Vanmorgen zijn mijn kinderen voor het eerst na de zomervakantie weer naar school gegaan. Ze hadden er enorm veel zin in en onze ochtend is (mede dankzij mijn man) erg soepeltjes verlopen. Aangezien het zuiden, wij dus, dit jaar als eerste weer de schoolbanken in mag kan ik fijn mijn tips delen waarmee je weer terug het schoolritme in komt. Handig voor alle kinderen die in het midden en noorden wonen (plus jou als ouder) want zo kan jij mijn tips, of een aantal ervan gebruiken.
Inhoudsopgave
Schoolritme; 6 tips
De vakantie is vaak een periode met wat minder structuur, relaxter tempo en eventueel zelfs uitslapen. (Al geldt dat laatste echt niet voor iedereen.) Daarom kan zo’n eerste schooldag of zelfs eerste schoolweek echt even pittig zijn. Door onderstaande tips kan ik je daar wellicht een beetje bij helpen.
Laatste vakantieweek
Tijdens de vakantie kijken de meeste mensen niet heel strikt naar tijden. Mensen slapen wat langer uit, eten niet op gezette tijden en ook het naar bed gaan is vaak wat later dan normaal. Daarom is het goed om in de laatste week toch wat strenger te zijn wat betreft de structuur en het ritme van de dag. Niet meer ‘eten wanneer je honger hebt’ of uren later naar bed gaan, maar alvast een poging doen om de tijden wat meer aan te laten sluiten met de normale schoolweken.
Dit betekent niet dat je jouw wekker om half 7 of 7 uur hoeft te zetten omdat je er op tijd uit moet. Maar je kunt wel kijken of je de bedtijd weer wat strakker kunt houden en ook de maaltijden meer op vaste momenten nuttigt. Zo kunnen de kinderen iets meer wennen aan wat eraan komt. Het is natuurlijk wel per kind verschillend wat hij/zij nodig heeft, zo heeft mijn zoontje de structuur en het ritme meer nodig dan mijn dochter.
Wanneer je in de laatste vakantieweek nog echt op vakantie bent dan is deze tip misschien wat lastiger, maar pak dan in ieder geval de laatste dagen dat je wel thuis bent.
Traditie
Wat wij eigenlijk elk jaar doen is de vakantieperiode goed afsluiten. Hoe we dat doen is per jaar verschillend, maar we eten in ieder geval een ‘bijzondere’ maaltijd en vaak doen we ook iets leuks die laatste dag.
Dit jaar hebben we de laatste dag bewust rustig gehouden omdat dit voor onze jongste iets fijner was. Maar we hebben wel de dag samen afgesloten met pizzarette. Iets wat de kinderen echt geweldig vinden om te doen. Lekker lang aan tafel samen, kletsen over de vakantie en over het nieuwe schooljaar.
Schoolspullen checken
Ik moet toegeven dat ik hier zelf niet zo heel consequent in ben, ik vergeet altijd wel iets te checken. Zo ben ik dit jaar vergeten de gymschoenen te checken. Gelukkig kun je deze tegenwoordig het hele jaar wel kopen bij de Scapino of Van Haren bijvoorbeeld.
Wel heb ik gecheckt of hun rugzakken nog goed zijn, of we nog voldoende broodtrommels hebben (voor als er eentje kapot gaat of in de vaatwasser zit) en ook de fruitbakjes zijn gecontroleerd. Dit jaar heb ik dan ook niet echt iets bij hoeven kopen, de rugzakken waren nog hartstikke goed en ook de broodtrommels. Ik heb alleen wat fruitbakjes bij gekocht omdat er een aantal sneuvelt waren of kwijt.
Aangezien onze kinderen op de basisschool zitten hebben ze verder eigenlijk niets nodig, wellicht gymkleding maar ook die hebben we voldoende.
Wel is het slim om naast de schoolspullen ook de sportspullen te checken. Want vaak begint met zo’n eerste schoolweek ook weer het sporten. Zo heeft onze dochter deze week haar eerste hockeytraining. Aangezien dit voor haar een nieuwe sport is hebben we alles moeten kopen, maar normaal gesproken check ik dus ook nog even de schoenen en kleding of alles nog past.
Aftelkalender
In de voorgaande jaren heb ik voor onze jongste een aftelkalender gemaakt. Dit jaar vroeg hij er niet om dus heb ik hem niet gemaakt, maar voorgaande jaren heeft dit zeker geholpen. Hij vond het fijn om overzichtelijk te hebben over hoeveel nachtjes slapen het weer school was.
Ook kan het handig zijn om de eerste schoolweek al overzichtelijk te maken zodat je kind ook weet wat er in die week allemaal gebeurd. Bijvoorbeeld wanneer ze twee leerkrachten hebben, welke leerkracht is er op welke dag? En op welke dagen hebben ze gym?
Bereid jezelf goed voor
Het is niet alleen goed om je kinderen voor te bereiden op het nieuwe schooljaar maar ook jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld voor jezelf ook een weekplanner invullen met alle dingen die er weer van start gaan. Zo heeft onze dochter hockey training op woensdag, komt er in de eerste week ook een bedrijf bij ons thuis voor een hulpmiddel voor onze zoon en zijn er ook in het weekend diverse plannen.
Dit helpt jou als ouder om ook goed van start te gaan!
Daarnaast is het ook slim om de avond voor de eerste schooldag al wat dingen klaar te leggen of zetten. Denk bijvoorbeeld aan de broodtrommels die je al klaar maakt, de tafel die je alvast dekt en de kleding voor de kinderen. Het is namelijk niet handig om die eerste ochtend al in standje stress te zitten omdat je de schooltas kwijt bent of omdat je strijd hebt over kleding.
Niet dat dit alle stress voorkomt, maar het kan een heleboel schelen. Hier was de start heel fijn en waren we zelfs een kwartier ’te vroeg’ klaar. Dit omdat mijn man ochtenddienst heeft en dus voor zijn werk al alles klaar had gezet en gelegd. Dat scheelde heel wat tijdsdruk.
Eerste schoolweek
Wat ons erg helpt is om de eerste schoolweek zo rustig mogelijk te houden. Het liefst nog geen speelafspraakjes en zo min mogelijk andere afspraken. Dit omdat, vooral voor de jongste, zo’n eerste schoolweek al vermoeiend genoeg is en ook de prikkels zullen weer anders binnen komen. Het is echt even wennen.
Maar ook hierbij geldt; kijk naar je kind en wat hij/zij nodig heeft. Elk kind is anders!