Tips voor een lange autoreis met kinderen

Al vanaf dat onze dochter 14 maanden is maken wij lange autoreizen met onze kinderen. De eerste reis ging naar Spanje, daarna nog een keer naar Duitsland en dit keer is de eindbestemming Italië. Sommige mensen verklaren ons voor gek om zo lang te gaan reizen met kinderen, maar met deze tips voor een lange autoreis durf jij het wellicht ook aan.

De beste tip voor een lange autoreis

Ik begin gewoon met de beste tip die ik je kan geven voor een lange autoreis met kinderen. En dat is: zorg dat je vooral ’s nachts rijdt! Wij vertrekken dit keer ook na het avondeten en rijden dan in de avond en vooral in de nacht. De kinderen vallen na een paar uur zeker wel in slaap dus het grootste gedeelte van de reis heb je letterlijk geen kind aan ze.

Lees ook: Wij gaan op vakantie en we nemen mee… (inpaklijsten)

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Algemene tips voor een lange reis met de auto

Er zijn een aantal tips die voor iedereen eigenlijk wel gelden. Niet alleen wanneer je reist met kinderen.

Zorg dat je comfortabel zit

Wanneer je een lange reis in de auto maakt zit je veel in dezelfde houding. Zorg er dus voor dat je zo comfortabel mogelijk zit. De kinderen hebben een goede autostoel, jij zelf zorgt bijvoorbeeld voor een nekkussentje. En verder is het ook prettig om rekening te houden met de kleding die je aan hebt. Zelf draag ik altijd een lekkere losse broek met een topje en zorg ik ervoor dat ik nog ergens vlakbij een vest of jasje heb liggen voor wanneer het afkoelt.

Ook voor de kinderen is het fijn om lekkere kleding aan te hebben die fijn zit. Geen strakke broeken en warme truien. In de auto is het vaak al warm genoeg, dus een los broekje met dun shirtje of zelfs bij de allerkleinsten alleen een romper is genoeg.

Eten & drinken

Wanneer je een uurtje ergens heen moet rijden, of misschien zelfs anderhalf uur dan denk je niet snel aan eten en drinken om mee te nemen. Dat is vaak ook niet nodig. Maar maak je een rit van vijf uur of langer dan is het handig om bijvoorbeeld een koelbox of koeltas mee te nemen met wat eten en drinken erin.

Denk bijvoorbeeld aan flesjes water (met of zonder fruit erin, lekker!) en aan zakjes (van de Ikea!) met fruit, groenten, noten, enzovoort. Reis je met kinderen dan zijn de knijpfruit zakjes van Goodies heel handig en lekker (en gezond) zijn de zakjes met smulstengels en snoepsterren van Love my veggies.

Tips voor een lange autorit met kinderen

Zoals ik al aangaf rijden wij veel met onze kinderen en vooral onze dochter (nu 4) heeft al een hoop lange reizen gemaakt met de auto. Sommige tips die ik geef hebben we zelf toegepast en sommige ga ik zelf komende vakantie uittesten. Maar ik ga er eigenlijk vanuit dat ze wel zullen werken aangezien ik ze ook weer via anderen heb.

Wanneer je niet ’s nachts rijdt en de kinderen slapen niet dan is het zaak om ze te vermaken. Op zich hoeven ze niet elke minuut vermaakt te worden. Maar bij een autorit van zo’n 16 uur is het wel handig als je dingen meeneemt waar ze de tijd mee door komen.

Raamstickers

Zo nemen wij bijvoorbeeld ook raamstickers mee, je hebt speciale raamstickers voor de auto maar je kunt natuurlijk ook gewone raamstickers kopen. Daarmee vermaakte onze (toen nog) peuter zich zeker een half uur tot een uur. Want herhaling is the key. En het mooie was, een paar uur later begon ze er weer mee te spelen.

Magnetisch schrijf- / tekenbordje

Wat het ook altijd goed doet is een magnetisch tekenbord. Wij hebben er geloof ik eentje bij de Action gekocht toen, zij hebben zowel grote als kleine varianten. Dit tekenbord kan natuurlijk continu opnieuw gebruikt worden. Mocht je toch meer controle willen hebben over wat ze tekenen of schrijven dan kun je natuurlijk leuke opdracht kaartjes erbij maken.

Spelletjes voor in de auto

Onze dochter is gek op spelletjes zoals “ik zie ik zie wat jij niet ziet”, of auto’s tellen in een bepaalde kleur. Dit zijn hele geschikte spelletjes om te spelen, ook voor kleine kinderen. Je kunt het niveau dan helemaal zelf bepalen. Zo is het ook erg leuk om samen te kijken welke dieren je allemaal tegenkomt onderweg. Je kunt ze dan ook vragen wat voor een geluid ze maken, maar ook hoe je de baby variant noemt. Zelf heb ik een werkblad gemaakt met daarop een aantal dieren erop en daarachter hokjes zodat ze ook kan tellen hoe vaak we ze zien.

Daarnaast ben ik fan van autobingo. Je kunt vele varianten online vinden, zowel in het Engels als Nederlands. Kijk maar eens op Pinterest, daar vind je er een heleboel. Ook heb ik bij Gezinnig een hele leuke tastbare variant gezien. Deze travelbingo kun je hier aanschaffen voor slechts €8,95.

(Luister)boeken

Wij hebben eigenlijk altijd wel een of twee boekjes in de auto liggen. Onze dochter kan nog niet lezen, maar ze verzint er doorgaans zelf wel een verhaaltje bij. Vaak doet ze dit hardop zodat haar broertje (en wij) ook mee kunnen genieten. Maar wat ik dit jaar tijdens onze lange auto reis ga uitproberen zijn luisterboeken. We hebben een koptelefoon voor haar dus zo kan ze lekker in haar eigen wereldje zitten.

Lijkt me erg fijn en ik hoor van andere moeders dat dit goed werkt. Ik ben benieuwd dus!

Werkboekje

Ook heb ik via Pinterest een zomer werkboekje van Juf Shanna gevonden. Hierin zitten allerlei werkbladen speciaal voor kleuters waarbij ze aan de slag gaan met tellen en de beginnende geletterdheid. Zo’n boekje kan erg leuk zijn voor onderweg als je kind al vaker dit soort werkbladen maakt. Of gewoon om alvast te kleuren en dan kun je in de pauzes tussendoor bijvoorbeeld samen de opdrachten maken. Of op de eindbestemming.

Cadeautjes

Wat wij ook doen is een pakketje samen stellen met allerlei kleine dingetjes erin die we onderweg als verrassing geven. Wanneer we merken dat ze zich niet meer kan vermaken met de andere dingen, of gewoon als afwisseling. Hoe we dit gaan aanpakken weet ik nog niet, maar we hebben echt van die kleine dingen gekocht zoals een een Squla rijm spelletje, een pocket kleur boekje en een klein doosje van Playmobil (met 1 poppetje in thema) en nog wat van die dingen. Die heb ik zo door de maanden heen verzameld bij de Kruidvat en Action en komen nu mooi van pas.

Filmpjes kijken / spelletjes spelen op de tablet

Als laatste “redmiddel” nemen we ook de tablet mee voor onderweg. Het is niet de bedoeling dat onze dochter daar de gehele reis op zit, maar het is wel fijn ter afwisseling of wanneer we merken dat ze het echt heel moeilijk vindt. Het is ook niet niks, een reis van zo’n 16 uur.

Vanuit Netflix kun je series en films downloaden dus dat doen we ook van harte. En verder hebben we wat leuke leerzame apps op de tablet staan.

Overig

Wat we verder ook nog hebben gemaakt is een route waar onze dochter op kan zien hoe we rijden. We zullen dan telkens tijdens pauzes aangeven waar we zijn en hebben allerlei feitjes verzameld. Ze is namelijk erg leergierig en wil vanalles weten, wat zoiets wel leuk maakt. Maar zo kan ze ook een beetje beter behappen hoe ver het is. Al blijft dat moeilijk inschatten.

Verder hebben we ook een werkblad gemaakt met daarop evenveel zonnetjes als het aantal uren die wij gokken te maken. (Iets ruimer ingeschat wel). Zodat ze elk uur een zonnetje kan kleuren.

Heb jij nog fijne aanvullende tips?

1 reactie op “Tips voor een lange autoreis met kinderen

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *