Al vanaf dat onze dochter 14 maanden is maken wij lange autoreizen met onze kinderen. De eerste reis ging naar Spanje, daarna nog een keer naar Duitsland en ook Italië kwam aan de beurt. Sommige mensen verklaren ons voor gek om zo lang te gaan reizen met kinderen, maar met deze tips voor een lange autoreis durf jij het wellicht ook aan.
Inhoudsopgave
De beste tip voor een lange autoreis
Ik begin gewoon met de beste tip die ik je kan geven voor een lange autoreis met kinderen. En dat is: zorg dat je vooral ’s nachts rijdt! Wanneer wij een lange reis maken, dan vertrekken we eigenlijk altijd ’s avonds zodat we het grootste gedeelte ’s nachts rijden. De kinderen vallen na een paar uur zeker wel in slaap dus het grootste gedeelte van de reis heb je letterlijk geen kind aan ze. Lukt het niet om ’s nachts te rijden dan zijn onderstaande tips ook erg handig.
Lees ook: Wij gaan op vakantie en we nemen mee… (inpaklijsten)
Algemene tips voor een lange reis met de auto
Er zijn een aantal tips die voor iedereen eigenlijk wel gelden. Niet alleen wanneer je reist met kinderen.
Zorg dat je comfortabel zit
Wanneer je een lange reis in de auto maakt zit je veel in dezelfde houding. Zorg er dus voor dat je zo comfortabel mogelijk zit. De kinderen hebben een goede autostoel, jij zelf zorgt bijvoorbeeld voor een nekkussentje. En verder is het ook prettig om rekening te houden met de kleding die je aan hebt. Zelf draag ik altijd een lekkere losse broek met een topje en zorg ik ervoor dat ik nog ergens vlakbij een vest of jasje heb liggen voor wanneer het afkoelt.
Ook voor de kinderen is het fijn om lekkere kleding aan te hebben die fijn zit. Geen strakke broeken en warme truien. In de auto is het vaak al warm genoeg, dus een los broekje met dun shirtje of zelfs bij de allerkleinsten alleen een romper is genoeg.
Eten & drinken
Wanneer je een uurtje ergens heen moet rijden, of misschien zelfs anderhalf uur dan denk je niet snel aan eten en drinken om mee te nemen. Dat is vaak ook niet nodig. Maar maak je een rit van vijf uur of langer dan is het handig om bijvoorbeeld een koelbox of koeltas mee te nemen met wat eten en drinken erin.
Denk bijvoorbeeld aan flesjes water (met of zonder fruit erin, lekker!) en aan zakjes (van de Ikea!) met fruit, groenten, noten, enzovoort. Reis je met kinderen dan zijn de knijpfruit zakjes van Goodies heel handig en lekker (en gezond) zijn de zakjes met smulstengels en snoepsterren van Love my veggies.
Tips voor een lange autorit met kinderen
Zoals ik al aangaf rijden wij veel met onze kinderen en vooral onze dochter heeft al een hoop lange reizen gemaakt met de auto. Vele tips die ik geef hebben we zelf toegepast en sommige ga ik zelf komende vakantie uittesten. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat ze wel zullen werken aangezien ik ze ook weer via anderen heb.
Wanneer je niet ’s nachts rijdt en de kinderen slapen niet dan is het zaak om ze te vermaken. Op zich hoeven ze niet elke minuut vermaakt te worden. Maar bij een autorit van zo’n 16 uur is het wel handig als je dingen meeneemt waar ze de tijd mee door komen.
Raamstickers
Zo nemen wij bijvoorbeeld ook raamstickers mee, je hebt speciale raamstickers voor de auto maar je kunt natuurlijk ook gewone raamstickers kopen. Daarmee vermaakten onze kinderen toen ze peuter en kleuter waren zich zeker een half uur tot een uur. Want herhaling is the key. En het mooie was, een paar uur later begon ze er weer mee te spelen.
Magnetisch schrijf- / tekenbordje
Wat het ook altijd goed doet is een magnetisch tekenbord. Wij hebben er geloof ik eentje bij de Action gekocht toen, zij hebben zowel grote als kleine varianten. Dit tekenbord kan natuurlijk continu opnieuw gebruikt worden. Mocht je toch meer controle willen hebben over wat ze tekenen of schrijven dan kun je natuurlijk leuke opdracht kaartjes erbij maken.
Zijn je kinderen al wat ouder dan kun je in plaats van een magnetisch tekenbordje ook de draagbare tekentas van de Ikea gebruiken. Karin van Mama’s Meisje maakte daar een leuke Reel over.
Spelletjes voor in de auto
Onze dochter is gek op spelletjes zoals “ik zie ik zie wat jij niet ziet”, of auto’s tellen in een bepaalde kleur. Dit zijn hele geschikte spelletjes om te spelen, ook voor kleine kinderen. Je kunt het niveau dan helemaal zelf bepalen. Zo is het ook erg leuk om samen te kijken welke dieren je allemaal tegenkomt onderweg. Je kunt ze dan ook vragen wat voor een geluid ze maken, maar ook hoe je de baby variant noemt. Zelf heb ik ooit een werkblad gemaakt met daarop een aantal dieren erop en daarachter hokjes zodat ze ook kan tellen hoe vaak we ze zien.
Daarnaast ben ik fan van autobingo. Je kunt vele varianten online vinden, zowel in het Engels als Nederlands. Kijk maar eens op Pinterest, daar vind je er een heleboel. Ook heb ik bij Gezinnig een hele leuke tastbare variant gezien. Deze travelbingo kun je hier aanschaffen voor slechts €8,95.
Neem om de zoveel uur een pauze
Niet alleen voor jezelf is het slim om na een aantal uur rijden even te stoppen, ook voor de kinderen. Op dat soort momenten kunnen ze hun benen strekken en even hun energie kwijt. Zorg ervoor dat je ergens stopt met een speeltuin of een groot grasveld dat ze even lekker kunnen rennen en doen. Wanneer je via google zoekt op kindvriendelijke parkeerplaatsen dan vind je een hoop sites en blogs waarin ze dit soort stopplekken voor je hebben verzameld.
(Luister)boeken
Wij hebben eigenlijk altijd wel een of twee boekjes in de auto liggen. Onze dochter kan al lezen en onze zoon maakt zijn eigen verhaaltjes. Ook gaat hij vaak op zoek naar de letters die hij al kent. Dan telt hij hoe vaak ze voorkomen op een bladzijde bijvoorbeeld. Ook wordt er wel eens hardop voorgelezen door onze dochter, super lief. Wat ik dit jaar tijdens onze ‘lange’ auto reis ga uitproberen zijn luisterboeken. We hebben een koptelefoon voor de kinderen dus zo kunnen ze lekker in hun eigen wereldje zitten. Lijkt me erg fijn en ik hoor van andere moeders dat dit goed werkt. Ik ben benieuwd dus!
Werkboekje
Ook heb ik via Pinterest een zomer werkboekje van Juf Shanna gevonden. Hierin zitten allerlei werkbladen speciaal voor kleuters waarbij ze aan de slag gaan met tellen en de beginnende geletterdheid. Zo’n boekje kan erg leuk zijn voor onderweg als je kind al vaker dit soort werkbladen maakt. Of gewoon om alvast te kleuren en dan kun je in de pauzes tussendoor bijvoorbeeld samen de opdrachten maken. Of op de eindbestemming.
Cadeautjes
Wat wij ook doen is een pakketje samen stellen met allerlei kleine dingetjes erin die we onderweg als verrassing geven. Wanneer we merken dat ze zich niet meer kunnen vermaken met de andere dingen, of gewoon als afwisseling. Hoe we dit gaan aanpakken weet ik nog niet, maar we hebben echt van die kleine dingen gekocht zoals een een Squla rijm spelletje, een pocket kleur boekje en een klein doosje van Playmobil (met 1 poppetje in thema) en nog wat van die dingen. Die heb ik zo door de maanden heen verzameld bij de Kruidvat en Action en komen nu mooi van pas.
Filmpjes kijken / spelletjes spelen op de tablet
Als laatste “redmiddel” nemen we ook de tablet mee voor onderweg. Het is niet de bedoeling dat onze kinderen daar de gehele reis op zitten, maar het is wel fijn ter afwisseling of wanneer we merken dat ze het echt heel moeilijk vinden. Vanuit Netflix kun je series en films downloaden dus dat doen we ook van harte. En verder hebben we wat leuke leerzame apps op de tablet staan. Al denk ik dat het dit niet echt nodig zal zijn, we hoeven maar 3 uur te rijden en dat is beduidend korter dan de 16 uur van voorheen.
Overig
Wat we verder ook wel eens hebben gemaakt is een route waar onze dochter op kon zien hoe we rijden. We gaven dan telkens tijdens pauzes aan waar we waren en hadden allerlei feitjes verzameld. Ze is namelijk erg leergierig en wil van alles weten, wat zoiets wel leuk maakt. Zo kon ze ook een beetje beter behappen hoe ver het is. Al blijft dat moeilijk inschatten.
Verder hadden we ook een werkblad gemaakt met daarop evenveel zonnetjes als het aantal uren die wij gokken te maken. (Iets ruimer ingeschat wel). Zodat ze elk uur een zonnetje kon kleuren.
Heb jij nog fijne aanvullende tips?
wendy zegt:
Luisterboeken doen het heel goed. Heb ze zelfs voor zonen van 9 en 11 jaar. Hebben zich vorig jaar de hele reis mee vermaakt.