Trouwen is duur. Of toch niet?

De algemene gedachten achter het organiseren van een bruiloft is dat het ontzettend duur is. Mensen stellen dat hele trouwen vaak uit omdat ze niet het budget ervoor hebben. Maar is trouwen eigenlijk wel zo duur? Hierover kan ik natuurlijk heel kort en krachtig over zijn. Nee trouwen zelf is niet duur. Een bruiloft kan wel echter wel duur zijn. Maar vooralsnog ben jij degene die bepaalt hoeveel geld je eraan uit wilt en kunt geven.

Het budget bepalen

Wanneer je gaat trouwen zijn er een hoop beslissingen die je moet gaan maken. Een van de belangrijkste beslissingen is wel die van het budget. Want hoeveel heb je om uit te geven en hoeveel wil je ook daadwerkelijk uitgeven? Er zijn bruidsparen die er jaren voor gespaard hebben, andere bruidsparen lenen er geld voor en er zijn ook bruidsparen die echt puur voor het briefje trouwen en er eigenlijk helemaal geen geld aan uit geven.

Ik zelf heb niet specifiek gespaard voor onze bruiloft, maar ik had wel door de jaren heen een behoorlijk bedrag opzij gezet. Een bedrag zonder doel, maar wat dus wel op mijn spaarrekening stond. Toen kreeg je er ook nog een fatsoenlijke rente op, echter is dat weer een ander verhaal. Van dit bedrag, samen met nog wat aangevuld door mijn (toen nog) verloofde, betaalden we onze bruiloft en huwelijksreis.

Waar liggen de prioriteiten?

Nadat je een budget hebt vastgesteld dan is het ook belangrijk om te kijken waar het geld heen gaat. Er zijn diverse potjes te bedenken waaronder je dat geld kunt verdelen. Denk aan de trouwjurk, de locatie, het trouwvervoer, een feest, een bruidstaart, een fotograaf en bijvoorbeeld ook trouwringen.

Goed dus om van te voren te bedenken hoeveel je uit wilt geven aan al deze zaken. Wat vind je het belangrijkste? Waar wil je echt geen concessies op doen? En wat is minder belangrijk kun je wel wat in schikken? Voordat je zo’n budget per ‘potje’ vast legt is het wel goed om samen te overleggen en om alvast wat voorwerk te doen.

Lees ook: Leuke en originele cadeau ideeën voor een bruiloft

Wij hadden overigens wel het geluk dat mijn ouders mijn trouwjurk betaalden en de ouders van mijn man hebben zijn pak betaald. Dat zorgde er weer voor dat we iets meer los konden gaan qua trouwlocatie en de locatie van het feest. Daarnaast vonden we een goede fotograaf ook erg belangrijk en wilden we hem vrijwel de hele dag erbij hebben. Dat was een flinke hap uit het budget, maar alles waard!

Daarentegen vonden we onze trouwsieraden weer niet zo belangrijk. Of tenminste, wel belangrijk maar we wilden daar geen honderden euro’s aan uitgeven. En dat was ook niet nodig. Onze trouwringen kochten we bij Lucardi. Daar heb je in diverse prijsklassen hele mooie elegante ringen. En mijn oorbellen en ketting kwamen volgens mij ook daar vandaan, maar deze kreeg ik van mijn ouders.

Houd je aan je budget en wees creatief

Wat wel heel belangrijk is, is om je budget wel goed in de gaten te blijven houden. En om creatief te zijn. Zo kozen wij er uiteindelijk voor om geen echte bruidstaart te serveren op onze dag. Ik vind dat soort taarten wel mooi maar helemaal niet lekker. Plus het zou een te grote hap uit ons budget zijn. Daarom gingen wij voor het serveren van een ‘appeltaartje’. Dat is geen stuk vlaai zoals je wellicht denkt, maar een borreltje die wij eigenlijk altijd dronken tijdens het stappen. We mochten dit van de locatie zelf maken (het is niet kant en klaar te krijgen), dus dat scheelde ook nog eens.

Zo hadden we én iets unieks op onze bruiloft, iets wat ook nog eens heel goed bij ons paste, en we konden ons hierdoor wel aan ons budget houden.

Ben jij getrouwd? En zo ja, was jullie bruiloft duur of viel het wel mee?

2 reacties op “Trouwen is duur. Of toch niet?

  • Wij zijn nu 7 jaar getrouwd en gaan dit jaar naar de 8. Ondanks dat onze bruiloft best veel geld kostte (in mijn ogen) was alles redelijk budget en kleinschalig. Ik kijk er met een glimlach op terug 🙂

  • Het plan om te gaan trouwen is er nog wel.. Het budget dan weer niet. We zijn wel van plan om ons binnenkort aan te melden om te trouwen op maandag. We wachten nog wel even want willen nog wel sparen voor een klein feestje. Ik denk dat dit gewoon met de meest dierbare vrienden en familie is, en dan gewoon simpel ergens een zaaltje huren, gezellig wat simpels eten en kletsen. Ik hou niet zo van in de belangstelling staan, dus een openingsdans en zulk soort dingen hoeft al helemaal niet van mij. Trouwen is te bijzonder om het zonder feest voorbij te laten gaan, maar voor ons te duur om het groots aan te pakken. En dat laatste past ook niet echt bij ons.

Reageren is niet mogelijk.