Uitje met kinderen: Het Oertijdmuseum in Boxtel

dagje uit met kinderen oertijdmuseum boxtel

Het Oertijdmuseum, een leuk uitje voor kinderen. Voor een studiedag was ik op zoek naar een leuk uitje met de kinderen. Eentje die leuk is voor mijn negenjarige dochter en voor mijn (bijna) zesjarig zoontje.

Daarnaast moest het wel een uitje zijn waarbij we niet alleen maar binnen zouden zijn, aangezien het mooi weer zou worden. Plus het moest rolstoeltoegankelijk zijn aangezien ons zoontje in een mindere periode zit qua energie-belasting en dus veel in de rolstoel zit.

Via Instagram kwamen diverse tips, waarbij sommige tips al snel afvielen aangezien er te weinig zou zijn voor ons zoontje Milo, of omdat we er onlangs al geweest waren. Er bleven nog enkele opties over waarvan het Oertijdmuseum ons het leukste leek. Vooral omdat dit zowel binnen als buiten is.

Lees ook: Deze 9 museums in Brabant zijn geschikt voor kleuters

Over het Oertijdmuseum in Boxtel

Het Oertijdmuseum in Boxtel is het grootste geologische museum van Nederland waar je alles over de oertijd ontdekt terwijl je tussen de levensechte dinosaurussen en andere uitgestorven dieren wandelt. Het museum bestaat uit diverse delen waarbij je binnen naar verschillende exposities van fossielen kunt kijken, inclusief belangrijke vondsten uit Nederlandse bodem. Ook vind je binnen de Dinosaurus-parade; een 12 meer hoge glazen hal met onder andere een replica van een Brachiosaurus skelet en nog vele andere dinosaurussen.

oertijdmuseum kinderen dagje weg

Verder vind je binnen ook de enige toiletten (dus zeker even plassen voordat je naar buiten gaat), inclusief een gehandicapten toilet. Ook is er een museumwinkel en een klein museumrestaurant waar je een kleine versnapering kunt kopen. Kom je met een kinderwagen of rolstoel dan is er een lift die je naar boven brengt, je kunt daarmee bijna overal komen.

Werkt de lift niet dan kun je altijd nog met een helling naar boven lopen dus je hoeft niets te missen van al het moois op de eerste verdieping. Daar zit namelijk ook prepareerlaboratium waar je vanachter glas kunt zien hoe originele dinosauriërs botten en andere fossielen uit het gesteente gehaald wordt.

oertijdmuseum uitje met kinderen

Buiten vind je de oertijdtuin die ruim vier hectare groot is en rondom het museumgebouw ligt. Daar vind je ook een fijne speeltuin, sta je oog in oog met levensgrote dinosaurussen en je kunt in het oertijdbos nog veel meer dieren uit de oertijd ontdekken. Daarnaast zijn er ook diverse speurtochten die je kunt doen, zowel op papier als digitaal.

Handige informatie

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis, van 3 t/m 11 jaar betaal je €9,50 en daarboven is de prijs €12,50. De museumkaart is niet geldig in dit museum, wel kun je korting krijgen wanneer je een abonnement hebt bij een van de partnerparken zoals Dierenrijk, Billie Bird Hemelrijk en BestZoo Dierentuin.

oertijdmuseum opgravingen kinderen

Onze ervaring in het Oertijdmuseum

Wij zijn van 10.00 uur tot ongeveer 12.30 uur in het museum geweest. We hadden in principe nog wat langer kunnen blijven want we hebben niet alles gezien. Maar wij wilden graag ergens anders uitgebreid lunchen plus onze jongste was enorm moe waardoor we ervoor kozen om toch maar te gaan. Het museum is echter dusdanig leuk dat we zeker nog eens terug willen gaan.

Omdat het in het begin van de ochtend nog erg bewolkt en fris was zijn wij eerst binnen alles gaan bekijken. De kinderen moesten er in het begin nog een beetje inkomen, ze zagen wel de vitrines met fossielen maar hadden er nog niet zo’n beeld bij. Totdat we in de hal met dino skeletten kwamen, daar waren ze enorm van onder de indruk. Je vindt daar ook overal bordjes met extra informatie over de skeletten en dinosaurussen en ook verschillende displays waarop je bijvoorbeeld een quiz kunt doen over wat je zojuist gezien hebt.

Is Boxtel voor jullie te ver weg? Wellicht is Dinoland in Zwolle dan wat voor jullie!

oertijdmuseum boxtel fossielen

Via die hal kun je naar boven met een trap of met de lift. Helaas voor ons was de lift kapot en moesten we eerst even terug naar de ingang om daar via de helling naar boven te gaan. Je komt dan in een ruimte met diverse exposities van fossielen en skeletten waaronder de tanden van een megalodon, een uitgestorven haaiensoort. De tanden die je daar ziet zijn in Nederland gevonden. Deze ruimte vonden de kinderen heel interessant, vooral de oudste omdat zij ook zelf alle bordjes kan lezen.

dagje weg oertijdmuseum

Daarna liepen we door een gang waar je onder andere dino eieren kunt zien, waaronder de dino eieren waar ook nog echte dino embryo’s in zitten. Dit is begin dit jaar in het nieuws geweest. Ook vind je daar de laboratoria waar de werknemers bezig zijn met het prepareren van diverse fossielen en dinosaurus botten. Dit vonden de kinderen (en ik ook) erg interessant want een mevrouw deed het raam open om ons van alles te vertellen over waar ze mee bezig was. Zowel mijn dochter als zoon mochten zelfs een dino bot vasthouden, zwaar dat deze was!

Speurtocht in het Oertijdbos

Nadat we binnen alles gezien hadden zijn we naar buiten gegaan. Meteen als je buiten komt is er een speeltuin maar die hebben we overgeslagen. De kinderen wilden namelijk ontzettend graag de speurtocht doen die we bij de ingang kregen. Deze speurtocht is op leeftijd, dus ons zoontje kreeg het blad voor 4, 5 en 6 jaar en onze dochter voor 7, 8 en 9 jaar. De speurtocht is in het oertijdbos waar je naast heel veel dinosauriërs ook andere dieren uit de oertijd tegenkomt.

oertijdmuseum dinosauriërs
oertijd museum brabant

Je gaat op zoek naar eieren met daar een nummer op, welke correspondeert aan een vraag. Elk antwoord heeft een eigen letter, dus het is belangrijk dat je het juiste antwoord noteert. Aan het einde van de speurtocht vormen alle letters een woord en met dat wachtwoord kun je bij de entree een kleinigheidje krijgen. Dit was echt erg leuk en vooral ook leerzaam om te doen. De oudste moest haar begrijpend lezen skills goed naar boven halen soms…