Dit gaven we in januari uit aan boodschappen

kosten boodschappen uitgaven

Met de prijzen die alsmaar stijgen en alle bezuinigingen die we al gedaan hebben vond ik het tijd om ook eens kritisch naar onze boodschappen te kijken. Alhoewel ik mijn eigen bespaartips qua boodschappen wel al opvolg vind ik het toch fijn om een goed overzicht te hebben van wat wij nu maandelijks kwijt zijn. Om zo ook te kijken of het wellicht nog beter kan. Daarom heb ik alle uitgaves qua boodschappen van januari 2023 op een rijtje gezet en deze deel ik nu met jou.

Dit kochten we in januari 2023

Als het gaat om boodschappen dan bedoel ik dus echt de levensmiddelen die we in de supermarkt kopen. Brood, groente, fruit, vlees, enzovoort. Verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en dingen zoals wc papier, afwasmiddel en vaatwastabletten kopen we bij de drogist of via plein.nl. Dit gebeurd vaak in bulk waardoor we dus geen maandelijkse uitgaves hebben voor dit soort producten. Ook het eten van de huisdieren tellen we niet mee, ook deze kopen we eens in de zoveel maanden.

In dit overzicht met alle kosten heb ik dus echt alleen alle bedragen van de supermarkten meegeteld. Wij doen de meeste boodschappen bij de Jumbo en afgelopen maand zijn we toevallig ook naar Duitsland gereden om bij de Kaufland boodschappen te halen. Ook bestellen we eens in de zoveel tijd kip bij Chickn’Grill en dat was dus ook afgelopen maand.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Huishoudelijke uitgaven volgens het Nibud

Als het gaat om de financiën is het Nibud erg handig om te raadplegen. Zij geven namelijk het gemiddelde aan wat je per persoon en per gezin uitgeeft per dag. Dit kun je dan fijn omrekenen naar een maand bijvoorbeeld. Het blijven gemiddelde bedragen natuurlijk, maar ik vind het wel prettig om dit in ieder geval als vergelijking te gebruiken.

Als ik kijk naar ons gezin dan zijn wij met zijn viertjes. Daarbij hebben we twee kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar. Als ik in de tabel van het Nibud kijk dan zouden we per kind per dag €4,10 kwijt zijn aan voeding en drinken. Voor mijn man €8,01 per dag en voor mijzelf €7,18. Dit komt uit op een totaal van €23,39 per dag. En €725,09 per maand.

Echter geeft het Nibud aan dat deze prijzen gebaseerd zijn op een tweepersoons huishouden. Ben je alleenstaand dan ben je gemiddeld 10% duurder uit. En met een vierpersoonshuishouden ben je 30% goedkoper uit. Als ik dat dan verder uitreken zouden we volgens het Nibud gemiddeld €507,56 per maand kwijt moeten zijn aan boodschappen. Dan gaan we nu kijken of we ook aan dat bedrag komen.

Dit gaven we uit aan boodschappen

In de maand januari zijn wij maar liefst 11 keer naar de supermarkt gegaan. Soms zelfs twee dagen achter elkaar omdat we erachter kwamen dat we iets vergeten waren. Halverwege januari hebben we echter een bezorg abonnement voor 3 maanden afgesloten bij de Jumbo. Hierdoor hopen wij minder vaak naar de supermarkt te gaan en ook weer een hoop mee te besparen. Zowel geld als tijd.

  • Bij de Jumbo waren we afgelopen maand €385,38 kwijt aan boodschappen. Hierbij zitten wel zegeltjes en statiegeld van onder andere de kratten die we bij het bezorgen erbij krijgen.
  • Daarnaast haalden we ook 5 kilo kip bij Chickn’Grill, zij staan elke zaterdag bij ons op de markt en je kunt de kip online bestellen. Voor kipfilet betaal je €7,95 per kilo en voor kippendijen €6,75 per kilo. In totaal waren we €39,74 kwijt.
  • Ook gingen we naar Kaufland om daar onder andere heel goedkoop gehakt te halen en andere producten die we dan in bulk inkopen. Hier waren we €108,95 kwijt.

In totaal waren we dus in januari €534,07 kwijt.

Onze conclusie

Al met al valt het niet tegen wat we afgelopen maand kwijt waren. We zitten iets boven het gemiddelde wat betreft het Nibud maar als je kijkt naar de hoge bedragen in de supermarkten doen we het best goed. Ik moet ook toegeven dat wij vooral B-merken kopen, een weekmenu maken, we kijken heel goed naar aanbiedingen (zoals bij het vlees) en we hebben sinds een tijdje de SodaStream (klik) waardoor we amper nog geld kwijt zijn aan frisdrank.

Toch ben ik erg benieuwd naar hoe het de komende tijd zal gaan nu we het bezorg abonnement van de Jumbo hebben. Ook ben ik weer wat beter op mijn voeding aan het letten waardoor ik veel meer volkoren producten in huis haal en dingen zoals avocado’s, zalm, enzovoort. Dit zijn vaak toch weer de wat duurdere varianten, dus we zullen zien hoe het ons deze maand vergaat.

1 reactie op “Dit gaven we in januari uit aan boodschappen

Reageren is niet mogelijk.