Tips tegen een writers dip

Elke schrijver of blogger heeft er wel eens last van. Een writers dip. Je wilt wel schrijven, maar je scherm blijft akelig wit. En dat is geen ramp wanneer het bij een avond blijft. Maar de volgende dag gebeurd het weer.. En de dag erop weer. Er moet dus iets aan gedaan worden. Wat? Dat ga ik je in dit artikel vertellen!

Mijn writers dip oftewel blog dip

Het grappige is dat ik dit artikel ben gaan schrijven omdat ik zelf in een blog dip zit. Ik ben enorm druk bezig met mijn andere bedrijf (zie NicoleAdelaars.nl) en daar stroom de inspiratie over. Maar voor mijn eigen persoonlijke blog bleef het leeg. Omdat ik toch wat online wilde zetten besloot ik om eens wat dingen uit te proberen om mijn zogenoemde schrijfdip te doorbreken. En zie hier het resultaat!

Tips om de writers dip / schrijfdip / blog dip te doorbreken

Nu wil je natuurlijk weten wat ik gedaan heb om die dip te doorbreken. Of zou ik er nog middenin zitten en is dit artikel het enige resultaat van mijn geploeter? We zullen het zien..

Afsluiten die hap..

Het eerste wat ik gedaan heb – nadat ik merkte dat ik al een half uur naar een knipperende cursor aan het staren was – is de computer afsluiten. Ik ging naar het half opgegeten appeltje links bovenin en klikte op “sluit af..”. Dit klinkt misschien heel drastisch, maar die inspiratie komt echt niet naar boven door te staren. En de woorden vliegen ook niet vanzelf op het scherm.

En ga erop uit!

Daarna ben ik lekker naar buiten gegaan om een rondje te wandelen. Even mijn hoofd leegmaken met wat frisse lucht helpt mij meestal wel met mijn dipjes. Dit keer gebeurde dat echter niet dus ben ik ook werkelijk iets gaan doen. Ik ben een boek gaan lezen, heb even lekker meegezongen met het foute uur op Qmusic terwijl ik de woonkamer sopte en ik ben lekker wat gaan drinken op een terrasje in het dorp.

Bij terugkomst had ik niet direct inspiratie, maar mijn hoofd zat wel vol met vanalles. En daarom komen we bij tip nummer 3.

Schrijf iets.

Zonder je computer weer te openen ga je wel iets schrijven. Geen blogpost of deel van je boek of wat je dan ook moet schrijven. Maar je pakt gewoon een (leeg) notitieboek en begint met schrijven. Over wat je onderweg gezien hebt. Hoe je je op dit moment voelt. Wat je allemaal wilt gaan doen in het weekend. Waar je nu aan denkt. Het maakt niet uit, zolang je maar schrijft.

Dat mag één bladzijde zijn, maar als je na een pagina nog niet klaar bent dan schrijf je lekker door. Wie weet zitten er in die hersenkronkels van je opeens hele goede ideeen. Maar… Let op: ga niet tijdens het schrijven al broeien op artikelen. Nee laat dat lekker rusten en schrijf alleen op. Puur uit je hart en hoofd. Daarna klap je dat notitieboek dicht en pak je wat te eten ofzo.

Laat het borrelen

Je zult merken dat op een gegeven moment het toch begint te kriebelen of borrelen. Je wilt graag iets schrijven en hebt de neiging om die computer weer aan te zetten. Mijn tip: doe dat niet! Wil je echt je ideeen en hersenspinsels kwijt pak dan gewoon weer je notitieboek en ga daarin gericht schrijven. Want grote kans dat wanneer je die knipperende cursor weer ziet, je spinsels opeens vervlogen zijn. Komt die writers dip weer extra hard terug.

Je voelt wanneer je er echt klaar voor bent

Maar hoe lang moet je dan van die computer weg blijven? Hoe lang moet je nog krabbelen in je schrifje? Nou ten eerste moet je natuurlijk niets. Ik geef alleen tips. Maar wat ik wel weet is dat je echt wel voelt wanneer je er klaar voor bent. Wanneer die dip echt 100% voorbij is en de blogartikelen weer uit je pen/toetsenbord vliegen.

En wanneer dat gevoel komt? Dat kan ik je helaas niet vertellen. En ook niet hoe dat dan precies voelt. Want dat is voor iedereen anders. Maar wat ik wel weet is dat je dat gevoel gaat herkennen.

En komt dat gevoel na deze tips nog niet? Begin dan weer opnieuw. Sluit het af en ga erop uit. Of dat nu voor een dag, drie dagen of een week is. Maar volg de tips dan ook ALLEMAAL. Ga er niet alleen maar op uit, maar schrijf ook. Gen blog, geen artikel, maar gewoon wat je voelt, denkt, beleefd… Want als je dat blijft doen, dan komt het echt weer terug. En blijf je ook niet in je dip hangen.

Accepteren van de dip

En de laatste tip is wellicht nog wel het belangrijkste. Accepteer je schrijfdip. Laat het gewoon even wat het is, je bent niemand iets verplicht (of je moet voor een klant een deadline hebben die toevallig morgen is).

Nog een aantal extra tips:

  • Accepteer dat niet elk artikel perfect is. Een van de redenen waarom je waarschijnlijk blokkeert is omdat je het allemaal perfect wilt doen. Leuk voor je lezers maar ook nog eens seo proof.
  • Laat iemand anders eens naar je teksten waar je over twijfelt kijken. Wellicht krijg je wel hele fijne tips of diegene vind het juist een super blog. Kun je hem meteen publiceren.
  • Plan je artikelen in. Ga niet de avond voordat er iets online moet komen nog achter de computer zitten. Want dat zorgt vaak voor een blokkade.
  • En nog even voortgaand op de vorige tip: houd een brainstormsessie. Daarin komen een heleboel onderwerpen en ideeën naar boven die je dan weer kunt gebruiken op het moment dat je er echt voor gaat zitten. Houd deze sessies dan ook apart van het moment dat je werkelijk wilt gaan schrijven.
  • Werk wat achter de schermen. In plaats van bezig te zijn met nieuwe content, houd je bezig met het oude. Blaas deze nieuw leven in. Of houd je gewoon even bezig met social media, ook dat kan soms helpen.

Heb jij wel eens last van een writers of blog dip? 

Afbeelding van 9dream studio/ Shutterstock