Uittip: Lichtjesroute Eindhoven

lichtjesroute Eindhoven - uitje met kinderen

Binnenkort start hij weer: de Lichtjesroute. In Eindhoven branden vanaf maandag 18 september tot en met zondag 8 oktober weer zo’n 100.000 lampjes. Een route van maar liefst 22 kilometer lang neemt je te voet, al fietsend of met de auto mee op een magische tour door dé lichtstad van Nederland.

Het is voor mijn gezin en mij echt een traditie om jaarlijks de lichtjesroute te rijden. We hebben hem ook wel eens gefietst toen onze dochter nog klein was, maar met een kind met beperking (onze zoon) is dat niet te doen helaas. Dus vandaar met de auto.

De oorsprong van Lichtjesroute Eindhoven

Eindhoven is op 18 september 1944 bevrijd en het jaar erop vond men het een mooi gebaar om de gevallenen te herdenken door een kaarsje voor het raam te plaatsen. Met de komst van de gloeilamp werd dit al snel een lamp. De mensen werden steeds creatiever en van kleine figuurtjes creëerden ze met buurtverenigingen opeens grote projecten.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Sinds 1984 wordt deze traditie jaarlijks in een eigentijdse stijl voortgezet, waarbij een verlichte route van 22 kilometer door Eindhoven wordt gecreëerd. Voor dit evenement worden talloze vrijwilligers, kilometers kabel, een overvloed aan lampen, veel tijd en sponsors ingezet om dit prachtige spektakel tot stand te brengen. Door het gebruik van gestileerde ontwerpen worden alle bezoekers keer op keer betoverd door de schoonheid van het licht.

In de 39 jaar dat de Lichtjesroute officieel bestaat is hij uitgegroeid tot een spectaculair evenement die nu zelfs 200.000 bezoekers trekt.

Leuk traditioneel uitje (met kinderen)

Al van jongs af aan is het voor mij een traditie om de Lichtjesroute te bekijken. Hoe ik als klein kind het al prachtig vond, nu ik besef wat de gedachte erachter is vind ik het nog mooier dan ooit. Het is een traditie niet alleen van de mensen die hem bewonderen, maar van de stad. Een prachtige ter nagedachtenis aan een ieder die voor onze vrijheid heeft gevochten.

Niet voor niets dat mijn man en ik deze traditie met onze eigen kinderen voortzetten. We hebben de route samen met onze dochter (zij achterop) al eens gefietst en alle andere jaren zijn we met de auto geweest. Onze kinderen kijken er elk jaar naar uit en we maken er een enorm leuk uitje van. Er gaat drinken mee in de auto, natuurlijk ook wat lekkers en we stoppen op verschillende plekken. Vooral bij de eendjesvijver waar een smurfen spektakel te zien is, want dat is het favoriete plekje van de kinderen.

lichtjesroute Eindhoven - uitje met kinderen

Handige weetjes over de Lichtjesroute Eindhoven

  • De lichtjesroute is tussen maandag 18 september tot en met zondag 9 oktober iedere avond toegankelijk tussen 19 uur en 22.30 uur. Op vrijdag en zaterdag blijven de lichtjes tot 23.30 uur branden. Het kan zijn dat aan het begin van de avond niet alle lampjes nog aan staan.
  • Je kunt de route in elk deel van de stad starten, er is geen speciaal begin of einde. Je komt, wanneer je de route helemaal rijdt weer op dezelfde plek uit als waar je begon.
  • Je kunt het beste doordeweeks de lichtjesroute rijden in verband met de drukte in de weekenden.
  • Ga je op de fiets (zonder kinderen) dan doe je zo’n twee uur over de route. Met de auto doordeweeks anderhalf uur en in het weekend ivm filevorming 3 uur. Je kunt hem ook te voet bewonderen, dan doe je er zes uur over. Het advies is om dit in etappes te doen.
  • Op de fiets kun je ook een audiotour doen, via een app (IZI Travel app) kun je de route volgen en worden op zo’n 23 plekken audiofragmenten afgespeeld.
  • In 2022 werd voor het eerst de speciale Wheelstour georganiseerd en ook in 2023 is deze terug! Je rijdt dan met een authentiek legervoertuig de Lichtjesroute en krijgt een rondleiding bij het clubhuis. Deze tour wordt georganiseerd op woensdag 20 en 27 september en op 3 oktober. De kosten zijn €25 per persoon en voor kinderen t/m 12 jaar €15. De opbrengst gaat volledig naar de Lichtjesroute. Meer informatie via de website.

Heb jij de lichtjesroute in Eindhoven al eens bewandeld, gefietst of gereden?

6 reacties op “Uittip: Lichtjesroute Eindhoven

Reageren is niet mogelijk.