Top 10 uitjes Noord Brabant

Volgende week is het meivakantie en dat is natuurlijk hét moment om heerlijk met het gezin of de hele familie allerlei leuke uitjes te maken. Ik heb geprobeerd een veelzijdige top 10 te maken met uiteraard wat topattracties, maar ook uitjes waar je in eerste instantie wellicht niet aan zou denken en die wel heel leuk zijn. 

De Philips Fruittuin

In Eindhoven, naast het trainingscomplex van PSV (ook een leuk uitje overigens), ligt de Philips Fruittuin. Deze tuin is opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject. Het is een boomgaard van 12 hectare met appel-, peren- en pruimenbomen. Er is, naast de appelplukdagen, van alles de beleven voor niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Zo kunnen kinderen er een speurtocht doen, je kunt er de lekkerste pannenkoeken eten en als je wilt kun je er zelfs je kinderfeestje houden (van april tot oktober). Ook kun je er lekker picknicken en er is zelfs een heuse workshop ‘snoeien’ te doen.

Vanuit de philips fruittuin zijn er ook verschillende wandel- en fietsroutes.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De Brandevoortse hoeve

De hoeve is een grote boerderij waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor een heerlijke high tea of streekproducten in hun boerderijwinkel. Zo zijn daar momenteel de asperges te koop en binnenkort ook weer lekkere aardbeien. Maar in de herfst vind je er ook weer pompoenen en in de winter kun je er terecht voor de lekkerste stamppotten en erwtensoep. Maar de hoeve is veel meer dan dat. Zo hebben ze een heel fijn terras met speelweide voor de kinderen, maar mocht het weer het niet toelaten kun je binnen ook heerlijk zitten.

Daarnaast hebben ze sinds een tijd ook een speelschuur. Daar kunnen de kinderen naar hartenlust klimmen, klauteren, in de ballenbak, van verschillende glijbanen, racen met auto’s en nog veel meer. Wij vinden het er zo leuk dat we een jaarabonnement hebben gepakt en we proberen dan ook minimaal 2x per maand te gaan.

Klein Costa Rica – tropische vlindertuin

Toen wij vorig jaar in Spanje op vakantie waren zijn we naar een vlindertuin geweest. Niet beseffende dat we er zo eentje vrijwel om de hoek hebben zitten! In Someren zit namelijk Klein Costa Rica, een tropische vlindertuin met prachtige bloemen en vlinders uiteraard. Maar ook allerlei vogels en zelfs leguanen. Een super leuk uitje dus voor zowel jong als oud. Neem gerust ook je camera mee, want in deze tuin kun je naar hartenlust oefenen en de mooiste plaatjes schieten. Het is zelfs mogelijk om er je trouwreportage te laten maken!

Deze is helaas nu permanent gesloten.

Biesbosch MuseumEiland

De Biesbosch is door mensen gemaakt. Het is natuur met een voor Nederland belangrijke cultuurhistorie: hier hebben mensen gevochten tegen het water, polders gemaakt, de natuur naar hun hand gezet met een heel eigen griend- en rietcultuur, maar ook weer ontpolderd en teruggegeven aan de natuur. Het museum ligt in het hart van de Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied. Het is daarmee de uitgelezen plek om bezoekers kennis te laten maken met het verleden, heden en de toekomst van de Biesbosch.

Maar je kunt er, naast het museum bezoeken, ook wandelen of een rondvaart maken. Er zijn zelfs verschillende arrangementen te boeken, bijvoorbeeld een varende wijnproeverij of een snerttocht. Voor meer informatie kun je de website bezoeken.

Prehistorisch dorp

Zin in een historisch uitje? In de Genneper parken te Eindhoven vind je het preHistorisch dorp. In het preHistorisch Dorp ga je terug in de tijd van bijvoorbeeld de Ridders & Jonkvrouwen of duik je in het leven van een echte prehistorische jager! Iedere dag is er van 14.00 tot 15.00 uur een gratis rondleiding. In het weekend en tijdens vakantiedagen start er zelfs ieder half uur een rondleiding of activiteit!

Speelparadijs Avontura Breda

Sinds 2014 zit er in Breda de grootste semi-overdekte speeltuin van de regio. Met ruim 16.000 m² aan speelplezier voor kinderen is er voor ieder wat wils. Er zijn allerlei pleinen, met een speciaal thema. Zo heb je het verkeersplein, maar ook een peuterplein. Zo is er een springplein, luchtkussenplein en kampeerplein. Kinderen tot 1 jaar en volwassenen zijn gratis en voor de overigen betaal je slechts €4,95. Dit speelparadijs is geopend tijdens de meivakantie (23-4 t/m 8 mei), hemelvaart (14 t/m 16 mei) en de zomervakantie (1 augustus t/m 4 september) en daarbuiten alleen op aanvraag (voor bijvoorbeeld kinderfeestjes). Heet voortaan Funzone.

BillyBird Park Hemelrijk

BillyBird Park Hemelrijk is een recreatiepark dat dit jaar alweer 30 jaar bestaat! Het park is uitgebreid met een enorme binnenspeeltuin Zeeroversland, een achtbaan, een touwenparcours, Hemelaya, een strandbad, buitenspeeltuin Kinderland, een kinderkermis, een verkeersspeeltuin, een poppentheater en een oeverzwaluwwand. Plezier en vermaak voor jong en oud! Het park is het hele jaar open, maar niet alle attracties zijn ook het hele jaar open. Wil je dus weten wat de openingstijden zijn en welke attracties je kunt gebruiken op de dag dat je wilt gaan, dan is het verstandig om even op hun website te kijken.

Het aardbeienterras

Deze aardbeienkwekerij is er niet zomaar eentje. Ze zijn namelijk als een van de weinig open over het reilen en zeilen wat betreft het kweken van aardbeien. Het aardbeienterras vindt zijn oorsprong in de jaren ’90, wanneer er steeds meer mensen de vraag stellen of ze mogen langskomen om een kijkje te nemen bij de aardbeienteelt. Vanaf 1997 besluiten ze dan ook om er een terras bij te maken zodat de mensen na hun rondleiding heerlijk kunnen genieten van hun kopje koffie en, uiteraard, aardbeien. Er zijn allerlei activiteiten mogelijk rondom de kwekerij. Zo kun je met een groep een rondleiding krijgen maar  je kunt ook jezelf rondleiden. Wat ook leuk is om te doen is zelf aardbeien plukken, voor de jongste onder ons is er een aardbeienknipdiploma te verdienen en je kunt zelfs je eigen aardbeienplantje planten (en meenemen naar huis!).

strawberries-823782_1280

Het aardbeienterras ligt op steenworp afstand van het prachtige natuurgebied “De Pannenhoef” en is daarom de ideale aanleg/uitvalsbasis voor mooie wandel en fietstochten (fietsverhuur mogelijk).

De Efteling

Voor vele denk ik wel een bekend begrip. De Efteling is er voor jong en oud. Zo is er voor jong het sprookjesbos, maar ook het kleuterbos en het avonturen doolhof (en nog veel meer). En voor oud heb je gave achtbanen zoals de Vogel Rock en Python, maar ook de wildwaterbaan en Joris en de Draak. Een uitje voor het hele gezin dus!

Dierenrijk

Deze dierentuin staat bekend als dé kinderdierentuin. Niet alleen omdat kinderen echt heel dichtbij de dieren kunnen komen en er overal echt veel informatie lezen is, maar ook omdat door het hele park diversen speeltuinen zijn voor kinderen om zich uit te leven. Ik schreef er onlangs al een review over. Leuke tip: in de meivakantie is er het springkussenfestival.

15 reacties op “Top 10 uitjes Noord Brabant

  • Klinkt allemaal heel leuk! Als het dichterbij was geweest dan was ik sowieso gegaan. Nu eens kijken wat een keertje echt heel leuk is. Wat zou je aanraden?

  • ik krijg helemaal zin om allerlei leuke uitstapjes te plannen! Bedankt voor de tips 🙂 Waar kun je die lekkere aardbeien krijgen? Waar ligt dat? hmmmmm!

  • Thanks voor de vernoeming! Leuke tips inderdaad. Hopelijk werkt het weer een beetje mee en kunnen we lekker veel buiten doen in de vakantie!

  • We gaan binnenkort een weekendje met familie naar Mierlo en een tripje naar Dierenrijk staat in ieder geval weer op de planning. Ik zal eens kijken of er nog meer uitjes van je lijstje een beetje in de buurt zijn, ik hou het in ieder geval in mijn achterhoofd!

  • Heel leuk. De Brabantse kluis is ook een aanrader. Worden veel dingen georganiseerd. Lekker eten lunchen high teaën en bij de koeien en kalfjes kijken en knuffelen. Heel leuk

  • Leuke tips! Over klein Costa Rica las ik eerder deze week al op een andere site, lijkt me een hele fijne plek voor een uitje met kids. Iemand anders was enthousiast over Strijp-S en dan de “ontdek-speeltuin” die daar zou zijn. ken jij dat? Leek me misschien iets meer geschikt voor wat oudere kinderen (die van ons zijn anderhalf en 3 en een half)

    • Ik ken Strijp-S wel maar de ontdek-speeltuin niet, maar zoals ik het via google zo zie is het echt voor oudere kinderen.

Reageren is niet mogelijk.