Tijd voor jezelf op vakantie met kinderen

tijd voor jezelf vakantie kinderen

“Heb ik net vakantie gehad, heb ik weer een vakantie nodig om bij te komen!” Je kent het vast wel van horen zeggen of omdat je het zelf gezegd hebt. Veel ouders lopen hier tegenaan. Ze ervaren een vakantie met kinderen als vermoeiend. Leuk, maar wel echt inspannend. Dat komt vaak doordat ze weinig tijd voor zichzelf hebben en constant bezig zijn met zorgen voor de kinderen. Dat kan echter zeker anders. In deze blog vertel ik je hoe ook jij uitgerust van vakantie kunt terug komen.

7 tips om tijd voor jezelf te hebben tijdens een vakantie met kinderen

Een vakantie is leuk, maar niet als jij doodmoe van die vakantie terug komt terwijl je juist bij wilt komen. Toch gebeurd dit vaak omdat je als moeder zijnde de hele dag met de kinderen bezig bent. Je hebt geen moment rust lijkt het wel. Toch kan het anders. Hieronder geef ik 7 tips om tijd voor jezelf te hebben tijdens een vakantie met kinderen.

Kindvriendelijke vakantie

Houden tijdens het boeken van een vakantie ook rekening met de kinderen. Denk aan een zwembad bij de accommodatie, een kindvriendelijke camping of bijvoorbeeld een hotel waar ook animatie bij zit. Op die manier weet je zeker dat de kinderen zich in ieder geval vermaken en dan heb jij ook veel meer rust en een vakantiegevoel. Tijdens de momenten dat de kinderen aan het zwemmen zijn kun jij een boek lezen (terwijl je partner ze in de gaten houd) in een hangmat standaard.

Taken verdelen

Verdeel tijdens de vakantie de taken met je partner, maar ook met de kinderen. Zodat jij niet de enige bent die tijdens de vakantie kookt, opruimt, afwast, enzovoort. Denk overigens ook aan dingen zoals de nachtelijke toiletbezoekjes, het meegaan naar de animatie en het halen van broodjes voor het ontbijt. Die taken hoeven niet allemaal op jou aan te komen maar kunnen ook verdeeld worden. Kan jij mooi even een stukje wandelen bijvoorbeeld.

Maak het jezelf makkelijk

Gun jezelf tijdens de vakantie ook eens een avond zonder dat je hoeft te koken. Haal bijvoorbeeld frietjes of pizza. Of ga lekker een keertje uit eten samen. Hoe fijn is het om niet met de rommel en afwas te zitten. En om gewoon lekker te kunnen eten zonder dat je dit zelf gemaakt hebt. Dat geeft al zoveel rust.

Speelgoed en spelletjes

Neem voor tijdens de vakantie ook wat speelgoed, spelletjes en knutselspullen mee om de kinderen mee te vermaken. Zorg er dan wel voor dat het spelletjes zijn die ze zelf kunnen spelen zonder jou. Hetzelfde geldt voor het speelgoed wat je meeneemt. Superleuk om dingen samen te doen, maar ook fijn om eens te kunnen zeggen dat ze zonder mama of papa moeten spelen. Dan kan jij je moment van rust en tijd voor jezelf weer pakken.

Schermtijd

Geen schermpjes op vakantie? Dat kan, maar waarom zou je? Het is juist wel fijn om schermpjes mee te nemen. Voor als de kinderen bijvoorbeeld vroeg wakker zijn. Of wanneer je ze even uit de zon wilt houden. Of gewoon omdat je even een half uurtje rust wilt. Jij bepaalt nog altijd hoe lang de kinderen op de tablet mogen en kunt dus gewoon een tijdslimiet aan verbinden. Wij nemen in ieder geval een tablet mee en de nintendo switch. En daar mogen ze dan een half uur op. Misschien wel meer, wie weet.

Op tijd naar bed

Natuurlijk is het leuk om in de vakantie op te blijven, maar zorg dat je zelf ook nog tijd overhoud. Uiteraard is het voor de kinderen leuk en fijn om later naar bed te mogen, maar zorg er in ieder geval dan voor dat ze eerder gaan dan jij. Dan houd je tenminste ook nog even een paar uur voor jezelf over. En voor je partner natuurlijk.

Kom in beweging

Wat heel gek voelt, maar zeker wel helpt is om in beweging te komen tijdens je vakantie. En dan bedoel ik niet in beweging komen qua lopen naar het sanitair voor de afwas of om de kinderen uit de speeltuin te plukken of iets dergelijks. Nee bewust bewegen door bijvoorbeeld een wandeling te maken, lekker wat baantjes te trekken in het zwembad of een eindje te gaan fietsen als je die bij hebt. Ik weet nog tijdens onze vakantie in zowel Italië als Zeeland, ik wandelde bijna elke ochtend even een stukje. Dat maakte dat ik juist opgeladen werd qua energie, ook al waren de wandelingen soms vermoeiend. Klinkt tegenstrijdig, maar juist omdat ik er zo van genoot was het een up en geen down.

Hoe zorg jij er tijdens een vakantie voor dat het ook echt als vakantie voelt?