Ultieme geniet tips voor de feestdagen

Voor sommige mensen zijn de feestdagen vooral dagen vol stress en veel dingen moeten. Ze voelen het als verplichting en dat is zo jammer. Ik moet toegeven dat ik dit zo ook gevoeld heb in het verleden maar sinds een paar jaar geniet ik alleen nog maar. Daarom geef ik een aantal ultieme geniet tips voor de feestdagen.

Hoe kun je nu ultiem van de feestdagen genieten?

Geef je grenzen aan

Het is vooral slim om van te voren al aan te geven wat je wel of niet wilt, maar wanneer je dat niet gedaan hebt doe dat dan nu alsnog. Heb je een berg taken gekregen, delegeer ze dan en stel prioriteiten. Nee zeggen is soms erg moeilijk, maar het beste voor jezelf en daardoor ook voor anderen. Want zeg je geen nee en neem je toch alles op je, dan geniet jij niet van je kerst. En wanneer jij niet geniet, zullen anderen dat merken en hoogstwaarschijnlijk ook niet genieten.

Vraag om hulp

Om hulp vragen is iets wat veel mensen heel moeilijk vinden. Sommigen vinden het zelfs een falen vanuit hun kant, wanneer ze om hulp zouden vragen. Maar dat is het juist niet. Het vergt vaak heel wat moed en kracht om om hulp te vragen. En er is niemand die niet even een klusje wilt overnemen. De meeste mensen vinden het juist fijn wanneer ze iets voor een ander kunnen doen. Dus heb je een waslijst van dingen die je ‘moet’ doen, vraag dan gewoon eens even iemand om wat taken over te nemen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Lees ook: Leuke spelletjes met kerst voor kinderen en volwassenen

Laat de perfectie los

De feestdagen draaien er niet om of de kerstboom wel goed genoeg versierd is of om de hoeveelheid cadeaus. Het gaat juist om het samenzijn. Om je zegeningen te tellen en dankbaar te zijn voor de mensen om je heen. Soms maken mensen zich enorm druk om kleine details of willen de gezelligheid forceren door alles maar te plannen. Maar juist wanneer je dit los laat zul je merken dat het genieten pas echt begint!table-791148_1280

Focus op de positieve dingen

Er gaat altijd wel iets fout, er zit een ladder in je panty, je komt te laat doordat je de autoruit moest krabben (al zal dat deze kerst niet gebeuren denk ik zo) en zo zijn er nog wel meer dingen die fout kunnen gaan. Maar is dat nu echt belangrijk? Nee! Focus je op de dingen die wel goed gaan en op de mensen die er wél zijn.

Iedereen mist wel iemand tijdens de kerstdagen. Zo ben ik mijn opa verloren op tweede kerstdag, maar zijn er nog veel meer mensen die helaas niet meer in ons midden zijn. Aan hun denken is natuurlijk heel goed, maar zorg ervoor dat het vervelende gevoel erbij niet gaat overheersen. Probeer juist mooie herinneringen terug te halen. Ik ga elk jaar naar mijn oma toe en daar komen dan weer allerlei anekdotes naar boven waar we met zijn allen hard om kunnen lachen.

Heb je hier moeite mee? Schrijf dan op waar je dankbaar voor bent. Op die manier gaan je hersenen vanzelf openstaan voor meer positieve gedachten en zal het makkelijker zijn om je op het positieve te concentreren.

Geniet van het eten zonder schuldgevoel

Ik hoor vooral na de feestdagen altijd veel mensen klagen over het feit dat ze veel te veel hebben gegeten. Of ze klagen erover dat ze amper iets konden eten omdat ze zo aan het opletten zijn. Zonde! Het is juist slechter om dwangmatig te proberen bepaalde dingen die je lekker vindt te laten staan. Juist wanneer je heel hard probeert zal je zien dat je een terugval krijgt en obsessief veel gaat eten.

Nog wat tips om achteraf een beter gevoel over de feestdagen te hebben qua eten:

  • Eet tussendoor gezonde snacks.
  • Start je dag gezond (bijv door een groene smoothie te drinken of even een rondje te hardlopen)
  • Ga lekker uitwaaien op het strand of in het bos, beweging compenseert het wat slechtere eten

ultieme geniet tips voor de feestdagen

Ik zeg: neem deze tips van harte en GENIET!

5 reacties op “Ultieme geniet tips voor de feestdagen

Reageren is niet mogelijk.