Thema winter: knutseltips peuters en kleuters

Een van de dingen die ik als doel gesteld heb voor dit jaar is dat ik meer wil doen met mijn PABO diploma en ervaringen in het onderwijs. Nu is mijn kleine dame nog lang geen schoolgaand kind en dat weerhield me in eerste instantie ervan om bepaalde onderwerpen aan te snijden. Maar ja, het kriebelt gewoon enorm.. Dus daarom ga ik er gewoon voor! Ik zal me wel vooral richten op peuters en kleuters, omdat dit natuurlijk nog wel het dichtst bij mijn thuissituatie ligt. Vandaag dus wat knutseltips voor peuters en kleuters in het thema winter. 

Thema winter: vouwen

Ik heb drie vouwwerkjes gemaakt die je goed kunt uitvoeren met kleuters. Je kunt er zelf voor kiezen op welke manier je het uitlegt. Ook komt er knipwerk bij kijken dus ze oefenen niet alleen het vouwen, maar ook het knippen.

thema winter iglo vouwenAls eerste de iglo. De basis is het vouwen van 16 vierkantjes. Daarna vouw je de 2 bovenste hoekjes diagonaal naar een punt. De onderste rij kun je terug laten vouwen of af laten knippen. Daarna is het een deur tekenen met potlood en ook deze uitknippen. Klaar is je iglo! Je kunt hem op een gekleurd blad laten pakken en er allerlei leuke dingen bij laten tekenen of verven.

thema winter ijsbeer vouwenDe ijsbeer is iets moeilijker. De basis en stap 2 is hetzelfde als bij de iglo. Dus wanneer ze deze al gemaakt hebben dan weten ze al hoe dat werkt. Daarna is het echter iets moeilijker. Van de eerste rij (van boven naar beneden) knip je de onderste en middelste vierkantjes weg en van de derde rij (van boven naar beneden) alleen de onderste. Zo maak je de poten.

thema winter sneeuwman vouwenDan de sneeuwpop. Deze is het leukste om te maken vind ik zelf. Omdat ze hem naar eigen inzicht kunnen versieren qua hoed, neus, ogen, knopen, enzovoort. Wat je nodig hebt zijn 2 verschillende maten vouwblaadjes. De kleinere is voor het hoofd en de grotere voor het lijf. Alle hoekjes worden in een punt gevouwen en dan ben je al klaar.

Thema winter: plakken

Plakken is iets wat je, met hulp, al erg vroeg kunt doen met (je) kinderen. Zo vindt mijn dochter het helemaal geweldig wanneer ik haar stickers geef die zij dan opplakt. Dit kun je dus ook doen met dreumesen en peuters. Je kunt stickers gebruiken of je doet zelf wat Pritt op een papiertje en laat het kind het zelf op een blad plakken.

Wanneer ze wat ouder zijn en al naar school gaan dan moet je nog wel begeleiden, maar niet meer zoveel. Dan kunnen ze zelf al (proberen) de plak erop te smeren en zelf stukjes afscheuren of knippen. Ook heb je van die leuke plak figuurtjes op school, dus ook deze kun je gebruiken.

thema winter muts patroon

Zo kun je ze een opdracht geven door ze een reeks te laten plakken. Maar je kunt ook lekker laten mozaïeken met zelf gescheurde papiertjes.

97821b7fa34fad0480a6011e581b7fc8

Thema winter: verven

Deze sneeuwbol vond ik op de website van een Amerikaanse blogger. Ik vond het er super leuk uitzien plus je kunt het op allerlei verschillende manieren uitvoeren. Zo bedacht ik zelf dat het voor de hele jonge kinderen leuk is om de sneeuwpop met hun vingerafdruk te maken. Dit zorgt er wel voor dat je vrijwel 1 op 1 met ze moet werken. Ook kun je het merk kurk doen. Dan stempelen ze de sneeuwpop. De sneeuwvlokjes kun je dan maken met de achterkant van een potlood bijvoorbeeld. Wanneer je er doorzichtige folie overheen legt oogt het helemaal als een sneeuwbol.

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke ideetjes. Ik haal zelf mijn inspiratie vooral op Pinterest vandaan.

8 reacties op “Thema winter: knutseltips peuters en kleuters

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *