Tien speelgoedregels om goed speelgoed te kopen

Speelgoed kopen. Het is niet mijn favoriete bezigheid. Niet omdat er niets leuks is, er is ontzettend veel leuks namelijk. Maar juist omdat er zoveel keus is. Voor mijn eigen kinderen weet ik vaak nog wel iets te kiezen. Ik weet namelijk precies wat zij leuk vinden. Maar voor een ander.. Super moeilijk! Daarom is het fijn dat SpeelGoedInfo.nl tien speelgoedregels heeft opgesteld die je kunnen helpen.

En omdat ik me heel goed kan vinden in deze regels deel ik ze graag met je.
* In ruil voor dit blogartikel heb ik een product ontvangen, dit beïnvloed mijn mening echter niet.

Tien speelgoedregels

Er zijn een aantal belangrijke kenmerken van goed speelgoed. Het prikkelt de fantasie, stimuleert vaardigheden, sluit aan op de belangstelling, is met zorg gemaakt, heeft een goede prijs ten opzichte van de kwaliteit en zorgt voor een prettige tijdsbesteding.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt

Al op hele jonge leeftijd wordt er al van alles van kinderen verwacht. Ze gaan naar de peuterspeelzaal, naar de basisschool, zitten ook nog bij een sportclub en sommige kinderen moeten ook nog een muziekinstrument leren bespelen. Kinderen moeten dus al zoveel en dan wil men het liefst ook nog dat ze leren van spellen. Een veel gehoord criterium bij het uitzoeken van speelgoed is dan ook dat het wel ‘educatief’ moet zijn.

Ik moet toegeven dat ik me hier zelf ook wel eens schuldig aan maak. Echter zie ik ook wel in dat vrijwel elk speelgoed leerzaam kan zijn. Want goed speelgoed leert je iets zonder dat je het echt doorhebt. Zoals dat je op je beurt moet wachten bij spelletjes en hoe je omgaat met winnen als verliezen.

Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en ontwikkeling van het kind

Kinderen groeien ontzettend snel op en ook hun ontwikkeling gaat in een rap tempo. Het is dus goed om naar de ontwikkeling van het kind te kijken als het gaat om het uitzoeken van speelgoed. En het ene kind is nu eenmaal sneller dan een ander.

Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden

Heb je speelgoed waar je maar op één manier mee kunt spelen, dan gaat dat gauw vervelen. Het speelgoed moet uitdagend zijn, er moeten meerdere handelingen worden uitgevoerd of steeds een ander element worden gebruikt.

Goed speelgoed gaat niet snel stuk

Kinderen zijn doorgaans niet zo voorzichtig met speelgoed. Ze gooien ermee en laten het per ongeluk vallen. Hoe dan ook, speelgoed moet dus tegen een stootje kunnen. Niet voor niets dat het meeste speelgoed van de bekende merkfabrikanten daar zoveel aandacht aan besteden.

Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie

Het gebeurd niet vaak meer, maar ik kom nog wel eens speelgoed tegen waar geen leeftijdsindicatie op staat. Maar het is eigenlijk wel belangrijk om dit te doen. Natuurlijk, het gaat om gemiddelden dus je moet alsnog zelf bepalen of het iets voor jouw kind is. Maar het zorgt er in ieder geval voor dat je snapt dat je bepaald speelgoed nog niet aan een baby of dreumes kunt geven.

Goed speelgoed is duurzaam

Veel speelgoed gaat lang mee. Omdat het niet snel stuk gaat maar ook omdat het min of meer tijdloos is en het dus ook nog leuk is om er na een paar jaar weer mee te spelen.

Goed speelgoed is altijd zijn geld waard

Speelgoed kost relatief veel geld. Vooral als het goed speelgoed is. Maar omdat dit vaak ook duurzaam speelgoed is, is het wel zijn geld waard. Het is maar wat je liever hebt, speelgoed wat snel kapot gaat en je wekelijks nieuw moet kopen. Of iets wat lang meegaat en de kinderen jaren van genieten.

Goed speelgoed is veilig

Alle landen van de Europese Unie moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn omgezet in het Warenwetbesluit Speelgoed. Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is.

Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing

Alhoewel ik de gebruiksaanwijzingen vaak niet eens lees, hoort het er wel bij. In deze gebruiksaanwijzingen staan namelijk ook wat je moet doen wanneer iets het niet doet of hoe je met een product om moet gaan.

Goed speelgoed doet je de tijd vergeten

En de laatste vind ik wel heel belangrijk. Voor zowel kinderen als volwassenen is het belangrijk om af en toe gewoon even niets te moeten. Daarom kan spelen met bepaald speelgoed of bepaalde spellen zo fijn zijn. Even je hoofd leegmaken, flink veel plezier maken en de tijd compleet vergeten.

Speelgoed van het jaar

Omdat er zoveel speelgoed is en consumenten vaak niet weten wat nu goed is en wat niet hebben ze de verkiezing “speelgoed van het jaar” in het leven geroepen. Elk jaar mogen speelgoedfabrikanten hun producten inzenden waarnaar een vakjury ernaar gaat kijken. Deze vakjury komt een hele dag bij elkaar om alle producten te bekijken, uit te pakken en natuurlijk mee te spelen. Aan de hand van deze dag trekken ze conclusies en nomineren ze samen een aantal producten.

Daarna is het de beurt aan ons, de consumenten, om een stem uit te brengen. Wanneer je een of meerdere stemmen uitbrengt maak je ook nog eens kans om een van de speelgoed items te winnen. Plus je kunt meedoen met een kleurwedstrijd waarbij je ook kans maakt op een van de genomineerde items.

Heb jij je stem al uitgebracht?