Tips om uitstelgedrag te verslaan!

Herken je dit? Het is het einde van de middag en als een malle probeer je je werk af te krijgen. Je hebt nog zo weinig tijd en de hele tijd vraag je jezelf af waarom je er toch niet eerder aan begonnen bent! Wat ging er mis? Zou het kunnen dat jij vandaag iets te veel tijd hebt gespendeerd aan sociale media, koffiepauzes of taken die je eigenlijk ook makkelijk naar morgen of volgende week had kunnen verschuiven?

Ik beken: ik kon er wat van, dat uitstellen. Herken jij het ook? Troost je: je bent niet alleen! Naar schatting heeft 95% van de mensen wel eens last van ‘uitstelgedrag’. Je herkent dit bijvoorbeeld aan:

  • Dingen doen die eigenlijk niet veel prioriteit hebben
  • Dingen heel lang op je to do lijst laten staan, ook als ze wel belangrijk zijn
  • E-mails een paar keer lezen zonder een beslissing te nemen
  • Wachten tot je ‘in de stemming’ bent om met een bepaalde taak aan de slag te gaan

Maak must-do’s

Je kunt een grote slag slaan met effectief werken door je taken te verdelen in to-do taken en must-do taken. Een must-do taak móet gedaan zijn voor je aan de rest van je taken begint. Het is je nummer één prioriteit van de dag. Dit betekent concreet dat je met deze taak begint voor je je mail opent, sociale media checkt, bij voorkeur zelfs voordat je je telefoon aanzet. Geef deze must-do’s een plek bovenaan je planning.

Lees ook: De magie van een goede routine

Hoe fijn zou het zijn, als jij die ene grote taak waar je zo tegenop ziet al kunt afvinken voor je aan je tweede bak koffie begint? Van Hanneke kreeg ik een super blij berichtje, heel vroeg in de ochtend: “Goedemorgen, wat een heerlijk begin van de dag: ik heb mijn must-do voor vandaag al gedaan: ramen zemen!! Fijne dag ☀” Dát is waar de must-do om draait! Hoe leuk begint jouw dag als je die ene taak waar je normaal de hele dag tegenop ziet al is gedaan?

Focus op je doel

“Het geheim van verder komen is beginnen!” Het is een quote van Agatha Christie en het klinkt zo simpel: beginnen. Maar soms valt het niet mee om aan de slag te gaan. Focus bij die klussen niet op wat je móet doen, maar waar je naar toe wílt! Ik vind het dan veel minder moeilijk om te beginnen!

Meer lezen!

Ben jij iemand die goed is in uitstellen? Dan raad ik je aan het boek ‘Eat that frog’ van Brain Tracy te lezen: “Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag een ‘makkie’ zijn (aldus Mark Twain). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven zullen hebben.“

Heb jij nog andere tips waarmee uitstelgedrag is te verslaan?

Lieve groetjes,
Jisca | Balans Planner