Thuis werken met kinderen: lukt dat?

Sinds drie maanden hoor ik officieel bij de thuiswerkende moeders. Parttime weliswaar aangezien ik ook nog twee dagen voor een baas werk, maar toch. De eerste twee maanden blikte ik terug en liet ik weten of ik bepaalde doelen had behaald en hoe het me beviel. Vanaf nu wil ik meer inhoudelijk op dingen in gaan. Vertellen hoe bepaalde zaken me wel of niet bevallen en hoe het is, dat thuis werken. Ik start met het thuis werken met kinderen. Want lukt dat eigenlijk wel?

Een baby EN een peuter

Wanneer je kinderen hebt die al naar school gaan ziet je dag er als thuiswerkende moeder denk ik wat anders uit dan wanneer je een baby en een peuter hebt. Ik vond het al best een uitdaging om met alleen een peuter in huis te werken, maar nu er ook een baby bij gekomen is wordt die uitdaging alleen maar groter.

Want nu zijn er twee hulpbehoevende kinderen waar ik rekening mee moet houden. Twee kinderen die graag aandacht willen, samen willen spelen en verzorgd moeten worden. Het scheelt dat onze peuter al bijna een kleuter is en al veel zelf kan. Toch wil ook zij graag geholpen worden bij sommige dingen en vindt ze het niet leuk als mama aan het werk is. Logisch.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plannen en loslaten

Toch is het wel te doen. Het is alleen echt een kwestie van plannen maar juist ook van loslaten. Want zoals elke moeder vast wel weet valt er met kinderen eigenlijk niet te plannen. En toch doe ik dat. Ik plan wanneer ik eventueel zou kunnen werken en mocht dit dan toch niet uitkomen, dan verschuif ik die plannen naar een later tijdstip.

Want als er iets is wat je moet zijn als thuiswerkende moeder, dan is dat flexibel.

Laat het los, laat het gaan!

Geen weekend?

Er zitten zeven dagen in een week en wanneer je een eigen bedrijf hebt en/of thuis werkt heb je snel de neiging om ook alle zeven dagen te werken. Ik doe dat niet. Of tenminste, ik probeer echt een “weekend” te houden. Dat weekend van mij valt doorgaans niet op de zaterdag en zondag, maar op een of twee doordeweekse dagen. Ik plan echt een dag (en het liefst twee dagen) in de week waarop ik dus niets aan mijn bedrijf doe.

Ik geef toe dat ik dit nog niet helemaal los kan laten en ik soms in de avonden van die “weekend-dagen” nog wel eens werk.

Hoe pak ik het thuis werken met kinderen aan?

Op zondagavond bekijk ik altijd de komende week om te zien waar ik mogelijkheden zie om te werken. Ik reserveer een aantal avonden voor mezelf en bekijk op welke dag(delen) de kinderen eventueel niet thuis zijn. Ook check ik de momenten dat mijn man thuis is en of er daar mogelijkheden zijn om te werken.

In de tijd dat mijn kinderen thuis zijn verwacht ik niet te kunnen werken. Ik doe het wel, maar dit is niet ingecalculeerd maar gewoon extra werktijd. Bijvoorbeeld als mijn zoontje slaapt en mijn dochter heerlijk in haar eigen fantasie aan het spelen is. Dan check ik mijn email, zoek ik naar foto’s voor bij mijn artikelen of schrijf ik artikelen. Wanneer mijn dochter dan mijn aandacht wil laat ik haar ook wel eens helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van product foto’s; ze mag dan dingen aangeven, helpen neerzetten, enzovoort. Dit vindt ze super leuk. Vaak gaat ze er met haar eigen houten camera bij zitten of zoals tegenwoordig achter haar eigen “bureau” zitten van Vtech.

thuis werken met kinderen vtech bureau

Nog meer thuis werk tips

Ik wil je ook nog een aantal tips geven die je wellicht kunnen helpen. Tips die ik zelf ook opvolg of eigenlijk op zou moeten volgen. Want het lijkt nu misschien alsof ik alles perfect geregeld heb en het hier altijd op rolletjes loopt. Dat is dus echt niet zo haha. Maar daarover vertel ik een andere keer wel weer 😉

 • Sta een uurtje eerder op. Ik sta zelf met regelmaat een uurtje of een half uur eerder op. Ja daar heb ik ook wel eens moeite mee, maar in dat uurtje voordat de kinderen wakker worden kan ik al een heleboel doen. (al gebeurd het ook wel eens dat de kinderen dan opeens ook wakker worden…)
 • Benut je tijd! Zijn je kinderen op school of spelen ze bijvoorbeeld bij een vriendje of vriendinnetje, ga dan niet bank hangen of de was doen. Nee ga aan het werk! Mensen die thuis werken moeten hun werk echt als hobby zien, dan voelt het ook als een fijn iets om aan de slag te kunnen.
 • Zet je social media uit! Iedereen kent het wel: je hebt even een half uurtje om te werken en kijkt nog snel even op Facebook of Instagram. En voor je het weet is dat half uurtje alweer voorbij. Weg werk-tijd!
 • Schaf een (goede) laptop aan. Met een laptop kun je overal werken en ben je dus lekker mobiel. Hebben je kinderen zwemles? Werk even je email bij!
 • Laat dat schuldgevoel los. Als thuis werkende moeder heb je soms wel eens last van een schuldgevoel wanneer je aan het werk gaat terwijl je kinderen thuis zijn. Maar vergeet niet dat jij er dus wel altijd bent voor je kinderen en ze dus echt niks tekort komen. Dat ene uurtje per dag kan dus best.
 • Wees flexibel. Ik noemde het hierboven ook wel, maar flexibiliteit is echt the key. Dingen lopen nu eenmaal anders en wanneer je dat niet accepteert dan kun je er flink last van hebben.

En als laatste: GENIET! Het is zo fijn om thuis te kunnen werken. Je kunt zelf je tijd indelen, hebt geen last van reistijd en files, je ben zelfstandig, je kunt bij je kinderen zijn en ga zo maar door.

thuiswerken met kinderen

Uitgelichte foto

7 reacties op “Thuis werken met kinderen: lukt dat?

 • Knap hoor! Ik vind dat er zelfs zonder kinderen al vaak dingen tussendoor komen. Een goede planning doet wel wonderen!

 • Ik heb geen kids maar ben blij dat ik op kantoor zit, denk ik. Ik weet niet of ik de discipline zou kunnen opbrengen om thuis te werken met Netflix zo dicht bij, haha!

 • Ik krijg het dus echt nog niet voor elkaar hoor, thuis werken!! Die kids (ook een baby en een kleuter) die hebben constant aandacht nodig als ze bij me zijn! Door de week werk ik voltijds. En als ze d avonds in bed liggen heb ik geen andere keuze dan mijn huishouden te doen!! Maar ik denk wel dat het moet kunnen met enkele afspraken en wat gewenning van hun kant. En je tips zijn ook leuk natuurlijk!

  • Ja als je sowieso voltijds werkt is dat al anders. Ik werk maar 2 dagen voor een baas. Dat scheelt. En mijn blog is onder andere nu echt mijn bedrijf. Dus dan is er misschien ook meer noodzaak. Het is inderdaad goed om afspraken te maken en gewenning doet ook veel.

Reageren is niet mogelijk.