Tips tweedehands kleding kopen op een (kinder)kledingbeurs

Tips tweedehands kleding kopen op een (kinder)kledingbeurs

Het kopen van tweedehands kleding voor kinderen is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Zelf ga ik ook twee keer per jaar naar een kledingbeurs voor tweedehands kleding voor de kinderen, in maart en in september. Omdat het vandaag weer zover is hier besloot ik om een aantal handige tips voor het kopen van tweedehands kinderkleding (op een kledingbeurs) op een rijtje te zetten.

7 tips voor het kopen van tweedehands kinderkleding op een beurs

In oktober 2022 ging ik voor het eerst naar een kledingbeurs voor tweedehands kleding voor mijn kinderen. Het was even wennen, maar vrij snel had ik de smaak te pakken. Bij ons in de buurt zijn er altijd twee kledingbeurzen vlak na elkaar en ik probeer dan ook altijd beide beurzen te bezoeken. Inmiddels heb ik zo mijn eigen routine gevonden om er de mooiste pareltjes uit te pikken.

Tip 1: Ga op tijd

De eerste keer dat ik naar een tweedehands kledingbeurs ging zorgde ik ervoor dat ik zo’n 10 minuten voordat het open ging er was. Dat was blijkbaar laat want ik stond achteraan in de rij zelfs buiten te wachten. Eenmaal binnen stonden er al heel veel dames rondom de kledingrekken de kleding eruit te halen en ik vond het lastig om daartussen te komen. De keren daarop zorgde ik ervoor dat ik er eerder was en stond ik soms vooraan of bijna vooraan. Dit scheelde voor mij echt heel veel qua druk.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat je ook als een van de eerste door de kledingrekken kunt neuzen en dus ook de echte pareltjes eruit kunt pikken.

Tip 2: Bedenk goed wat je nodig hebt

Voordat je naar een kledingbeurs gaat is het altijd handig om te weten wat je nodig hebt qua kleding. Natuurlijk is het leuk om lekker tussen de kleding te neuzen, maar als je niet van te voren bedenkt waar je eigenlijk voor gaat kan het goed zijn dat je straks met van alles thuis komt behalve hetgeen je eigenlijk wilde. Ook is het slim om te bedenken in welke maat je de kleding wilt kopen en hoe het zit qua taille en dergelijke. Zo is mijn dochter heel smal waardoor broeken vaak te breed zijn en leggings helemaal. Een legging zal ik dan ook niet snel kopen voor haar.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je kind mee te nemen, zodat je meteen kunt zien of het past ja of nee. Mijn ervaring is echter dat kinderen veel sneller ‘klaar’ zijn met het uitzoeken van kleding en ze zich dan gaan vervelen. Ik ga er dus liever zonder kinderen heen, met wel het risico dat iets niet past of ze het niet mooi vinden. De prijzen zijn echter vaak zo laag dat ik dit risico wel wil nemen. Ook verkoop ik vaak kleding die toch niet past of mooi genoeg is weer door.

Tip 3: Let op de kwaliteit

Neem de tijd om elk kledingstuk zorgvuldig na te kijken, ja ook op een drukke beurs. Laat je niet haasten en let vooral op de kleine details zoals ritsen, knopen en onvolkomenheden zoals haakjes of gaatjes. Wat ik – en velen met mij – altijd doe op een kledingbeurs is de items die me mooi lijken in een tas stoppen en later op een rustig moment uitzoeken. Zo kan ik eerst al mijn aandacht houden op het speuren naar goede tweedehands kleding en als ik alle rekken bekeken heb kan ik alles goed nakijken. Zie ik dan toch dat er iets niet goed is of twijfel ik alsnog over een kledingstuk dan kan ik het weer terug hangen.

Tip 4: Besef de waarde van het kledingstuk

Tweedehands kleding komt, net zoals nieuwe kleding, in allerlei soorten, maten en dus ook prijsklassen. Het is goed om van te voren jezelf in te lezen in de prijscategorieen die er ongeveer zijn. Zodat je weer dat een broek bij de WE bijvoorbeeld rond de €40 kost en je bij de Hema €20 voor een broek betaald. Wanneer je dit soort bedragen in je achterhoofd houd is het ook makkelijker om de prijzen te vergelijken van de tweedehands kleding. Je kunt een hele mooie broek vinden voor €10, maar als deze van de Hema is dan is je ‘voordeel’ niet zo groot als wanneer hij van de We is bijvoorbeeld.

Tip 5: Koop wat je nodig hebt

Tijdens het shoppen op een kledingbeurs heb je nog al eens de kans op het meer kopen dan eigenlijk nodig is. Ik geef toe dat ik dit ook telkens weer doe. Want zeg nu zelf, als je een broek van €2 kunt kopen is het bijna zonde om deze te laten liggen omdat je er al zoveel hebt… Vooral voor mijn zoontje koop ik dan toch nog even een trui of shirt erbij terwijl hij het eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Zelf geef ik mezelf daarom wel altijd een budget naast dat ik ook voor mezelf duidelijk probeer te hebben wat nodig is en wat niet. Op die manier kan ik toch mijn aankopen wat onder controle houden.

Ook is het zonde wanneer je bijvoorbeeld allemaal jurkjes koopt omdat ze er nu eenmaal hangen en goedkoop zijn terwijl je dochter eigenlijk broeken of truien nodig had. Dan heb je wel leuke aankopen gedaan maar kun je alsnog naar de winkel voor die broeken en/of truien. Op die manier bespaar je dus niet maar geef je juist onnodig extra uit.

Tip 6: Is het schoon?

Wanneer je de kwaliteit checkt is het ook slim om direct te kijken of de kleding wel schoon is. Ik ben wel eens thuis gekomen met een broek waar achterop de kont een enorm grote inktvlek zat. Zo leek het tenminste. Zonde, want dat ging er dus niet meer uit in de was. Ook is het slim om aan de kleding te ruiken, dat klinkt misschien gek maar soms stinkt het naar rook of andere vieze geurtjes en dan kun je het ook beter laten hangen. Nu moet ik toegeven dat bij de beurzen waar ik kom ze daar wel streng naar kijken, maar het blijft mensenwerk dus er kan er ooit iets doorheen glippen.

Tip 7: Check de waslabels

Als laatste zou ik de tip willen geven om ook de waslabels te checken. Soms zie je iets heel leuks maar mag het bijvoorbeeld alleen maar met de hand gewassen worden of heeft het andere speciale wasvoorkeuren. Dit is handig om van te voren te weten zodat je er rekening mee kunt houden. Het kan er soms ook voor zorgen dat je iets toch maar laat hangen in plaats van meeneemt.

8 reacties op “Tips tweedehands kleding kopen op een (kinder)kledingbeurs

  • Malou Rouwhof-Beld zegt:

    Handige tips zeg! Nu krijg ik helemaal zin om weer een keertje te gaan shoppen op een kledingbeurs 😀

  • Goede tips! Hier is binnenkort ook weer een goede beurs, dus ik ga inderdaad weer een lijstje maken met wat zoon nog kan gebruiken. En heel eerlijk – broeken heb je met een (buitenspelende) jongen niet gauw te veel. Dan liever voor 4 euro dan voor 30…

  • Ik hoor wel eens verhalen over dames die gewoon zoveel mogelijk pakken en vervolgens ergens in een hoekje in alle rust kleren gaan staan uitzoeken. Dat vind ik altijd heel onsympathiek klinken.

    Maar gewoon op tijd gaan vind ik een mooie methode. Dat is denk ik ook wel belangrijk om goede kleding te vinden.

    • Oh dat heb ik gelukkig nog niet gezien en dat doe ik zelf ook niet. Ik heb wel dat ik soms twijfel en dan stop ik het even bij me om er later over te beslissen. Want doe je dat niet dan heeft iemand anders het zo.

Reageren is niet mogelijk.