Tips voor klitten in het haar

Een tijd terug stelde ik de vraag op twitter (en instagram stories) of men nog tips had voor klitten in het haar van onze dochter. Ze heeft namelijk vanaf haar geboorte al een flink bos en daar komen de nodige klitten in. Meestal krijg ik ze er wel uit gekamd met de anti klit borstel van de Kruidvat, maar dat was laatst wel anders! 

Op mijn vraag kreeg ik ontzettend veel reacties, mijn dank daarvoor!  Wel kreeg ik ook wel eens de beschuldiging naar mijn hoofd geslingerd dat ik elk advies afwees, wat echt helemaal niet zo was. Maar ik snap wel hoe t soms overkwam. Gelukkig weet ik zelf beter en ben ik ook echt blij dat iedereen haar tips doorgaf. Vandaag deel ik graag deze tips met jullie en geef ik aan wat ik zelf geprobeerd heb en welke ik dus het fijnste vind.

Tips voor klitten in het haar

Een van de meest gegeven tips die ik kreeg was die over het vlechten van het haar voor het slapen gaan. Mijn reactie daarop was eigenlijk standaard dat ik dus niet kan vlechten. En dat mijn dochter de haren los wilt tijdens het slapen. Staartjes en dergelijke trekt ze er zelf altijd uit en ik mag er nooit iets mee doen. Deze reactie gaf ik nogal vaak dus ik kreeg daarop ook commentaar dat ik niet elk advies moest afwijzen. Tsjah… Ik hoopte stiekem op meer advies. En gelukkig kwam dat ook!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Er was ook iemand die aangaf zelf vroeger wel eens een muts op te krijgen tijdens het slapen gaan. Nu zie ik dat met deze temperaturen niet zo zitten, maar ik wil het straks in de winter wel testen eigenlijk. Ben heel benieuwd.

Een ander veel genoemd tip is die van de anti klit spray van Gliss Kur. Nu heeft mijn dochter eczeem op haar hoofd en achter haar oren dus ik gebruik eigenlijk liever geen andere producten voor haar hoofd dan de shampoo van Naïf. Maar misschien is er een goed alternatief en anders kan ik het natuurlijk altijd even uittesten om te zien hoe ze erop reageert. Al ben ik daar wel heel voorzichtig mee. Ook werd de anti klit spray van Dermocare genoemd. Dus dat is wellicht een goed alternatief.

Toen de tip kwam van de Tangle Teezer had ik in eerste instantie een “whut?!” moment. Maar het bleek dus dat dit een speciale anti klit borstel is. Aangezien ik een (nep) variant heb van de Kruidvat ga ik met deze tip voorlopig niets doen. Ga er namelijk eigenlijk vanuit dat er weinig verschil zit tussen de borstels. En wanneer er inderdaad weinig klitten in het haar zitten voldoet de borstel zeker wel.

Ook kreeg ik tips voor een andere kussensloop. De een noemde een zijden kussensloop, de ander een satijnen kussensloop. Dit lijkt me inderdaad wel werken ivm minder wrijving. Het is echter vaak wel een duurdere aanschaf, dus ik wil eerst de andere dingen testen.

Wat wij zelf die avond van de vele klitten gedaan hebben (aangezien dit het enige was wat we voorhanden hadden) is de haren wassen met conditioner. Dit is ook als tip gegeven een aantal keer. Er schijnt babyshampoo te zijn met conditioner. Die ga ik dus opzoeken. En verder kun je natuurlijk ook altijd je eigen conditioner gebruiken. Al heeft dat dus niet mijn voorkeur heeft aangezien ik het liefst natuurlijke producten gebruik.

Ook mijn eigen moeder kwam met een tip. Via twitter haha, super leuk. En dat is argan olie. En dan wel echte pure arganolie en niet van die flesjes die ze soms ook bij de drogist verkopen. Dus dat wil ik zeker gaan testen. Want arganolie kun je voor heel veel dingen gebruiken. En het is een natuurlijk product. Wat ik dan wel weer fijn vind.

Tips die ik niet ga testen:

 • Haren kort houden (neeeeee ik houd juist van het mooie lange haar van onze dochter en zij zelf ook)
 • Olijfolie erin smeren (dit is heel vettig dus lijkt me gewoon niet prettig)
 • Babyolie (zie hierboven)
 • Prinsessenshampoo DM / head&shoulders, ivm het eczeem van onze dochter

Wat doe jij tegen klitten in je haar?

Afbeelding van borstel komt van Shutterstock.

8 reacties op “Tips voor klitten in het haar

 • Ik gebruik ook arganolie..alleen op het onderste deel van het haar. Laatst had Zoë enorm veel en dikke/grote klitten in het haar.. tja krijg je als je een lolly eet en het waait hard.. beetje arganolie erin en ik kon het er zo uitkammen.

 • Helaas heb ik geen andere tips, ik heb sinds een jaar verschrikkelijk last van klitten als ik gedoucht heb. Niet te doen. Ook tips gevraagd en kreeg dezelfde antwoorden als jij hebt gekregen. Probeer als dat lukt, tijdens het laten inwerken van de conditioner (zeker geen cremespoeling) alvast haar haar wat door te kammen met je vingers. Dat helpt bij mij wel goed.

 • Ik heb vast een tip voor de toekomst: nooit haar haar laten blonderen! Ik heb dit pas geleden laten doen (highlights, dus niet eens alles) en man wat irritant die klitten! Normaal borstelde ik mijn haar met gemak zodra ik uit de douche kwam, maar nu kom ik er echt niet doorheen als het nat is.

 • Mijn dochters hebben ook lang haar eczeem op het hoofd én flink berg. Juist conditioner en de prinsessenshampoo van de DM doen het bij onze dames wel. Heel veel andere producten gaat niet goed. Al blijven we ook fan van Weleda baby douche en body shampoo. Echt het omgekeerde van de DM 🙂

 • Mijn dochtertje van 3 heeft lang dik haar met krullen en ik heb lang dik haar. Ik gebruikte bij ons eerst ook de anti klit borstel van Kruidvat en sinds een paar maanden de echte tangle teezer maar ik merk daar echt verschil in!! Die van Kruidvat vind ik niet fijn!

 • Ik zweer bij de combinatie van shampoo, conditioner en anti-klitspray (en tevens luiswerend) van eco.kid. En de – echte – tangle teezer. Na 5 jaar kan ik toch wel zeggen een ervaringsdeskundige te zijn 🙂

 • Wij gebruiken vooral lotions van de toko. Rose heeft een dikke bos krullen die vaak vol klitten zitten. Eerst onder de douche, crèmespoeling erin en doorkammen met de tangle teezer. Daarna uitspoelen, drogen en lotion erin. Opnieuw uitkammen. En dan met vlechtjes laten slapen, heeft ze de volgende dag bijna geen last.

Reageren is niet mogelijk.