Tips tegen bijten

tips-tegen-bijten

Er is een periode geweest dat Fay beet. Op het moment van schrijven doet ze het niet meer, maar de kans dat het terug gaat komen is behoorlijk groot. Veel peuters bijten in de peuterpuberteit. Dit doen ze vaak uit onmacht omdat ze bijvoorbeeld verbaal nog niet sterk genoeg zijn om snel te reageren. Een logische fase, maar wel eentje die je natuurlijk zo snel mogelijk voorbij ziet gaan. 

Ik vertel je in dit artikel de dingen die ik heb gedaan om het haar af te leren.

Blijf consequent in je reactie.

Ik heb elke keer weer op dezelfde toon en manier gereageerd. Wanneer mijn dochtertje mij of iemand anders beet liet ik haar mij aankijken en zei ik met een wat bozere stem (en met een boos gezicht) “Fay, je mag niet bijten. Dat doet pijn.” Door de herhaling leerde zij op een gegeven moment dat haar actie niet correct was. Wanneer je telkens anders reageert weet je kind niet waar hij aan toe is.

Maak er geen spelletje van.

Ik merkte dat wanneer je bijvoorbeeld heel hard “Au! dat doet pijn.” zei dat zij het grappig vond en juist expres nog eens deed. Ze zag het dus als een spelletje en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Let er dus goed op hoe je kind reageert.

Waarom bijt je kind?

Er is een reden dat je kind bijt. Zoals ik in de introductie al zei heeft het te maken met onmacht van het kind. Voor jou als ouders dus de taak om erachter te komen waarom je kind bijt. Is hij boos of juist blij. Achterhaal de reden en leg uit dat hij dit ook anders kan uiten. Door bijvoorbeeld  hard te lachen als hij blij is of juist op een kussen te slaan als hij boos is. Zo kan hij wel zijn frustratie kwijt, maar hoeft hij niemand zeer te doen.

Mijn dochter deed het voor de aandacht, ze kreeg er aandacht mee en dat wilde ze. Ze gedraagt ze wel vaker als een kleine clown en dit was weer een clowneske manier voor aandacht.

Wat heb jij gedaan om je kind te laten stoppen met bijten?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

3 reacties

  1. Meike op 22 juni 2015 om 06:26

    Evie beet ook. Wij bleven ook herhalen dat dit niet mocht, omdat het pijn doet. Evie beet ook uit frustratie in speelgoed, omdat iets niet lukte. Ook dan probeerde ik uit te leggen dat bijten niet de oplossing was.

  2. Henny op 22 juni 2015 om 10:40

    Mijn zoon deed het ook, vaak uit onmacht. Hij had erge driftbuien en moest zijn boosheid kwijt. Consequent blijven en wij gaven hem inderdaad het idee van het kussen. Dit werkte goed.

  3. Malou op 22 juni 2015 om 12:45

    Handige tips, misschien gaan ze ooit nog wel van pas komen 🙂

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje