9 tips voor een winter BBQ*

Wanneer je net als ik dol bent op BBQen dan doe je dit het liefst het hele jaar door. Ja, ook in de winter. Want je hoeft echt niet te wachten tot de buitentemperatuur weer boven de 20 graden is. Nee barbecueën kun je all year round. Daarnaast heeft een winter BBQ ook wel weer iets romantisch, daarom geef ik 9 tips over het organiseren van een winter barbecue!

Tips winter BBQ

Een winter BBQ organiseren is tegenwoordig erg hip. Het wordt zelfs steeds vaker gedaan tijdens de kerstdagen. Maar het is wel compleet anders dan even wat spiesjes en hamburgers op de BBQ gooien tijdens de zomer maanden. Lees daarom eerst deze barbecue tips.

Tip 1: de plek van je BBQ

In de winter is het een stuk lastiger om je barbecue op temperatuur te krijgen én houden. Zet hem daarom in ieder geval uit de wind. Dit kun je doen door een plek in je eigen tuin op te zoeken. Of door een extra stuk zeil te spannen. Let daarbij wel op dat je de barbecue weer niet te dicht bij het zeil zet.

Tip 2: Sfeer en warmte

Om een fijn en warm sfeertje te creëren is het goed om ook nog een aantal andere warmtebronnen neer te zetten. Je kunt natuurlijk denken aan een heater. Deze heb je zowel elektrisch als op gas werkend. Maar je kunt natuurlijk ook extra vuurkorven en vuurschalen plaatsen. Super leuk ook om daarbij marshmallows te roosteren.

Tip 3: Voor de BBQ master

Voor degene die de barbecue master van die dag wordt is het goed om na te denken over de kleding die hij of zij aantrekt. Het moet comfortabel zijn en warm. Denk bijvoorbeeld ook eens aan hittebestendige handschoenen. Of stop hot packs in je jaszakken zodat je daar je handen aan kunt warmen. Denk er ook aan dat je niet te dure kledij draagt, in verband met de vonken.

Tip 4: Welke barbecue is geschikt?

Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk de BBQ. Niet elke barbecue is geschikt voor een winter bbq. De barbecue moet dikke wanden hebben en in ieder geval een deksel. Deze deksel zorgt ervoor dat de temperatuur kan opbouwen. De BBQ’s van Big Green Egg zijn bijvoorbeeld erg geschikt. Deze heb je zowel met als zonder onderstel. Een nieuw model van deze barbecue is de Big Green Egg MiniMax. Ideaal voor wanneer je slechts met 4 – 6 personen aan de winter barbecue begint. En het mooie is, dit model is ook ideaal om mee te nemen naar het strand of het park tijdens de andere seizoenen.

Tip 5: Let the lights shine

Om nog meer sfeer en licht te creëren kun je natuurlijk overal tuinfakkels neerzetten. Een lichtslang kan ook nog wel eens prettig zijn. Dit geeft sfeer en vaak ook meer dan genoeg licht. Voor degene die zich bezig houdt met de barbecue is het echter wel handig om nog een extra lampje te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een zaklantaarn of een hoofdlampje. Dat laatste is wellicht niet charmant, maar wel handig om te zien of je hamburgers al gaar zijn.

Tip 6: Zorg voor extra brandstof

Aangezien de temperaturen in de winter een stuk lager liggen dan in de zomer zal het ook langer duren om je barbecue op temperatuur te brengen. Daarnaast duurt het garen van je vlees ook langer. Houdt hier niet alleen qua tijd rekening mee, maar zorg ook voor extra brandstof. Denk aan een paar zakken extra houtskool of een extra gasfles.

Tip 7: Hot food, hot drinks

Wanneer je in de winter gaat barbecueën dan is alle warmte welkom. Serveer daarom niet alleen warme chocolademelk maar denk ook eens aan glühwein. Op de website van Hip en Hot vond ik een lekker recept om dit zelf te maken.

Tip 8: Extra kleding

Ondanks dat het winter is zullen de meeste gasten de kou toch verkeerd inschatten. Ze denken aan de warme vuurkorf waar ze bij gaan zitten en aan al die glühwein die je gaat maken. Zorg er daarom voor dat je nog wat reserve attributen hebt liggen zoals sjaals, mutsen en handschoenen.

Tip 9: Lekkere recepten

Bij een barbecue horen ook lekkere recepten. Het is het ideale moment om je wild met wintergroenten op het rooster te leggen. Denk er wel aan dat je niet al te dikke stukken gebruikt, dit duurt een eeuwigheid voor het klaar is. Lekkere recepten voor je winter BBQ vind je onder andere op Kamado Express. Denk bijvoorbeeld aan een lekker recept voor een s’mores pan, Beer can chicken of een sweet chicken sandwich.

Met deze tips ga jij gegarandeerd een toffe winter BBQ hebben. Let alleen wel op de weersomstandigheden. Sneeuw hoeft geen probleem te zijn, maar stormachtige wind en regen kan het behoorlijk verpesten. Veel plezier in ieder geval en ik hoor het graag als je het hebt uitgeprobeerd!

1 reactie op “9 tips voor een winter BBQ*

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *