag mogen uitgeven aan snoep. Of dat ze, voordat ze iets kopen, eerst overleggen met jou als ouder. Wij zelf laten onze kinderen hier gewoon vrij in. Geven ze het op dag 1 al helemaal uit dan moeten ze dat zelf weten. Ik zal het dan wel benoemen dat ze dan de andere dagen niets meer hebben, maar zeker niet tegenhouden. Juist door ze vrij te laten leren ze er het beste mee omgaan.

Wel zal ik me bemoeien met het nuttigen van wat ze gekocht hebben. Kopen ze bijvoorbeeld een mega grote zak snoep dan mogen ze die niet in een keer op eten. Dit omdat wij dan als ouders straks met twee zieke kinderen zitten en daar heb ik geen zin in. Ook mogen ze van ons niet rond etenstijd snoepen, dat is een regel die we thuis ook hebben dus die blijft ook op vakantie.

Opschrijven wat ze uitgeven

Wat me wel heel erg leuk en slim lijkt is om op te schrijven wat ze uitgeven. Onze dochter van negen kan dit natuurlijk zelf in een notitieboekje bijvoorbeeld. Onze zesjarige zoon kan dit helaas nog niet zelf, maar daar help ik hem dan graag mee. Op die manier hebben ze ook nog eens inzicht in waar het geld eigenlijk naartoe is gegaan. En zien ze ook hoe snel het op kan gaan.

Krijgt jouw kind vakantiezakgeld?

3 reacties op “Vakantiezakgeld voor de kinderen: het hoe wat & waarom

 • Nee, wij geven wel gewoon zakgeld per week, maar niets speciaals in de vakantie. Ons soort vakantie lokt zeuren niet zo uit bij mijn kind, en hij krijgt af en toe al wat extra’s. Volgens mij gaat het prima zo.
  Vroeger kreeg ik trouwens wel 1x per week een muntje voor de kauwgomballen automaat op de camping, bedenk ik me nu 😀

  • Echt zeuren valt hier ook zeker mee. De belangrijkste reden dat wij het doen is leren omgaan met geld.
   Ons zoontje krijgt nog geen zakgeld, dit is voor hem dus een unicum.
   Ik vond het als kind zijnde superleuk om vakantiegeld te krijgen. Kon ik zelf naar het winkeltje om iets te kopen, een ijsje halen wanneer ik dat wilde, bepaalde spelletjes spelen. En ik krijg van mn ouders tussendoor ook echt nog wel dingetjes…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *