Uittip: ANWB fietsroutes

ANWB-fietsroute

Ik ben dol op fietsen en mijn man gelukkig ook. Samen fietsen we al vanaf het begin dat we samen waren. We kozen dan via de ANWB fietsroutes een route uit aan de hand van knooppunten en maakten zo een rondje. Het ideale aan een knooppuntroute is dat je helemaal zelf kunt uitkiezen hoe groot je rondje wordt en hoe lang je wilt fietsen. Je kunt ook aangeven waarheen je wilt fietsen en de route niet via wegbewijzering rijden maar juist via die knooppunten.

Zo zijn we een keer vanuit ons toenmalige huisje in Eindhoven naar mijn ouders in Someren gefietst. Het was echt één van de mooiste routes die ik heb gereden. Want je komt echt op plekken waar je normaliter nooit komt. Ik heb er nu nog spijt van dat ik geen camera bij me had. We startten met knooppunt 1, vlakbij ons huis. Via knooppunt 85 in Geldrop reden we door bosrijk gebied naar Heeze, waar knooppunt 12 was. Vanuit daar reden we door de heide en het ven naar ons laatste knooppunt 62. Vanuit daar wisten we wel hoe we naar het huis van mijn ouders moesten komen.

Hoe werkt zo’n ANWB knooppuntroute?

Waar twee (of meer) fietspaden elkaar kruisen is een knooppunt. En elk knooppunt heeft zijn eigen nummer. Vanuit dat knooppunt heb je de keuzen om naar een ander knooppunt te fietsen. Bij elk knooppunt staat dan ook een kaart van het gebied waarop je alle knooppunten kunt zien. Ook vermeldt de kaart de afstanden tussen de knooppunten. Bordjes geven aan wat de route is naar het volgende knooppunt. Zo kun je bijvoorbeeld linksaf naar knooppunt 30, rechtdoor naar 16 en rechtsaf naar 29.

Je kunt een knooppuntroute kaart kopen in de ANWB winkel, maar er zijn ook apps die je routes laten maken met de knooppunten. Wij gebruikten de gratis app ‘Fietsknoop’.

De ANWB Fietsroutes

Je hebt, naast de knooppuntroutes, ook fietsroutes. Dit zijn routes die al helemaal vastliggen. Ze zijn vaak van langere afstand, zo is de Someren-Heideroute 43 kilometer lang, en hebben dus een vaste route. Deze fietsroutes worden elk jaar (2x afzonderlijk gekeurd en ook komen er telkens weer nieuwe bij. Deze routes kun je gewoon vinden op de site van de ANWB, daar zijn ze ook te downloaden!

Overige routes

Er zijn naast de standaard fietsroutes en de knooppuntroutes ook nog E-bike routes, mountainbike routes en meerdaagse routes te vinden op de site van de ANWB. Voor ieder wat dus!

Fiets jij ook zo graag?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

7 reacties

 1. Marijke op 13 augustus 2015 om 09:00

  Ik zie heel vaak die bordjes staan hier in de buurt. En heb altijd het plan om er iets mee te gaan doen, ehh een route fietsen dus. Maar nu snap ik hoe het werkt. Nu nog even een leuke route plannen dus!
  Thanks

 2. Nanouk op 13 augustus 2015 om 10:29

  Wij hebben ook een paar stukken van de LF-routes gefietst, ook een aanrader! Makkelijke daarvan is dat je maar nummer en letter hoeft te onthouden 😉 we hebben trouwens ook ooit bij de lidl een boekje met alle kaarten van de knooproutes gekocht.

 3. Jenn op 13 augustus 2015 om 10:43

  Ik vind fietsen wel lekker en gebruik ook vaak de knooppunten. Ik gebruik ze ook wel eens voor een wandeling 🙂

 4. Malou op 13 augustus 2015 om 10:43

  Die bordjes staan hier ook in de buurt, en ik hoor regelmatig dat het leuke routes zijn 🙂

 5. Puck op 13 augustus 2015 om 10:57

  Hey, dat is best handig! En ook wel leuk straks als de kleine in een fietstoeltje past. Een echt uitje met de familie. Picknick mee en gaan!

 6. Cindy op 15 augustus 2015 om 16:26

  Die route van Geldrop naar Heeze, die heb ik ook een aantal keer gefietst met mijn vriend toen hij nog in Geldrop woonde. Een prachtig gebied, echt heerlijk om daar te fietsen. Wij fietsen ook altijd door middel van die knooppuntroutes, zo kom je op plekken waar je niet eerder zou komen.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) op 17 augustus 2015 om 09:03

   Ja super mooi is dat he! Wil binnenkort toch ook weer gaan fietsen 🙂

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje