Ben jij trots op jezelf? Ik geef 5 tips

Ben jij trots op jezelf? En zeg je dat wel eens? Niet in je hoofd maar gewoon hardop? Hoe voelt dat wanneer je dat zegt? En sta je dan ook wel eens stil waarom je trots bent op jezelf? Is het dan iets groots of juist iets kleins? Of durf je helemaal niet trots te zijn op jezelf?

Trots zijn op jezelf is iets wat veel mensen moeilijk vinden. Het voelt heel ongemakkelijk en je bent misschien bang dat je arrogant over komt als je dit uitspreekt. Alsof het iets is wat je vooral niet tegen of over jezelf mag zeggen. Inmiddels ben ik er wel achter dat dit onzin is. Het is juist een van de belangrijkste dingen als het gaat om zelfliefde en groeien als persoon.

Ik ben trots op mezelf

Daarom start ik met vertellen waarom ik trots ben op mezelf. Wie weet helpt het jou (samen met de tips die ik hieronder geef) om ook wat trotser te zijn op jezelf. EN dit uit te spreken. Ik ben zelf enorm trots op de vele dalen die ik heb overwonnen. Life threw me some curve balls, maar ik ben daar alleen maar sterker uit gekomen. Daarnaast ben ik juist ook trots op de vele pieken die ik heb mogen bereiken. De geweldige dingen die ik heb mogen doen en meemaken. Want die pieken heb ik zelf bereikt. Ik heb de gelegenheid gecreëerd en het moment met beide handen aangegrepen.

Ook ben ik trots op mezelf wie ik ben als moeder. Nee ik ben niet perfect en er zijn echt wel dingen die beter of anders zouden kunnen. Maar ik heb twee prachtige kinderen op de wereld gezet. Zowel van binnen als van buiten zijn het twee geweldige persoontjes die de wereld een stuk mooier maken. En dat komt deels door mij. Nice job, Nicole!

Waar ik ook trots op ben is op het feit dat ik elke dag weer een beetje meer van mezelf houd. En ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik accepteer mezelf voor wie ik ben, maar ik weet dat ik zoveel meer kan en ben en dit mag naar buiten komen. Ik wil mezelf niet veranderen, maar wel de echte Nicole steeds meer naar buiten laten en de muur die ik door de jaren heen had opgebouwd afbrokkelen. Zodat ik in volle potentie en met al mijn kracht kan genieten van het leven en anderen kan helpen.

Er zijn nog zoveel andere dingen die ik kan en wil noemen, maar dan wordt het misschien een bit too much. Sorry trouwens voor al mijn Engelse woorden en zinnen tussendoor, maar deze taal zegt sommige dingen gewoon zoveel mooier dan in het Nederlands. Nu op naar de tips die ik jou wil mee geven om ook trots op jezelf te kunnen zijn.

Vijf tips om wat vaker trots op jezelf te zijn

Deze tips hebben mij geholpen om wat vaker trots op mezelf te zijn. De grootste tip die ik daarbij wil geven is dat je niet moet proberen om alles in een keer te willen doen en naleven. Want dat lukt niet. Stap voor stap. Dus kijk wat goed voelt en welke kleine stap je al kunt nemen. En start daarmee.

Tip 1. Stop met vergelijken met anderen

Een van de grootste redenen dat mensen niet trots op zichzelf durven of kunnen zijn is omdat ze zichzelf vergelijken met anderen. Ze zien wat anderen doen en denken dat het gras daar velen malen groener is. “Kijk eens hoe succesvol die ondernemer is”, “Ik wou dat ik zo mooi of dun was als zij” of “waarom lukt het haar wel om 10 kilo af te vallen en mij niet?”. En dat terwijl het eigenlijk appels met peren vergelijken is. Want niemand is hetzelfde oftewel iedereen is uniek. En wat voor jou een hele prestatie is dat doet een ander in een ommezwaai of juist andersom.

Kijk vooral eens naar je eigen situatie en waar je vandaan komt..

Tip 2. Sta eens stil en kijk terug

Wij mensen hebben de neiging om altijd meer te willen. Altijd door te razen naar het volgende doel. De volgende mijlpaal. De volgende bestemming. Sta echter ook eens stil en kijk eens naar waar je vandaan komt. Wat heb jij allemaal moeten doen en overwinnen om hier te komen? Jouw weg is niet de weg die een ander gelopen heeft. En kijk daarbij dan ook niet alleen naar vorig jaar of de jaren daarvoor. Maar misschien heb je zelfs al iets moois bereikt vergeleken met gisteren. Of een paar uur terug.

Misschien voelde je jezelf vanmorgen niet lekker maar ben je toch je bed uit gekomen om voor de kinderen te zorgen. Dat kan misschien niet voelen als iets om trots op te zijn, maar soms is dat het echt wel. Believe me, I know how that feels.

En daarbij gaan we ook meteen door naar de volgende tip..

Tip 3. Vergeet de kleine dingen niet

Soms lijkt het alsof je altijd maar trots moet zijn op grote prestaties. Hele gave grote dingen die je bereikt hebt zoals het halen van een diploma. Het hebben van een geweldige baan of het maken van die bijzondere reis. Maar die trotsheid kan ook zeker zitten in de kleine dingen. Misschien zelfs juist in die kleine dingen. Zo ben ik trots op mezelf als ik weer ben gaan wandelen. Dat is iets wat ik graag doe maar waar ik nooit de tijd voor neem. Ik voel me dan ook trots wanneer ik dit wel doe. En dat terwijl ik me vroeger juist rot zou voelen “omdat ik veel te weinig ga”. Nee denk het eens om. Hoe goed is het dat je het nu wél doet?!

Tip 4. Beschouw dingen niet als vanzelfsprekend

Vaak zien we zelf onze eigen talenten en mooie eigenschappen niet omdat het voor onszelf als vanzelfsprekend is. Natuurlijk bied jij een luisterend oor aan. En die humor van jou is toch ook maar ‘normaal’?. Besef je echter dat dit helemaal niet zo is. Niet iedereen heeft die humor die jij hebt. Niet iedereen heeft zo’n doorzettingsvermogen waardoor je blijft knokken bij tegenslagen. En niet iedereen kan zo goed luisteren naar een ander als jij.

Ga eens bij jezelf ten rade wat jouw superpower is. Wat heeft jou al zoveel gebracht wat je eigenlijk als vanzelfsprekend ziet. En vind je dit moeilijk om over jezelf te zeggen vraag het dan eens aan een ander.

Tip 5. Geef jezelf een beloning

De vijfde en laatste tips is er eentje om je extra te stimuleren. Want hoe fijn is het om jezelf te belonen omdat je iets gedaan hebt waar je trots op bent. Dat mag iets groots zijn of iets kleins, dat maakt niet uit. Ik daag je dan ook uit om voor jezelf elke dag minimaal 1 ding te benoemen waar je trots op bent. Of het nu is omdat je iemand uit de brand geholpen hebt en daarom trots bent. Omdat je een gezonde maaltijd voor jezelf hebt gemaakt. Misschien juist omdat je hebt genoten van dat lekkere stukje chocolade zonder schuldgevoel. Wat het ook is. Schrijf het op en maak er een lijst van.

En als je dan, na een maand, 31 dingen op je lijst hebt staan waar je trots op bent dan beloon je jezelf. Jij bepaalt met wat je jezelf beloond. Maar… het moet wel echt iets voor jezelf zijn. Dus een dagje sauna. Een bezoekje aan de bioscoop. Nieuwe oorbellen. Wat dan ook.. jij bepaalt.

En dan ben ik natuurlijk heel benieuwd wat jij gaat kiezen om jezelf te belonen en of je deze uitdaging met mij aan wilt gaan?! Laat je het me weten?

2 reacties op “Ben jij trots op jezelf? Ik geef 5 tips

Reageren is niet mogelijk.