Update: een gezonde keuze

In december schreef ik een blogartikel over de drinkkeuzes die we voor onze dochter maakten en wilden maken. Zo vertelde ik dat we in plaats van koemelk sojamelk zouden geven en dat we haar absoluut geen ranja of diksap wilden geven in verband met de suikers. Ook wat betreft eten had ik een heel plan. Ze zou absoluut geen liga’s of andere koekjes krijgen. Ook vond ik het totaal niet nodig om ijsjes te geven of frietjes. Ik zou, wanneer wij bijvoorbeeld pizza of friet aten, haar iets anders voorschotelen. Vandaag wil ik graag vertellen in hoeverre we onszelf aan onze eigen afspraken houden en wat de keuzes van nu zijn, nu we alweer een half jaar verder zijn. 

Als eerste is Fay sowieso van alle flesvoeding af, dat is ze stiekem al een tijdje en het is er eigenlijk heel simpel af gegaan. De ochtend en middag melk hebben we dus vervangen door sojamelk voor een lange tijd en de avondmelk (dus flesvoeding) was steeds minder wat ze dronk dus op een gegeven moment gaven we het gewoon niet meer. Ze heeft er nooit om geroepen of laten merken dat ze er niet mee eens was. Erg prettig dus. Wat betreft de sojamelk hebben we die gegeven tot een maand of 13, begonnen met elf maanden. Momenteel drinkt ze 2x per dag melk, gewoon koemelk zoals wij het eigenlijk ook al jaren drinken.

Naast melk krijgt ze vooral water. Maar, we geven haar toch ook wel eens slimpie ranja, aangelengde appelsap of soms een pakje capri-sun. Het hoofddeel blijft water en dat wil ik ook blijven geven, maar soms mag ze ook wel eens iets wat ergens naar smaakt. Dat doen wij namelijk ook, wij drinken ook veel water maar drinken ook wel eens iets anders. Dat is het voorbeeld wat ik geef, dus ik zou het raar vinden als ik dat bij haar dan totaal anders zou doen.

Wat betreft tussendoortjes krijgt ze vooral fruit, snoeptomaatjes, rijstwafels of peperkoek. Maar ze krijgt daarnaast ook wel eens een biscuit of een waterijsje. In de supermarkt of een eetcafé bieden ze wel eens een spekje aan en de ene keer mag ze dit dan wel en een andere keer niet. Ik wil niet dat het een constante factor wordt, dus dat ze altijd bij de supermarkt een spekje verwacht. Oh ja, ze heeft onlangs wel een nieuw tussendoortje ontdekt en dat zijn rozijntjes. Daar is ze ook echt wild van! Het grappige is wel dat wanneer je bijvoorbeeld een ijsje of tomaatjes voor haar neus houdt ze altijd de tomaatjes zal kiezen. Ze is echt dol op die snoeptomaatjes.

Wat ik wel vervelend vind (en niet goed weet hoe ik ermee om moet gaan) is dat Fay zeurt om eten. En dan echt niet alleen bij de ongezondere dingen. Nee zodra iemand in haar buurt ook maar wat eet, wil zij dat ook! Als het gaat om fruit mag ze ook altijd wel een hapje of krijgt ze haar eigen stuk fruit, maar ik wil eigenlijk niet altijd toezeggen. Ze moet ook leren dat ze niet altijd kan krijgen wat ze wilt. Dat vind ik dus nog lastig.

Hoe los jij mijn “zeurdilemma” op bij je eigen kind(eren)?

12 reacties op “Update: een gezonde keuze

 • Hey hoi.
  Ja keuzes zijn moeilijk. En dat blijven ze nog heel veel jaren. Ook hier er flink mee bezig maar ook dan zie je dat als school om de hoek komt kijken dat het toch best anders gaat. Maar wat betreft het zeuren als anderen aan het eten zijn dat is een fase. En ja net wat je zegt de ene keer wel de andere keer niet. Ligt hier ook aan de tijd. Vlak voor het eten krijgen ze het vast niet. Andere momenten is het ook afhankelijk wat het is. Maar het drammen gaat over. Kan wel eff duren hoor. Hihi. Veel succes

 • Sam zeurt soms nog steeds als wij iets eten. Het is gelukkig een stuk minder nu en dat was echt een kwestie van domweg niet altijd toegeven. Had wel de nodige driftbuien tot gevolg maar geloof dat hij het inmiddels aardig snapt. Hij probeert het soms nog wel maar haakt tegenwoordig snel af als hij doorheeft dat die nee geen ja wordt.

 • Moet kunnen hoor. Merk dat ik bij de tweede al een stuk makkelijker ben. Je gaat de tweede niet verbieden wat de eerste (weliswaar ouder) wel mag. Wel let ik er op wat ik aanbiedt en dat het uitzonderingen blijven. Zo mag ze uit de enorme traktatie zakjes een snoepje (niet de lolly) kiezen. En heb ik altijd geroepen onder de vier geen prik maar was ik even vergeten dat dat ook in jip en janneke champagne zit. Mag alleen op haar verjaardag.

 • Dat ken ik wel, dat je kind “te” graag eet (het is ook nooit goed hè, haha). Maar hier ook een dametje die bij iedereen om eten heen hangt. Tja, wat is daar een goede oplossing voor? Je bent blij dat ze zo goed eet maar dan dat bedelen.

  Ik bekijk de situatie gewoon per keer. Wat heeft ze al gegeten? Of bij wie zeurt ze? Kan het nu wel of nu niet? Het verschilt per keer.

 • Zou ze misschien honger hebben? Of is het echt altijd en dus puur zin? Ik zou eigenlijk eerder leren dat je niet altijd het eten van iemand anders kan krijgen…

  Ik vroeg me trouwens af: waarom begin je met sojamelk en schakel je daarna over op koemelk? Waarom geen plantaardige melk blijven geven? Er zijn zoveel heerlijke smaken die een pak gezonder zijn dan koemelk…

 • Leuke blog! Als ik iets eet vind ik eigenlijk dat ik mijn kind (15 mnd.) ook iets aan moet bieden, bij een volwassene (mijn man, bezoek) zou ik dat ook doen. Ik kan mij voorstellen dat mijn kind graag op zijn minst even wil proeven als ik iets eet, ik vind dat niet direct zeuren. Als ze geen honger heeft neemt ze dan maar een heel klein hapje. Ik probeer vooral dingen te eten die zij ook mag, maar soms lukt dat niet (bijv. Als ik op bezoek ben en taart krijg aangeboden), maar dan krijgt zij wel altijd iets anders. Ze lijkt te accepteren dat eten/ drinken soms ongeschikt is voor kinderen, zoals ook koffie. Ik ben het er helemaal mee eens dat een kind moet leren dat het niet altijd alles kan krijgen wat hij/zij wil, maar wat mij betreft kan eten vaak wel en zijn er genoeg andere momenten om dit te leren. De deur naar de tuin doe ik, bijvoorbeeld, vaak niet open als mijn kind dat wil (om maar iets te noemen).

  • We hebben trouwens wel de ‘regel’ dat we niet van elkaars borden eten, ik geef ons kind dus echt een eigen stukje.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Nou vaak is het zo dat ik dan bijvoorbeeld een mugcake eet en zij heeft haar boterham. Of dat ze net haar boterham op heeft en ik begin aan mijn lunch en dan wil ze weer wat. Maar het is ook vaak genoeg dat ze bijvoorbeeld een liga ziet liggen of iets anders en dat dan wil hebben… Of een ander kindje met een snoepje.

   • Hm, ja wel lastig. Wij proberen zoveel mogelijk tegelijk te eten en allemaal hetzelfde en dat werkt tot nu toe wel. Als ze zelf net heeft gegeten en ze wil daarna ook nog wat van mij, dan mag dat. Maar, ze is nu ook nog klein en met andere kinderen die dingen eten hebben we nog niet echt te maken gehad. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat. Ik vind het in ieder geval leuk om te lezen hoe anderen dit aanpakken!

Reageren is niet mogelijk.