Tips om meer te bewegen

Nu het met mijn eetpatroon 95% van de tijd eigenlijk heel goed gaat, ben ik me gaan richten op het meer bewegen. Niet alleen wanneer je af wilt vallen is bewegen goed, maar eigenlijk altijd. Bewegen is gezond en zorgt ervoor dat je lichaam fit blijft en in goede conditie is. Door mijn slaapapneu zat mijn lichaam maandenlang in een non-actieve stand. Wanneer je niet slaapt heeft je lichaam ook gewoon echt niet de energie om te bewegen. Maar die tijd is (als het goed is) voorbij dus stofte ik mijn lichaam af en besloot meer te bewegen. 

Goede dagen en slechte dagen

In de afgelopen tien weken ben ik flink vooruit gegaan. Hoe ik eerst als doel had om 3000 stappen per dag te zetten en dit slechts 3 van de 7 dagen lukte, zo heb ik mijn doel nu verhoogd naar 5000 en dat lukt tegenwoordig zo’n 5 van de 7 dagen. De andere dagen zit ik sowieso op de 3000. Dit klinkt heel weinig en dat is het natuurlijk ook, maar je moet ergens beginnen. Het gaat erom dat ik vooruitgang zie. Al wil ik het liefste naar de 10.000 en meer per dag. Maar ook dat komt nog wel. Moet ik alleen nog wel mijn eigen tips opvolgen.

Want de afgelopen dagen toen het zo regende en tekeer ging met onweer en hagel ging het niet zo goed met al dat bewegen. Ik liet mijn bui erdoor beinvloeden en dus ook mijn zin om actief te doen. Dat is geen ramp en dat mag best voor een keer, maar niet elke dag. Vooral niet als je, net zoals ik, een doel voor ogen hebt. Dus daarom heb ik tips, voor mezelf maar ook voor jou!

Bol AlgemeenBol Algemeen

De tips die mij meer laten bewegen

steps-1081909_1280

De eerste tip die ik je wil meegeven is het wat vaker pakken van de trap in plaats van de roltrap of lift. Het is iets wat ik vooral doe tijdens het winkelen of in de tijd dat ik nog werkte op de 4e verdieping. Het is zo makkelijk om even op de roltrap te staan en ook heel makkelijk om de lift te pakken. Maar juist die paar trappen omhoog of omlaag zorgen voor een makkelijke manier om een beetje in conditie te blijven. Plus het zijn ook nog eens extra stappen die je zet.

Blijf je een dag thuis? Ook dan kun je vaker de trap nemen dan normaal. Doelloos de trap op en af gaan lijkt misschien heel saai, maar met een lekker muziekje op ben je zo een aantal keer naar boven geweest. En bedenk je: je hoeft echt geen 100x die trap op en af, al ga je maar een stuk of 10x, dan heb je al meer bewogen dan wanneer je dit niet doet.

woman-1082070_1280

Een andere fijne tip is de auto wat vaker laten staan. Sinds een poosje hebben wij in plaats van twee auto’s nog maar één auto en mijn man gaat doorgaans met de auto naar het werk. Wil ik dus ergens heen dan is het lopen of met de fiets want er is geen OV hier in het dorp. Toen er nog wel een tweede auto voor de deur stond pakte ik makkelijk de auto om naar mijn ouders te gaan. Als je je dan bedenkt dat zij op 5 minuten lopen van ons wonen, dan was dat eigenlijk gekkenwerk! Het centrum is zo’n 20 minuten fietsen dus wel iets verder, maar ook dat is goed te doen. Ik geef wel toe dat ik met dit herfstweer dus echt niet de fiets op stap. Maar even een kleine wandeling tussen de buien door doe ik regelmatig.

Wat ook heel handig is, is om een hond in huis te nemen. Wij hebben twee honden zoals jullie wellicht weten en zij moeten uitgelaten worden. Het liefst drie keer per dag. Zij zorgen er dus voor dat of mijn man, of ik wel uit de deur moeten. Of we het nu willen of niet. Regent het dan wordt het een minder grote wandeling, maar is het net zo’n weer als gisterenochtend dan blijven we lekker lang weg. Heb je nou geen hond, dan kun je misschien die van de buren lenen of een goede vriend. Of je maakt zelf in de ochtend een wandeling op je vrije dagen. Vooral in een natuurrijke omgeving is dit niet alleen maar goed voor de beweging, maar ook voor je mindset.

iphone-410311_1280

Wanneer je gebeld wordt (op je mobiel) dan is het een idee om meteen een blokje om te gaan terwijl je aan het praten bent. Ik heb gemerkt dat je door het praten niet beseft dat je aan het wandelen bent en je zo weer een paar honderd meter hebt afgelegd. Ben je op kantoor? Ook dan kun je met je mobiel een hoop stappen zetten. Het voelt misschien onwennig om over de afdeling te lopen, maar je zult zien dat het een stuk prettiger is dan de hele dag aan je bureau te zitten.

Als we het dan toch over kantoormensen hebben, probeer elk uur in ieder geval 5 minuten te lopen. Bij mijn laatste werkgevers zat er een programma op de computer waarbij je kon instellen dat er een alarm afging of een melding kwam zodra het weer tijd was om te bewegen. Dit was in eerste instantie om rsi te voorkomen, maar is wel erg handig. Loop even naar de waterkoeler, of naar die ene collega om wat te vragen. Al is het naar de wc, zorg er in ieder geval dat je regelmatig even in beweging komt.

meer bewegen fitbit

 

Dan de laatste tip van vandaag; houd je stappen bij met een activity tracker zoals de Fitbit of de Jawbone up. Ik heb zelf sinds kort een activity tracker, daar komt nog een review van, en hield daarvoor al de stappen bij via een app op mijn iPhone. Wat ik zelf erg prettig hieraan vind is dat wanneer je een doel hebt je door die stappen kunt zien hoe dichtbij je zit. Heb ik bijvoorbeeld 4000 stappen gezet en het is tegen de avond dan weet ik dat ik nog even een kleine ronde moet maken om het te behalen. Het is een soort ‘sport’ om zoveel mogelijk stappen te halen. Laatst was ik bijvoorbeeld naar GaiaZOO geweest en had ik net 9.000 stappen gehaald. Ik wilde de 10.000 halen omdat dit een mooier en ronder getal is dus liep ik nog even een kleine ronde. Ook kun je samen met je vriendinnen challenges aangaan en zo proberen zoveel mogelijk punten te halen. Zoals ik al zei, het wordt gewoon een sport an sich.

Welke tips heb jij nog om meer te bewegen?

24 reacties op “Tips om meer te bewegen

 • Op kantoor zou ik inderdaad vaker moeten bewegen, doe ik ook te weinig. Wat hier helpt om meer te bewegen is om even met de kinderen naar een speeltuin te wandelen. In die speeltuin ren ik ook weer achter de kinderen aan, dus dat is dubbele winst, haha.

 • Lijkt me ideaal zo’n activist tracker! Hier doe ik ook mijn best om veel te bewegen. Zoiezo fitnessen. Heb de hele week spierpijn gehad want mijn broertje dacht het mij eens te leren haha! Ook neem ik tegenwoordig baalde fiets ipv mijn scooter. En Yarah wil heel graag wandelen, dus ook een goede reden om erop uit te gaan:) je bent goed bezig zeg 🙂

 • Als je dan toch met de auto moet gaan, parkeer hem dan wat verder weg, zodat je wat meer moet lopen.
  Als ik bijv. de kids van school ga halen (dit moet ik met de auto doen omdat ze in een ander dorp op school zitten), parkeer ik een straat verder en loop dan de kids ophalen.
  Ook met boodschappen doen. Ik zoek het parkeerplekje wat meest verre van de ingang ligt

  • Nee klopt daarom ga ik dus tussen de buien door vaak en anders toch maar met een poncho aan, de honden zullen toch moeten wandelen haha..

 • Eigenlijk een beetje hetzelfde als jij, zoveel mogelijk lopen en fietsen. Ik kan nu vanaf de trein een metro naar m’n werk pakken of 15 minuten lopen en als het niet regent doe ik dat laatste. Toch 30 minuten beweging gehad op een werkdag dan.

 • Ik ga elke ochtend hardlopen: dan heb ik het ook maar gehad. Wij hebben ook een hond, dat helpt inderdaad ook. En ik heb een Fitbit HR Charge en loop dagelijks zo’n 1500 stappen : )

 • Op kantoor ga ik (bijna) standaard met de trap naar beneden, en omhoog doe ik gedeeltelijk (ik zit op de 14e…) en ieder uur even opstaan doe ik ook. Ik loop ook altijd naar het toilet wat het verst weg is (we hebben er een voor en een achter in de gang). Mijn activity tracker vind ik ook heel motiverend idd!

 • Goede tips hoor, ik ben ook enorm slecht in bewust bewegen… Nu ik twee kids heb en ’s avonds en in het weekend regelmatig werk kom ik denk ik wel aan genoeg beweging. Maar zo in de sportschool of een andere sport is echt niet voor mij weggelegd hahah

 • Lekker gaan sporten! 🙂 Ik ben sinds twee weken begonnen met bootcamp!
  Het weer wordt weer lekker, dus heerlijk om buiten met een groep te sporten. Bij ons is er een beginners-club, dus gelukkig sta ik echt niet tussen getrainde sporters en zijn er meer dan genoeg sporters tussen met net zo’n matige conditie als ik. En dat verbeterd echt wel snel als je elke week gaat.
  Ik vind het in ieder geval heerlijk! 🙂
  Ik ben inmiddels al 8 kilo kwijt sinds januari en hoop met het sporten die laatste kilo’s er ook af te krijgen.

  • Ik ben sowieso nog niet zover met mijn lichamelijk herstel dat ik echt kan sporten. Maar denk ook niet dat het was voor me is, vroeger wel maar nu haal ik het liever uit meer fietsen en lopen..

 • Goede tips! De truc is om alle doodgewone dagelijkse dingen net even iets uitdagender te maken, dus inderdaad voor de wat uitdagendere opties te kiezen dan iets makkelijks (trap ipv roltrap etc.). Fijn dat je je voeding nu onder controle hebt, dan kun je je vol gaan focussen op het bewegen!

 • Ik probeer de dagelijkse dingen anders aan te pakken. Inderdaad regelmatig de trap oplopen, de auto verder weg parkeren, flink wandelen met de hond en als ik de bus pak eerder uitstappen . Goed dat je er nu zo bewust mee bezig bent 🙂

 • Toen ik in de binnenstad kwam wonen, heb ik mijn auto weggedaan. Nu fiets ik elke dag 20 minuten heen en 20 minuten terug naar mijn werk. Iedere dag wat beweging!

Reageren is niet mogelijk.