Update schildklierafwijking van onze kleuter

schildklierafwijking cht

Minstens vier keer per jaar moeten de schildklierwaardes van onze zoon geprikt worden en hebben we een (telefonische) afspraak met de kinderarts. Dat bloedprikken doen we altijd de dag ervoor, zodat de waardes ook zeker al binnen zijn vanuit het laboratorium. Het is belangrijk om dit goed bij te houden omdat onze zoon nog volop in ontwikkeling is en te weinig schildklier hormoon kan vervelende gevolgen hebben. Teveel overigens ook. Omdat het alweer een tijd geleden is dat ik iets geschreven heb over deze specifieke schildklieraandoening heb ik besloten om weer een update te geven.

Bloedprikken in verband met de schildklier waarden

Eind maart (2022) was het weer zover. Onze zoon Milo moest naar de kinderarts dus de dag ervoor is mijn man met hem naar het ziekenhuis gegaan om te laten prikken. Tot nu toe gaat het bloedprikken altijd wel goed, onze zoon geeft eigenlijk amper een kik en is altijd heel stoer. Toch merken we vooral de laatste keren dat het steeds lastiger wordt om er voldoende bloed uit te halen. Zijn aders zijn schijnbaar nog moeilijker te vinden en de verpleegkundigen ‘vervelen’ hem dan door met de naald telkens opnieuw te prikken of te wroeten terwijl de naald erin zit.

Ook dit keer kwam er maar weinig bloed uit en moesten mijn man en zoontje eerst even wachten of het laboratorium wel voldoende had om de schildklier waardes te meten. Gelukkig was het genoeg dus hoefde Milo niet nogmaals geprikt te worden. Al snel daarna kwam er een blauwe plek waar er dus veelvuldig geprikt was en deze plek heeft er minstens een week daarna nog gezeten.

Afspraak bij de kinderarts

Onze kinderarts is gelukkig gespecialiseerd in schildklierafwijkingen en met name CHT. Dat is erg prettig, want ik lees ook wel eens mee in een Facebookgroep met lotgenoten dat dit anders is. Dat de kinderarts eigenlijk geen idee heeft wat nu eigenlijk goede waardes zijn of hoe ermee om te gaan. Dat lijkt me een hele vervelende bijkomstigheid want als ouder zijnde geeft zoiets al veel extra zorgen. En dan is het fijn om juist een kundig iemand te hebben die weet waar hij of zij over praat.

Tijdens de afspraak kwam al snel naar voren dat de waardes van Milo op dat moment niet meer goed waren. De vorige keer zaten ze al op het randje maar nog binnen de norm. Echter zagen we nu dat de TSH echt te hoog was en de FT4 redelijk laag zat. Daarnaast merken we dat onze zoon ook sneller moe is en in de ochtend echt moeite heeft met uit bed komen. De medicatie moest dus opgehoogd worden.

Nieuwe dosering levothyroxine

In verband met een eerdere kleine ophoging zaten we qua dosering op 43,75 microgram op de ene dag en de andere dag 50 microgram. Dit wisselden we dus af. Door de huidige waardes hebben we besloten om het op te hogen zodat hij gewoon elke dag 50 microgram binnenkrijgt. Of deze ophoging echter genoeg is dat weten we niet. Daarom moet hij in mei opnieuw geprikt worden, na ongeveer zeven weken dus, om te kijken of deze dosering goed genoeg is. Ik ben benieuwd!

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje