De peutertijd. Een geweldige periode waarin je eindelijk wat meer kunt communiceren met je kind. Wanneer je iets vraagt, verteld of zegt dan snapt je kleine peuter het ook meestal. En, niet geheel onbelangrijk, jij begrijpt je peuter ook veel beter dan eerst. Zij kan zich verstaanbaar maken, kan beter vertellen wat ze wil en leert elke dag weer bij. Maar soms… soms zou ik deze periode best over willen slaan. En dat komt dan vooral door, wat kenners noemen, typisch peutergedrag.
8x typisch peutergedrag
Spullen verstoppen
Je kent het misschien wel: waar is mijn portemonnee opeens gebleven? En mijn telefoon lag toch op de bank? Je zoekt jezelf rot maar zonder resultaat. En dan net als je de hoop opgeeft komt opeens je peuter aangelopen met een tasje waar iets heel bekends uitsteekt. Juist ja: je sleutels/telefoon! Een peuter heeft er nogal een handje van om alles toe te eigenen wat ze ziet en dit dan op de gekste plekken te verstoppen.
Rommel maken
Je hebt net je best gedaan om de woonkamer struikelvrij te krijgen want je krijgt visite. Je loopt naar de voordeur om open te doen en wanneer je terug komt lijkt het alsof er een speelgoedzaak is ontploft. De hele kamer ligt weer bomvol en je lieve peuter zit er middenin. Eigenlijk weet je niet wat je moet doen op dat moment, heel hard huilen of in lachen uitbarsten om het snoetje van de kleine.
Nog een keer
Peuters zitten erg lang in de fase van het herhalen. Niet alleen woordjes worden eindeloos herhaald (positief!) maar ook moeten steeds dezelfde liedjes gedraaid worden. Ook het voorlezen is elke dag een feest. Steeds hetzelfde boekje moet voorgelezen worden. Gelukkig heeft mijn peuter 4 lievelingsboekjes, dus zijn het telkens dezelfde vier. Dat scheelt. Een beetje dan.
Nee = nee, ook al bedoelt ze ja
Haar eerste woordje was al ‘nee’ dus we hadden het kunnen weten. Maar op vrijwel elke vraag die we stellen of mededeling die we doen is het antwoord ‘nee’. Van het verschonen van de luier tot aan het eten van een boterham. Overal komt het woordje ‘nee’ achteraan. Schijnbaar is deze nee-fase erg goed voor hun ontwikkeling (ze worden zich bewust van hun eigen persoon met een eigen wil en dat helpt bij de ontwikkeling van zelfstandigheid) maar prettig is het niet.
Terror peuter
Wie de peuterfase al gehad heeft of er middenin zit herkent het helemaal: de driftbuien van je terror peuter. Iets waar menig ouder enorm veel moeite mee heeft en dan niet alleen om ze op elk willekeurig moment kunnen voorkomen. De meeste ouders hebben vooral moeite met de driftbuien omdat ze zich machteloos voelen en niet goed weten wat ze moeten doen. Eigenlijk is het beste om op zo’n moment niet veel te doen behalve je peuter laten uitrazen. Al is dat juist de grote uitdaging, vooral wanneer het buitenshuis gebeurd.
Beweeglijkheid
Kinderen zijn van oorsprong erg beweeglijk, maar de peuter spant doorgaans de kroon. Soms ben ik wel eens jaloers op de oneindige hoeveel energie die mijn peuter heeft, maar meestal vind ik dat ‘ik-zit-geen-seconde-stil’ gedrag vooral vermoeiend.
Alles wordt een klimtoestel
Aangezien peuters nog geen ervaar zien, beweeglijk zijn (zie vorig punt) en houden van nieuwe dingen ontdekken is klimmen iets wat ze graag doen. Alles wordt een klimtoestel. Hier loopt een hele kleine peuter rond wat betekent dat ze bij heel veel dingen niet bij kan. Ideaal zou je zeggen, of juist niet want ze gebruikt alles om toch erbij te kunnen. Klimmen op de hond? Check. Proberen op het aanrecht te klimmen via een doos met daarbovenop een stoel? Check. De gevaarlijkste capriolen haalt ze uit en telkens weer houd ik mijn hart vast.
Niet willen slapen
Hoe ze in haar babytijd eigenlijk altijd en overal sliep, sinds de dreumestijd is dat er niet meer bij. Ze wil perse wakker blijven en vertikt het dan ook om te gaan slapen. Zijn we een dagje in een pretpark, dan zien we overal om ons heen slapende kinderen in de buggy. Dat is iets waar wij verlangend naar kijken aangezien die van ons dat echt vertikt. Zij blijft gewoon wakker. Ook als ze ’s middags of ’s avonds thuis naar bed moet is het altijd strijd. Ja we krijgen haar wel boven hoor, gewoon zeggen dat we gaan voorlezen dan is het goed. Maar dan, als het boekje uit is. En ze er nog eentje wil lezen. En nog een. En… je snapt het.
Herken jij bovenstaande gedragingen bij jouw peuter?
simpel, met een snufje liefde zegt:
Herkenbaar! Al moet ik zeggen dat het hier eigenlijk wel mee viel als ik het soms hoor van andere mensen.
Nicole zegt:
Ja ik weet niet. Soms denk ik dat ik echt een terrorpeuter in huis heb, andere keren is het een engeltje.. Hihi!
Wilmaaa zegt:
Dit meisje hier komt ook in zo’n periode haha. Veel rommel en alles wordt overal uit getrokken. Tsja dan hebben wij weer wat op te ruimen;)
Nicole zegt:
Haha ja gelukkig kan ze tegenwoordig wel goed meehelpen met opruimen ?
Charlotte zegt:
Haha vooral rommel maken en klimmen is hier heel herkenbaar!
Nicole zegt:
Ja ik las je klimverhaal.. Heel herkenbaar!
Vlijtig Liesje zegt:
Ik vind het zeker herkenbaar, ook al zijn de mijne inmiddels puber. Ik mis de dingen die je noemt dan ook niet.
Nicole zegt:
Nee logisch!
Marij zegt:
Hier vooral rommel maken en druk zijn. Qua slapen gaat het erg goed maar dan vooral in eigen bed. Als we een uitstapje hebben dan wil ze ook niet tot ze echt te moe is.
Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:
Hier zelfs niet als ze echt moe is 😛
Mendy zegt:
Isse mij is heel populair bij ons
Alles is van mijn zoon. Auto’s vooral!!
Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:
Haha dat herken ik ook “mij” en “ik” word er hier gezegd!
Tips voor Papa's zegt:
Hele herkenbare dingen zitten er tussen. J is officieel nog geen peuter met z’n 21 maanden, maar heeft wel al behoorlijk wat trekken ervan. Vooral de acrobatische acties van hem bezorgen ons vaak een hartverzakking. Vandaag nog dacht meneer dat het een goed idee was om een plastic fles op de grond te leggen en er dan op te gaan staan. Ook met 1 been over de rand van het bad klimmen is dagelijkse bezigheid; ik wou dat ik zo lenig was…
Ik ben heel benieuwd hoe dit zich gaat voort zetten de komende maanden. De driftbuien die hij nu al af en toe heeft wordt ik soms moedeloos van. We laten hem uitrazen, maar twijfel af en toe of dat wel de oplossing is.
Nicole zegt:
Oh hier ook nog geen officiële peuter hoor maar ze is er echt al eentje met haar kuren ?
Maai zegt:
Jep al is mijn peuter bijna een kleuter. Ik ben nog niet van mening dat het steeds makkelijker wordt. Misschien wel dat ze beter slapen, dat scheelt een hoop. En kunnen praten maar pfff opvoeden wordt juist steeds lastiger. Mijn peuter is er wel eentje en ik ben bang dat Siem er ook eentje wordt… Hou mijn hart vast.
Nicole zegt:
Geloof goed dat het steeds moeilijker wordt.. Kijk daar ook niet naar uit haha.. Bleven ze maar lekker klein ?
Tamara zegt:
herkenbaar gedrag, alleen niet van het verstoppen. en tja… rondom het slapen in de buggy/wagen, daar kijk ik al vanaf 6 maanden (ik denk zelfs al wel eerder) jaloers om mij heen hihi.