Thuiswerk tag | Hoe ik mijn gezin en werk in balans houd

Omdat ik nu een eigen bedrijf heb en dus parttime zzp-er ben, ben ik ook een thuiswerkende moeder. Daarom vond ik het erg leuk dat Merel van Lotus Writings mij tagde voor de Thuiswerk Tag. Ik vertel onder andere over de balans tussen gezin en werk en of ik de kletspraatjes bij het koffieapparaat niet mis.

Wat voor soort thuiswerk doe je?

Het zal je niet verbazen wanneer ik zeg dat ik blog. Maar daarnaast ben ik ook virtual assistant & content creator. Dit houdt in dat ik voor andere ondernemers bepaalde taken overneem waar zij handen voor tekort komen of waar ze gewoonweg minder goed in zijn. Ik maak nieuwsbrieven, creëer content voor hun social media, schrijf blogs, redigeer en herschrijf teksten op hun website, check spelling en grammatica van teksten en nog veel meer.

Waarom ben je gaan thuiswerken?

Tijdens de zwangerschap van Fay kwam ik in de ziektewet terecht waar ik meer dan 2,5 jaar in heb gezeten. In die periode ben ik ook fulltime gaan bloggen. Het was niet mijn inkomen, maar ik deed het wel fulltime. Dit bevalt me zo erg dat ik dit het liefst ook fulltime, als inkomen, wil blijven doen.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook wil ik er heel graag voor mijn kinderen zijn. Mijn moeder was vroeger eigenlijk ook altijd thuis wanneer wij thuis waren en dat herinner ik me nog goed. Ik vond dat altijd erg prettig. Verder geeft thuiswerken je enorm veel vrijheid. Je bepaalt zelf wat je doet, wanneer je dit doet en hoe je dit doet. Wil ik dus lekker in bed teksten redigeren dan kan dat gewoon. En heb ik zin in een middagje vrij dan kan dat ook.

Hoeveel tijd besteed je iedere week aan je werk?

Ik ben wel meer bezig met mijn werk dan wanneer ik voor een baas zou werken (al doe ik dat ook nog 16 uur pw maar dat terzijde). Maar goed, mijn werk is ook echt mijn passie dus ik doe het heel erg graag. Aangezien ik ook aan mijn blog werk wanneer ik geen betaalde opdrachten heb denk ik dat ik zeker wel zo rond de 40 uur per week werk. Maar goed, social media is ook al werktijd en heb ik een leuk event in Amsterdam dan telt dat ook als gewerkte uren.

Hoe hou je de planning bij?

Tsjah planning.. Dat is dus iets wat ik dit jaar heb voorgenomen om te doen. Meer dingen plannen. Tot nu toe gaat het redelijk, ik kijk naar mijn lange to do lijst en kies er elke dag een paar dingen uit om te doen. En die dingen doe ik dan ook. Ik schrijf het meestal op in mijn agenda en vink het zo af..

Wel wil ik nog een goede verdeling gaan maken tussen prioriteiten en dingen voor langere termijn. Zodat ik daarin goed kan shiften en een nog betere planning kan maken.

Regel je opvang voor de kinderen?

Voor de dagen dat ik in loondienst ben heb ik wel opvang, maar niet voor de dagen dat ik thuis werk. Maar mijn dochter gaat over een tijd naar school en dan heb ik meer vrijheid. De kleine man slaapt nog overdag dus tijdens die slaapjes kan ik dan productief zijn. Nu werk ik vooral ’s avonds of wanneer mijn man thuis is. Maar ook als mijn dochter fijn aan het spelen is en mijn zoontje slaapt.

Hoe houd je werk en gezin in balans?

Dat is iets waar ik enorm naar aan het zoeken ben. Ik probeer sowieso minimaal één doordeweekse dag volledig vrij te plannen voor mijn kinderen en eentje in het weekend. Wel vind ik dat ik nog te vaak in de avonden bezig ben waardoor mijn man en ik elkaar alleen tijdens het eten zien. Daar moet verandering in komen. Maar ik ben hier hard mee bezig. Een betere planning zal helpen..

Op welke manier start je werkdag?

Ik check eigenlijk altijd eerst mijn email. Daarna zet ik mijn blog op mijn Facebookpagina en deel hem eventueel. Daarna kijk ik of ik nog wat belangrijks gemist heb in mijn zakelijke app groep en check ik mijn takenlijstje van die dag. Ik vergeet dan wel vaak om te ontbijten, dus eigenlijk zou ik moeten starten met eten en dan pas aan de slag gaan.. Maar dat gebeurd nog niet altijd.

Tijdens lunchtijd eet ik het liefst…

Tijdens mijn lunch eet ik het liefst een goed gevulde salade, of een boerenomelet. Maar ik vind het ook lekker om een soepje te eten met een tosti pesto/mozzarella/tomaat erbij bijvoorbeeld. In de praktijk eet ik echter vaker gewoon een boterham met (pinda)kaas of vleeswaren.

Mis je het werken voor een baas?

Ik werk nog voor een baas buiten het thuiswerken om dus wat dat betreft eet ik van twee walletjes 😉 Ik hoef dus nog niets te ‘missen’. Maar de drukte op de weg, het gehaast om de kinderen eerst naar school/opvang/oma te brengen voor ik naar mijn werk kan.. En telkens weer die stress rondom het avondeten. Dat zijn allemaal dingen die ik echt niet ga missen.

Mis je de praatjes bij de koffieautomaat met collega’s?

Het is voor mij heel lang geleden dat ik echt collega’s had in de zin van “lekker in de koffiekamer ouwehoeren”. Maar ik heb als zelfstandige toch gewoon collega’s. Ik zie ze niet elke werkdag, maar spreek ze vaak wel via de app of social media. En als er dan een event is dan halen we al die verloren “koffieautomaat-praatjes” driedubbel zo hard in.

Heb je een vaste dag per week vrij?

Nee niet perse een vaste dag. Doorgaans is het wel de dinsdag en/of woensdag, maar afgelopen week was het bijvoorbeeld de vrijdag. Net wat uit komt. Wel zorg ik er voor dat ik minimaal 1 dag per week in ieder geval overdag niet werk.

Wat kocht je van je eerste salaris?

Ik heb pas na drie maanden voor het eerst geld opgenomen van mijn zakelijke rekeningen en dat was om rekeningen te betalen. Dus echt iets gekocht hebben van mijn eerste salaris heb ik niet. Wel ben ik een deel van mijn verdiende geld aan het sparen zodat we er leuke dingen mee kunnen doen.

Nou dat was hem alweer! Als jij nog vragen hebt over thuiswerken dan mag je die natuurlijk zoals altijd stellen.. Ik tag Monique, Ellen en Marjolein

De afbeeldingen komen van Shutterstock

2 reacties op “Thuiswerk tag | Hoe ik mijn gezin en werk in balans houd

  • Ik vind het knap! Af en toe probeer ik thuis wat verslagen te maken, maar langer dan een half uurtje hou ik mijn peuter echt niet bezig. En ’s avonds heb ik daar vaak geen zin meer in.

  • Leuk om te lezen, omdat ik een beetje in hetzelfde schuitje zit als jij! Plannen en de aandacht tussen gezin en werk (en in mijn geval ook nog studie) verdelen zijn ook de dingen waar ik dit jaar aan wil werken. Dankjewel voor de tag, ik ga hem binnenkort ook invullen!

Reageren is niet mogelijk.