Vakantie en thuis blijven? 9 tips om het vakantiegevoel te krijgen

Of je nu helemaal niet op vakantie gaat deze zomer of van de zes weken schoolvakantie er nog vier thuis bent. De 9 tips uit dit artikel zorgen ervoor dat je ook tijdens jouw zogenaamde staycation het vakantiegevoel krijgt. Ja ook als je kinderen hebt. Juist als je kinderen hebt.

Wat zorgt voor een vakantiegevoel?

Als eerste is het goed om te weten wat bij jou zorgt voor een vakantiegevoel. Wat zijn de dingen die je juist altijd doet wanneer je op vakantie bent en welke dingen doe je helemaal niet. Ik zelf lees thuis nooit tijdschriften, maar als ik op vakantie ga dan koop en lees ik ze wel. Daarnaast zijn wij op vakantie veelvuldig van het bbqen en uit eten gaan. Dit zijn dingen die je ook gewoon thuis kunt doen. Ik zeg niet dat ik helemaal nooit kook op vakantie. Want pasta koken voor de pastasalade is officieel ook koken. Maar ik maak het mezelf wel zo gemakkelijk mogelijk.

Vooral het ‘niets moet, alles mag’ idee is voor mij echt een vakantiegevoel. Geen zin om ons aan te kleden en de hele dag in pyjama rond vertoeven? Prima. De hele dag in het zwembad duikelen terwijl moeders aan de kant aan haar wijntje nipt? Dikke prima. Lekker een eindje rijden naar een of andere speeltuin of musea? Helemaal goed.

Bol AlgemeenBol Algemeen

9 tips voor een vakantiegevoel terwijl je thuis blijft

Een potje activiteiten

Bedenk een aantal leuke activiteiten om te doen en schrijf deze op een briefje. Vraag ook aan de kinderen wat zij leuk vinden om te doen. Durf buiten de gebaande wegen te gaan en kies ook eens iets anders. Dus heb je in de omgeving bepaalde dingen nog nooit gedaan, zet ook deze dingen op een briefje. Al deze activiteiten en bezigheden schrijf je op een apart briefje en stopt ze in een potje. Telkens wanneer je iets wilt gaan doen haal je een briefje uit de pot.

Organiseer een feestje

Ik geniet er zelf altijd van om mensen over de vloer te hebben. Het liefst in de vorm van een BBQ of een klein feestje. Het fijnste is dan natuurlijk wel dat je iedereen zelf iets mee laat nemen zodat je niet alsnog veel werk hebt. Dat voelt dan niet echt als vakantie. Om afwas te voorkomen zou je plastic borden kunnen gebruiken al is dat niet bepaald milieuvriendelijk. Zelf doe ik altijd de afwas in een teiltje op de camping samen met de kinderen. Dus dit zou je nu ook kunnen doen. Krijg je toch een beetje het camping gevoel haha.

Plan zo min mogelijk

Wanneer ik mijn hele vakantie al vol heb gepland dan voelt dit niet echt als vakantie. Dan voelt het allemaal weer meer als moeten. We moeten op dinsdag daarheen en we moeten op donderdag dat doen. Voor een select aantal mensen is dat juist erg prettig om de hele vakantie te weten wat ze gaan doen. Maar de meeste mensen ervaren dat juist niet als fijn.

Laat de boel de boel

Je hebt wanneer je thuis bent de neiging om gewoon elke dag je huishoudelijke taken te doen. Netjes je was bij te houden, alle afwas direct te doen, de badkamer toch maar weer even een schoonmaakbeurt te geven. En nog veel meer. Maar op de camping ga je ook niet

Regel een oppas of logeeradres

Wat ik ook veel hoor is dat kinderen een aantal dagen bij hun tante of opa en oma gaan logeren. Super leuk voor de kinderen en ook voor de ouders die dan even iets voor zichzelf kunnen doen. Als logeren er niet in zit dan is er vast in die zes weken ergens een gaatje om een dagje naar opa en oma te gaan. Of om bijvoorbeeld naar de kermis te gaan met hun oom of tante. Er is altijd wel iets leuks te bedenken. En in de tijd dat de kinderen weg zijn kan jij een dagje naar de sauna bijvoorbeeld. Heerlijk!

Doe iets anders

Op vakantie doe en ben je vaak anders dan thuis. Je doet dingen die je normaal niet doet bijvoorbeeld. Ook als je thuis vakantie houdt kun je gewoon eens wat anders doen dan normaal. Juist door de ‘sleur’ van alle dag te doorbreken en iets totaal anders te doen voelt het echt als vakantie.

Zet de wifi uit

Alhoewel de meeste vakantiebestemmingen gratis wifi hebben is het toch zo dat je op vakantie minder met je telefoon bezig bent dan thuis. Zet dus ook thuis eens je wifi uit waardoor je dus even uit je comfort zone komt. Er is zoveel meer dan de online wereld. Maak daar juist in je vakantie gebruik van. En het voelt direct als vakantie want ook op vakantie heb je beperkingen qua internet.

Leef buiten

Als ik even voor mezelf mag spreken dan ben ik op vakantie vrijwel altijd buiten. Het enige wat ik binnen doe is slapen en omkleden meestal ook wel haha. Maak van je achtertuin een mini Ibiza en zorg ervoor dat je alles buiten hebt wat je nodig hebt. Regel een campingkoelkast en je hoeft niet meer naar binnen. Vooruit, alleen voor het plassen dan. Zet voor de vorm dan ook een wc rol buiten zodat je daarmee naar de wc kunt lopen. Heb je gelijk het gevoel op de camping te zitten… haha.

Maak foto’s

Zo doorgaans vergeet je vrij makkelijk om foto’s te maken. Ik wel in ieder geval. Ben dan zo bezig met de waan van de dag. Juist op vakantie neem ik de tijd om foto’s te maken. Niet alleen van mezelf of de kinderen, maar juist van alles om me heen. En dan vooral in detail.

Blijf jij thuis deze vakantie of ga je juist weg?