Hooggevoeligheid is een kwaliteit, die voor- en nadelen kent. Als je niet weet hoe je met je hooggevoeligheid om moet gaan, of het zelfs ontkent dan maak je het erg lastig voor jezelf. Daarom is het belangrijk dat jij weet hoe jouw kind in elkaar zit en wat jouw kind echt nodig heeft. In dit artikel lees je tips over het opvoeden en omgaan met je hoogsensitieve kind.
Inhoudsopgave
Hooggevoelige kinderen stellen zich niet aan
Je leest steeds meer over hooggevoeligheid en gelukkig maar. Maar omdat men soms niet goed begrijpt hoe een hooggevoelig kind in elkaar zit is er nog veel onbegrip. Zo komt het nog steeds voor dat mensen tegen een hooggevoelig kind zeggen: stel je niet zo aan, of je moet niet zo zeuren. Of dat men baby’s of kleine kinderen laten huilen, omdat ze daar hard van worden. Dit zijn dingen die totaal averechts werken bij hooggevoelige kinderen en baby’s. Hierdoor neemt stress en overprikkeling alleen maar toe en het kind raakt steeds meer het gevoel van veiligheid kwijt. En als je kind zich onveilig voelt, overprikkeld en moe dan wordt het thuis zeker niet gezelliger!
Hooggevoelige kinderen stellen zich niet aan. Ze krijgen de hele dag door veel meer prikkels en informatie uit hun omgeving en verwerken dit op een intenser niveau. hoogsensitief kind ontprikkelen
Accepteer je kind helemaal
De eerste stap bij het opvoeden en begeleiden van je hooggevoelige kind is het helemaal te accepteren zoals het is. Dat is natuurlijk bij andere kinderen ook zo, maar omdat je kind anders is is het wellicht moeilijker voor je. Wanneer je diep van binnen denkt: ik wou dat mijn kind anders was en je blijft hopen op ander gedrag dan voelt je kind dit aan. Bewust of onbewust zal het een gevoel oppikken dat hij of zij niet goed is. Hierdoor kan een kind erg onzeker worden of een laag zelfbeeld krijgen. Dit kan veranderen wanneer jij je kind helemaal accepteert en je opvoedgedrag en begeleiding op je kind afstemt.
Tips om je hooggevoelige kind te begeleiden en opvoeden
Om jullie als ouder wat te helpen heb ik een aantal tips die je kunt gebruiken om je HSP-kind nog beter te begeleiden.
- Zorg voor voldoende rustmomenten. Je kind ontvangt meer informatie en verwerkt die informatie intenser. Meer rustmomenten zorgen voor ervoor dat je kind alle prikkels kan verwerken.
- Hier vind je tips om je hoogsensitief kind te ontprikkelen.
- Ga naar buiten! Denk dan aan het bos, strand, heide, of het park om de hoek. Of desnoods even in de tuin zijn. In de natuur zijn zorgt ervoor dat je kind makkelijk prikkels verwerkt en spanning loslaat.
- Stimuleer je kind in alles wat hij of zij doet. Aanmoedigen en belonen geeft een kind veel zelfvertrouwen. Vind je kind toch iets heel erg eng, vertel dan dat het niet erg is om iets spannend te vinden. Je kunt het daarna voordoen, of neem je kind aan de hand en doe het samen.
- Wees zacht en begripvol voor je kind. Straffen en dwingen werkt niet bij hooggevoelige kinderen.
- Regelmaat en structuur geven hooggevoelige kinderen rust en ontspanning.
- Tot slot de tip: Kinderen doen niet wat je zegt, kinderen doen wat jij doet. Ze kopiëren het gedrag van de ouders. Zorg ervoor dat je zacht, liefdevol en ontspannen bent, naar jezelf en naar je omgeving.
Tips speciaal voor hooggevoelige baby’s
Huilt je baby veel of voel je dat je baby erg onrustig is dan kun je ervoor zorgen dat je het aantal prikkels verminderd. Zorg voor minder fel licht, minder geluiden, minder impulsen door het speelgoed of het aantal knuffels te verminderen. Zoek ook naar een fijne temperatuur voor in de kamer. Hooggevoelige baby’s hebben namelijk veel meer last van warmte en kou. Een zachte massage met babyolie of strelen van je kind helpt je baby om te ontspannen. Luister naar je intuïtie en vertrouw op je moedergevoelens. Diep van binnen weet jij wat het beste is voor je baby.
Dit is het 2e deel over hooggevoelige kinderen, geschreven door Jolanda Hoogkamer, expert op het gebied van hooggevoeligheid. Het 1e deel van de serie gaat over de kenmerken van hooggevoelige kinderen.
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, laat gerust een reactie achter of stuur een email.