Zo kleed je een schouw gezellig aan

tips stylen schouw

Ons vorige huis was een oud huis met nog veel oude details erin. We hadden daardoor ook onder andere een schouw. Dat vond ik het mooiste aan het hele huis dus ik besteedde daar ook extra aandacht aan. Door de jaren heen heb ik wel ontdekt wat wel en niet werkt dus in dit artikel vertel ik je hoe je een schouw gezellig aan kunt kleden.

8 tips voor het stylen van een schouw

Het aankleden van een schouw kan een ruimte echt tot leven brengen en een gezellige sfeer creëren. Hier zijn een aantal tips voor het stylen van een schouw:

1. Gebruik van kaarsen

Kaarsen zijn een klassieke keuze voor het decoreren van een schouw. Ze creëren een warme, uitnodigende sfeer. Varieer in hoogte en breedte om een dynamisch effect te creëren. Je kunt kaarsenhouders of kandelaars gebruiken om het geheel een chique uitstraling te geven.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Natuurlijk kun je in verband met de brandveiligheid en/of gezondheidsproblemen (mijn man heeft bijvoorbeeld astma en kan er niet goed tegen) ook nep kaarsen gebruiken.

Waar te koop: onder andere bij IKEA, HEMA, Blokker of de Action

2. Spiegel als middelpunt

Een grote spiegel boven de schouw kan de ruimte groter doen lijken en licht weerkaatsen, waardoor de kamer helderder wordt. Kies voor een antieke spiegel voor een klassieke look of een moderne, strakke spiegel voor een eigentijdse uitstraling.

Wij hebben dit zelf nooit gedaan omdat we er dus een grote fotolijst hadden hangen van de kinderen. Echter heb ik dit bij vrienden gezien en het oogt erg ruimtelijk.

Waar te koop: Zara Home, Xenos, Kwantum of bij de kringloop

3. Fotolijsten en kunstwerken

Plaats een collectie van fotolijsten of kleine kunstwerken op de schouw. Dit kan een persoonlijk tintje geven aan de ruimte. Mix en match verschillende lijsten en kunstwerken voor een eclectische uitstraling.

Je kunt natuurlijk in plaats van een spiegel ook een schilderij of canvas boven de schouw hangen. Wij hebben zelf telkens van verschillende materialen een foto van de kinderen boven de schouw gehad.

Waar te koop: Bij winkels zoals de Action, Xenos en IKEA kun je fotolijsten kopen. Ga je voor een canvas of andere grote afdruk dan kun je bijvoorbeeld bij BesteCanvas of Smartphoto terecht.

4. Planten en bloemen

Groen brengt leven in elke ruimte. Gebruik planten zoals vetplanten of varens, of ga voor verse bloemen in een mooie vaas. Droogbloemen zijn ook een trendy en onderhoudsarm alternatief.

Aangezien bij mij planten altijd doodgingen kocht ik een aantal mooie kunstplanten die ik op de schouw zette. Deze leken net echt.

Waar te koop: Intratuin, Coppelmans of lokale bloemist

5. Seizoensgebonden decoraties

Pas je decoraties aan op het seizoen. Denk aan pompoenen en herfstbladeren in de herfst, kerstdecoraties in de winter en bloemen in de lente en zomer. Dit houdt je schouw dynamisch en interessant.

Vooral tijdens de herfstperiode en natuurlijk ook rondom kerst zorgde ik altijd voor seizoensgebonden decoraties. Ik haalde bijvoorbeeld pompoenen bij kraampjes in de buurt en met kerst legde ik er altijd een guirlande neer.

Waar te koop: Dille & Kamille, Søstrene Grene, Tuincentra

6. Boeken en tijdschriften

Boeken kunnen een intellectueel en gezellig gevoel geven. Stapel een paar mooie koffietafelboeken of vintage boeken op elkaar en combineer dit met andere decoratieve elementen. Zelf vond ik dit vaak te rommelig ogen, maar het kan zijn dat het wel heel erg bij jou past.

Waar te koop: Boekenvoordeel, tweedehands boekwinkels, Bruna

7. Decoratieve schalen en potten

Gebruik decoratieve schalen, potten of kommen om kleinere items te organiseren. Dit kan ook helpen om een gevoel van orde en esthetiek te creëren. Ook hierbij vond ik het bij ons wat te rommelig. Maar dat had waarschijnlijk ook te maken met de rest van het huis. Met kleine kinderen is het altijd rommeliger en dus wilde ik de schouw wat leger houden.

Waar te koop: Xenos, Søstrene Grene, Casa

8. Slingers en lichtslingers

Slingers en lichtslingers kunnen een speels en feestelijk tintje geven aan je schouw. Hang ze losjes over de rand voor een informele uitstraling. Dit deed ik zelf vooral tijdens de donkere dagen van de herfst en winter. Dat zorgde dan voor extra gezelligheid.

Waar te koop: Flying Tiger, HEMA, Primark

Met deze tips kun je je schouw stijlvol en gezellig aankleden, wat bijdraagt aan de algehele sfeer in je huis.