Uittip: Lichtjesroute Eindhoven

Binnenkort start hij weer: de Lichtjesroute. In Eindhoven branden vanaf zondag 18 september tot en met zondag 9 oktober weer zo’n 100.000 lampjes. Een route van maar liefst 22 kilometer lang neemt je te voet, al fietsend of met de auto mee op een magische tour door dé lichtstad van Nederland.

De oorsprong van Lichtjesroute Eindhoven

Eindhoven is op 18 september 1944 bevrijd en het jaar erop vond men het een mooi gebaar om de gevallenen te herdenken door een kaarsje voor het raam te plaatsen. Met de komst van de gloeilamp werd dit al snel een lamp. De mensen werden steeds creatiever en van kleine figuurtjes creëerden ze met buurtverenigingen opeens grote projecten. In de 33 jaar dat de Lichtjesroute officieel bestaat is hij uitgegroeid tot een spectaculair evenement die nu zelfs 200.000 bezoekers trekt.

Traditie

Al van jongs af aan is het voor mij een traditie om de Lichtjesroute te bekijken. Hoe ik als klein kind het al prachtig vond, nu ik besef wat de gedachte erachter is vind ik het nog mooier dan ooit. Het is een traditie niet alleen van de mensen die hem bewonderen, maar van de stad. Een prachtige ter nagedachtenis aan een ieder die voor onze vrijheid heeft gevochten.

Niet voor niets dat mijn man en ik deze traditie met onze eigen kinderen voortzetten. We hebben de route samen met onze dochter (zij achterop) al eens gefietst en alle andere jaren zijn we met de auto geweest. Onze kinderen kijken er elk jaar naar uit en we maken er een enorm leuk uitje van. Er gaat drinken mee in de auto, natuurlijk ook wat lekkers en we stoppen op verschillende plekken. Vooral bij de eendjesvijver waar een smurfen spektakel te zien is, want dat is het favoriete plekje van de kinderen.

Handige weetjes over de Lichtjesroute Eindhoven

  • De lichtjesroute is tussen zondag 18 september tot en met zondag 9 oktober iedere avond toegankelijk tussen 19 uur en 22.30 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven de lichtjes tot 23.30 uur branden. Het kan zijn dat aan het begin van de avond niet alle lampjes nog aan staan.
  • Je kunt de route in elk deel van de stad starten, er is geen speciaal begin of einde. Je komt, wanneer je de route helemaal rijdt weer op dezelfde plek uit als waar je begon.
  • Je kunt het beste doordeweeks de lichtjesroute rijden in verband met de drukte in de weekenden.
  • Ga je op de fiets (zonder kinderen) dan doe je zo’n twee uur over de route. Met de auto doordeweeks anderhalf uur en in het weekend ivm filevorming 3 uur. Je kunt hem ook te voet bewonderen, dan doe je er zes uur over. Het advies is om dit in etappes te doen.
  • Op de fiets kun je ook een audiotour doen, via een app kun je de route volgen en worden op zo’n 23 plekken audiofragmenten afgespeeld.
  • In 2022 wordt er voor het eerst de speciale Wheelstour georganiseerd. Je rijdt dan met een authentiek legervoertuig de Lichtjesroute en krijgt een rondleiding bij het clubhuis. Deze tour wordt georganiseerd op 21 en 28 september en op 4 oktober. De kosten zijn €25 per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar €12,50. De opbrengst gaat volledig naar de Lichtjesroute. Meer informatie via de website.

Heb jij de lichtjesroute in Eindhoven al eens bewandeld, gefietst of gereden?

5 reacties op “Uittip: Lichtjesroute Eindhoven

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *