Uittip: Lichtjesroute Eindhoven

IMG_7424

Vandaag start hij weer: de Lichtjesroute. In Eindhoven branden vanaf vandaag (18 september) tot en met zondag 8 oktober weer zo’n 100.000 lampjes. Een route van maar liefst 22 kilometer lang neemt je te voet, al fietsend of met de auto mee op een magische tour door dé lichtstad van Nederland.

De oorsprong van Lichtjesroute Eindhoven

Eindhoven is op 18 september 1944 bevrijd en het jaar erop vond men het een mooi gebaar om de gevallenen te herdenken door een kaarsje voor het raam te plaatsen. Met de komst van de gloeilamp werd dit al snel een lamp. De mensen werden steeds creatiever en van kleine figuurtjes creëerden ze met buurtverenigingen opeens grote projecten. In de 33 jaar dat de Lichtjesroute officieel bestaat is hij uitgegroeid tot een spectaculair evenement die nu zelfs 200.000 bezoekers trekt.

Traditie

Al van jongs af aan is het voor mij een traditie om de Lichtjesroute te bekijken. Hoe ik als klein kind het al prachtig vond, nu ik besef wat de gedachte erachter is vind ik het nog mooier dan ooit. Het is een traditie niet alleen van de mensen die hem bewonderen, maar van de stad. Een prachtige ter nagedachtenis aan een ieder die voor onze vrijheid heeft gevochten.

Niet voor niets dat mijn man en ik deze traditie met onze eigen kinderen voortzetten. Vorig jaar vond onze dochter het al prachtig om te zien achterop de fiets. Dus ook dit jaar willen we samen met haar de route weer gaan rijden. Het is pittig, maar de moeheid die je achteraf gegarandeerd voelt wel waard. Milo is wel nog te klein dit jaar, hij mag nog niet op de fiets. Maar volgend jaar zal ook hij meegaan. En zodra onze kinderen oud genoeg zijn zullen ze ook te horen krijgen waarom de Lichtjesroute nu eigenlijk bestaat en waarvoor hij staat.

Handige weetjes over de Lichtjesroute

 • De Lichtjesroute is tussen maandag 18 september tot en met zondag 8 oktober iedere avond toegankelijk tussen 19:00 uur en 22:30 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven de lichtjes tot 23:30 uur branden.
 • De route loopt in een cirkel en kan in elk deel van de stad worden gestart.
 • De routekaart voor de Lichtjesroute is gratis te downloaden via de website van Lichtjesroute Eindhoven.
 • Het is ook mogelijk om gratis een Lichtjesroute audiotour te downloaden.

Heb jij de Lichtjesroute Eindhoven al eens bewandeld, gefietst of gereden?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

4 reacties

 1. Natasja op 18 september 2017 om 06:52

  Hoewel we vaak genoeg in Eindhoven komen, hebben we de lichtjesroute nog nooit gedaan. Zonde! Dit jaar gaat t m ook niet worden, want de baby kan elk moment komen dus wil toch ietsje dichter bij t ziekenhuis in Den Bosch zijn hahaha. Maar help me volgend jaar maar herinneren 😉

  • Nicole op 18 september 2017 om 22:19

   Oh zonde ja.. maar begrijpelijk dat je nu niet gaat. Al zijn de ziekenhuizen in Eindhoven ook goed hoor 😉

 2. Joni op 18 september 2017 om 09:44

  Oh die lijkt me superleuk, ook voor onze 4-jarige 🙂 en Eindhoven is zo ver niet.
  Om te onthouden!

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje