Een van de eerste dingen die ik altijd doe is het nakijken van de toegankelijkheid van een pretpark. Dit omdat het voor ons zoontje door zijn beperking te belastend is om door het park te lopen en hij dus altijd in een rolstoel zit. Ook lange wachtrijen kan hij niet aan. Wij zijn in de meivakantie voor het eerst naar het gave attractiepark Europa-Park geweest in Duitsland. En in dit artikel vertel ik je graag meer over de toegankelijkheid in Europa-Park.
Inhoudsopgave
Europa-Park; toegankelijk voor iedereen
Laat ik voorop stellen dat ze bij Europa-Park erg bezig zijn met het park toegankelijk te maken voor iedereen. Niet alleen voor mensen die in een rolstoel zitten, maar ook voor mensen met een visuele beperking, met gehoorproblemen en met autisme. Op hun website staat alles over toegankelijkheid zeer uitgebreid uitgelegd, maar hieronder zal ik over onze eigen ervaring vertellen.
Dit zal vooral gericht zijn op mensen in een rolstoel, omdat we vanuit dit oogpunt hebben gekeken. Echter vind je hieronder ook nog informatie die ook voor andere handicaps gelden.
EP-Express; met de trein door het park
Er rijden een aantal treintjes door het park, maar deze zijn niet allemaal rolstoel toegankelijk. Echter is de EP-Express die boven het park rijdt wél rolstoel toegankelijk. In de achterste cabine is er speciaal ruimte hiervoor gemaakt. Daar kun je overigens ook het beste in met een kinderwagen.
Wij hebben hier zelf zeker een aantal keer gebruik van gemaakt, wanneer we bijvoorbeeld van de een kant van het park helemaal naar de andere kant wilden.
Toegankelijkheid toiletten in Europa-Park
Wat me opviel in het park is dat er op heel veel plekken ook speciale toiletten waren. In maar liefst 13 gebieden vind je een speciale toilet voor gehandicapten en bij de hoofdingang is er zelfs een verzorgingsruimte inclusief tillift met universele bevestiging. Wij zijn daar zelf niet geweest, maar het schijnt een fijne ruimte te zijn.
Voorrang bij attracties
Heb je een beperking, dan kun je bij de informatiebalie (‘am Turm’) in het Franse themagebied een groene kaart halen. Zo kun je bijvoorbeeld met je autipas, je gehandicaptenparkeerkaart of medische verklaring van een arts (liefst in Duits, Engels of Frans) deze groene kaart halen. Natuurlijk dien je jezelf ook te legitimeren dus neem ook een legitimatiebewijs mee.
Met deze groene kaart krijg je bij de meeste attracties toegang via de uitgang. Dit staat doorgaans ook bij de attracties aangegeven door middel van een plaatje van een rolstoel. Je kunt hier altijd met 1 begeleider gebruik van maken, wil je met meerderen (maximaal 4 begeleiders) hier gebruik van maken dan kan dat ook via de groene kaart maar maximaal 6 attracties per dag.
Onze ervaring hiermee
Onze ervaring is dat wij die 6 attracties niet eens haalden. Dit omdat ons zoontje dus niet rolstoelafhankelijk is en als er een wachttijd was van 5 minuten maakten we geen gebruik van de groene kaart. Ook zijn we niet in de grote achtbanen gegaan omdat ons zoontje daar nog te klein voor is. Ik gok dat we volgend jaar veel meer gebruik maken van de groene kaart. We hebben hem overigens wel gebruikt hoor, voor bijvoorbeeld Arthur en het Voletarium!
Lees ook: Europa-Park; Duitslands grootste (en leukste) attractiepark voor jong en oud
Ook merkten we bij sommige attracties op dat je dus niet met rolstoel via de uitgang (of ingang) erin kon. Volgens de website van Europa-Park zou je met een rolstoel zonder obstakels bij Atlantis naar binnen kunnen, echter hebben wij niet kunnen ontdekken hoe. Soms staat het dan ook heel erg onduidelijk aangegeven. Al is het in de meeste gevallen wel duidelijk.
Shows; toegankelijkheid in Europa-Park
Bij de shows zijn er altijd speciale plaatsen voor mensen in een rolstoel. Bij de Spaanse arena is er ook een speciale lift. Het kan voorkomen dat je even moet wachten want er komt dan iemand met een speciale sleutel.
Restaurants
Wij zijn in het park zelf niet in heel veel restaurants geweest, maar waar we heen gingen was het ook rolstoeltoegankelijk. Ook bij het Foodloop restaurant waarbij de ingang boven is, kun je via een helling boven komen en zo ook het restaurant naar binnen gaan.
Nog meer over de toegankelijkheid in Europa-Park
Het park zelf is erg goed begaanbaar met een rolstoel, al zijn er bepaalde gebieden zoals het Spaanse themagebied waarbij het door de bestrating wat moeilijker is. Maar ook dat lukte uiteindelijk prima.
Parkeren
Er zijn aangewezen parkeerplekken voor mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben. Deze vind je in het voorste gedeelte van de bezoekersparkeerplaats. Wij hebben hier zelf geen gebruik van gemaakt omdat onze auto bij het Camp Resort stond.
Verhuur rolstoelen
Wil je liever zelf geen rolstoel meenemen maar heb je deze wel nodig dan kun je er ook eentje huren in het park zelf. Bij de hoofdingang is de verhuur van rolstoelen. Je kunt er eentje lenen voor €3,00 met een borg van €50,00. Wil je zekerheid dan kun je er ook eentje tijdig reserveren door te mailen naar: kontrolle-he@europapark.de.
Speciale tarieven
Er zijn voor mensen (dus ook kinderen) met een handicap ook speciale tarieven. Sommige hiervan zijn zowel online als aan de kassa te verkrijgen, maar sommige ook alleen aan de kassa. Meer informatie hierover vind je via de website. Daar staat ook vermeld hoe het zit met de begeleiders en verschillende soorten handicaps.
Zoals je kunt lezen zijn ze al heel ver als het gaat om de toegankelijkheid in Europa-Park. Uit betrouwbare bron weet ik ook dat ze bezig zijn om het nog meer te verbeteren. Wij hebben het in ieder geval als erg toegankelijk ervaren, zelfs onze accommodatie was rolstoeltoegankelijk.