Tips voor tijd voor jezelf *Gastblog

Hoe vaak neem jij eigenlijk echt bewust even de tijd voor jezelf, zonder dat je direct klaar staat voor je kinderen, partner of bezig bent met het huishouden? Als moeder sta je toch vaak 24/7 klaar voor je kinderen en dat is natuurlijk ook heel mooi en fijn voor de kinderen. Waar ben jij in dit verhaal, wanneer was de laatste keer dat jij echt even tijd had voor jezelf, zonder bezig was met je kinderen of bijvoorbeeld het huishouden?

Een tijdje geleden was ik een week op vakantie met de familie. Ook mijn zus: moeder van een dochter (3) en een zoon (1) was daarbij. Ik kon aan haar merken dat ze eigenlijk helemaal niet lekker in haar vel zat, ze was prikkelbaar en zag er vermoeid uit. Dus vroeg ik aan haar: “neem jij eigenlijk wel genoeg tijd voor jezelf om ook te kunnen ontspannen?” Ze keek me verbaasd aan en zei: “daar heb ik toch helemaal geen tijd voor, de kinderen kunnen nu eenmaal nog niet voor zichzelf zorgen.”

Dat klopt zei ik, maar wanneer jij regelmatig even bewust de tijd voor jezelf neemt, kun je meer ontspannen en zal alles ook veel makkelijker en relaxter gaan. En je hoeft hier ook echt geen uren voor vrij te maken, het kan ook gerust een paar keer per dag 5 tot 10 minuten zijn. Gewoon even de tijd voor jezelf nemen zonder dat je direct klaar staat voor de kinderen of bezig bent met het huishouden. Want wie zorgt er eigenlijk voor jou als jij dat niet meer kunt?

Je zuurstofmasker als metafoor

Ben jij wel eens met het vliegtuig op vakantie geweest? Dan ken je vast ook wel de veiligheidsinstructie waarbij ze jou vertellen wat je moet doen wanneer de druk in de cabine wegvalt. Je moet dan altijd eerst je eigen zuurstofmasker opzetten voordat jij je kinderen en anderen gaat helpen. En nu kan ik me heel goed voorstellen dat, dat tegen al je principes in gaat want een kind is toch heel kwetsbaar en heeft daar toch hulp bij nodig. Wat ik met deze metafoor eigenlijk wil zeggen is dat wanneer jij eerst goed voor jezelf zorgt, je ook in staat bent om een ander goed te helpen.

En daarmee wil ik zeggen dat wanneer jij eerst ‘jouw zuurstofmasker’ op gaat zetten, jij ook beter voor de kinderen kunt zorgen. Vaak hoor mensen wel eens zeggen dat kiezen voor jezelf egoïstisch is en dat is het ook maar dan op een positieve manier, wanneer jij goed voor jezelf zorgt kun je beter functioneren en dus ook een betere moeder en partner zijn. Hoe het voor jou makkelijker wordt om jezelf op de eerste plaats te zetten lees je via de voorgaande link, daarin geef ik namelijk drie tips.

Tijd voor jezelf nemen hoeft niet veel tijd of geld te kosten

Om even tijd voor jezelf te nemen hoef je echt geen uren in je agenda vrij te plannen en het hoeft ook helemaal niet veel geld te kosten. Je kunt gerust ook even 5 minuutjes even de tijd voor jezelf nemen, dat is veel makkelijker dan in één keer een uur. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Jezelf trakteren op iets lekkers uit de supermarkt, haal eens een lekkere verse koek of die chocolade waar jij zo dol op bent en neem dan lekker de tijd om het op je gemak op te eten.
  • Zoek je favoriete nummer op in je spotify lijst of op youtube en doe een dansje, zing lekker mee ook al is dat hartstikke vals.
  • Trek een kaart uit jouw favoriete inzichtkaarten deck en schrijf eens alles wat in je op komt als je de kaart ziet.

Op zoek naar meer van dit soort fijne momentjes? Lees dan mijn blog die ik schreef over 22 mini momentjes voor jezelf die maximaal een half uur duren. Het belangrijkste is dat jij weer even kan ontspannen en jouw energie kan opladen.