Typisch peutergedrag

De peutertijd. Een geweldige periode waarin je eindelijk wat meer kunt communiceren met je kind. Wanneer je iets vraagt, verteld of zegt dan snapt je kleine peuter het ook meestal. En, niet geheel onbelangrijk, jij begrijpt je peuter ook veel beter dan eerst. Zij kan zich verstaanbaar maken, kan beter vertellen wat ze wil en leert elke dag weer bij. Maar soms… soms zou ik deze periode best over willen slaan. En dat komt dan vooral door, wat kenners noemen, typisch peutergedrag.

 

8x typisch peutergedrag

Spullen verstoppen

Je kent het misschien wel: waar is mijn portemonnee opeens gebleven? En mijn telefoon lag toch op de bank? Je zoekt jezelf rot maar zonder resultaat. En dan net als je de hoop opgeeft komt opeens je peuter aangelopen met een tasje waar iets heel bekends uitsteekt. Juist ja: je sleutels/telefoon! Een peuter heeft er nogal een handje van om alles toe te eigenen wat ze ziet en dit dan op de gekste plekken te verstoppen.

Rommel maken

Je hebt net je best gedaan om de woonkamer struikelvrij te krijgen want je krijgt visite. Je loopt naar de voordeur om open te doen en wanneer je terug komt lijkt het alsof er een speelgoedzaak is ontploft. De hele kamer ligt weer bomvol en je lieve peuter zit er middenin. Eigenlijk weet je niet wat je moet doen op dat moment, heel hard huilen of in lachen uitbarsten om het snoetje van de kleine.IMG_9019

Nog een keer

Peuters zitten erg lang in de fase van het herhalen. Niet alleen woordjes worden eindeloos herhaald (positief!) maar ook moeten steeds dezelfde liedjes gedraaid worden. Ook het voorlezen is elke dag een feest. Steeds hetzelfde boekje moet voorgelezen worden. Gelukkig heeft mijn peuter 4 lievelingsboekjes, dus zijn het telkens dezelfde vier. Dat scheelt. Een beetje dan.

Nee = nee, ook al bedoelt ze ja

Haar eerste woordje was al ‘nee’ dus we hadden het kunnen weten. Maar op vrijwel elke vraag die we stellen of mededeling die we doen is het antwoord ‘nee’. Van het verschonen van de luier tot aan het eten van een boterham. Overal komt het woordje ‘nee’ achteraan. Schijnbaar is deze nee-fase erg goed voor hun ontwikkeling (ze worden zich bewust van hun eigen persoon met een eigen wil en dat helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid) maar prettig is het niet.

Terror peuter

Wie de peuterfase al gehad heeft of er middenin zit herkent het helemaal: de driftbuien van je terror peuter. Iets waar menig ouder enorm veel moeite mee heeft en dan niet alleen om ze op elk willekeurig moment kunnen voorkomen. De meeste ouders hebben vooral moeite met de driftbuien omdat ze zich machteloos voelen en niet goed weten wat ze moeten doen. Eigenlijk is het beste om op zo’n moment niet veel te doen behalve je peuter laten uitrazen. Al is dat juist de grote uitdaging, vooral wanneer het buitenshuis gebeurd.

Beweeglijkheid

Kinderen zijn van oorsprong erg beweeglijk, maar de peuter spant doorgaans de kroon. Soms ben ik wel eens jaloers op de oneindige hoeveel energie die mijn peuter heeft, maar meestal vind ik dat ‘ik-zit-geen-seconde-stil’ gedrag vooral vermoeiend.

Alles wordt een klimtoestel

Aangezien peuters nog geen ervaar zien, beweeglijk zijn (zie vorig punt) en houden van nieuwe dingen ontdekken is klimmen iets wat ze graag doen. Alles wordt een klimtoestel. Hier loopt een hele kleine peuter rond wat betekent dat ze bij heel veel dingen niet bij kan. Ideaal zou je zeggen, of juist niet want ze gebruikt alles om toch erbij te kunnen. Klimmen op de hond? Check. Proberen op het aanrecht te klimmen via een doos met daarbovenop een stoel? Check. De gevaarlijkste capriolen haalt ze uit en telkens weer houd ik mijn hart vast.IMG_9408

Niet willen slapen

Hoe ze in haar babytijd eigenlijk altijd en overal sliep, sinds de dreumestijd is dat er niet meer bij. Ze wil perse wakker blijven en vertikt het dan ook om te gaan slapen. Zijn we een dagje in een pretpark, dan zien we overal om ons heen slapende kinderen in de buggy. Dat is iets waar wij verlangend naar kijken aangezien die van ons dat echt vertikt. Zij blijft gewoon wakker. Ook als ze ’s middags of ’s avonds thuis naar bed moet is het altijd strijd. Ja we krijgen haar wel boven hoor, gewoon zeggen dat we gaan voorlezen dan is het goed. Maar dan, als het boekje uit is. En ze er nog eentje wil lezen. En nog een. En… je snapt het.

Herken jij bovenstaande gedragingen bij jouw peuter?

17 reacties op “Typisch peutergedrag

  • Dit meisje hier komt ook in zo’n periode haha. Veel rommel en alles wordt overal uit getrokken. Tsja dan hebben wij weer wat op te ruimen;)

  • Hier vooral rommel maken en druk zijn. Qua slapen gaat het erg goed maar dan vooral in eigen bed. Als we een uitstapje hebben dan wil ze ook niet tot ze echt te moe is.

  • Hele herkenbare dingen zitten er tussen. J is officieel nog geen peuter met z’n 21 maanden, maar heeft wel al behoorlijk wat trekken ervan. Vooral de acrobatische acties van hem bezorgen ons vaak een hartverzakking. Vandaag nog dacht meneer dat het een goed idee was om een plastic fles op de grond te leggen en er dan op te gaan staan. Ook met 1 been over de rand van het bad klimmen is dagelijkse bezigheid; ik wou dat ik zo lenig was…
    Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat voort zetten de komende maanden. De driftbuien die hij nu al af en toe heeft wordt ik soms moedeloos van. We laten hem uitrazen, maar twijfel af en toe of dat wel de oplossing is.

  • Jep al is mijn peuter bijna een kleuter. Ik ben nog niet van mening dat het steeds makkelijker wordt. Misschien wel dat ze beter slapen, dat scheelt een hoop. En kunnen praten maar pfff opvoeden wordt juist steeds lastiger. Mijn peuter is er wel eentje en ik ben bang dat Siem er ook eentje wordt… Hou mijn hart vast.

  • herkenbaar gedrag, alleen niet van het verstoppen. en tja… rondom het slapen in de buggy/wagen, daar kijk ik al vanaf 6 maanden (ik denk zelfs al wel eerder) jaloers om mij heen hihi.

Reageren is niet mogelijk.