Weer terug in het schoolritme na de vakantie

Vandaag is er, hier in het zuiden, dan echt een einde gekomen aan de zomervakantie. Waar ze in het midden en noorden nog even vrij zijn, begin hier het schoolritme weer. Iets waar ik zelf gemengde gevoelens over heb. Aan de ene kant is het voor mijn werk wel fijn om weer in een ritme te komen. En ik merk ook dat de kinderen er beter op varen. Maar aan de andere kant is het ‘niets moet, alles mag’ gevoel ook wel lekker.

Vooral omdat we zo’n heerlijke warme zomer hebben gehad. En nee, ik ga er niet over klagen. Want wat heb je liever? Een hele natte zomer met kinderen die bijna niet naar buiten kunnen? Of een zomer waarin ze lekker met water kunnen spelen en amper naar de tv of tablet kijken? Ik kies voor het tweede.

Vakantie ritme

In de vakantie hadden we een heel ander ritme. Als je van een ritme kunt spreken. Alhoewel we de kinderen meestal toch op tijd naar bed probeerden te krijgen lukte dat niet altijd. Ook gebeurde het regelmatig dat ons zoontje niet twee slaapjes maar slechts één slaapje deed. Dit omdat we bijvoorbeeld ergens heen gingen en het dan niet lukte om hem te laten slapen. Op zich vaart hij daar nog steeds goed bij, zolang het maar een enkele keer gebeurd en niet elke dag. Want dat houdt hij dan weer niet vol.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Weer terug in het schoolritme

Maar omdat het voor ons weer zover was en omdat het bij de meesten van jullie er ook weer aan zit te komen zocht ik naar tips om weer in het schoolritme te komen. Zowel voor onszelf als voor de kinderen. Want het is voor ons beide wel weer even wennen.

Lees ook: Back to school – welke spullen heb je nodig?

Qua tijden zal er voor mij niet zoveel veranderen. Ik ben toch altijd rond 6 uur wakker, maar de kinderen sliepen in de vakantie meestal lekker uit. Dan had ik een uurtje of twee voor mezelf om te werken, het huishouden te doen, enzovoort. Maar ja, dat is nu niet meer. Dus die tips zijn wel nodig!

Handige tips:

  • Wanneer je kinderen op een andere tijd naar bed gaan in de vakantie is het handig om dit in de laatste week weer wat terug te draaien. Dus in plaats van dat ze om half 10 naar bed gaat breng je ze om 9 uur naar bed, de dag erop nog wat vroeger, totdat ze de bedtijd hebben die normaal is. Vinden ze het moeilijk om in slaap te komen? Laat ze dan nog even lezen bijvoorbeeld (of door een boekje bladeren voor de kinderen die nog niet kunnen lezen).
  • Betrek je kinderen bij de voorbereidingen op de eerste schoolweek. Dus haal samen alle schoolspullen weer naar beneden zoals schooltassen, broodtrommels, bekers en gymschoenen. De broodtrommels en bekers kun je samen afwassen en de gymschoenen moet je nog even laten passen. Want wie weet zijn ze inmiddels te klein. Ontbreken er nog dingen? Koop ze dan samen!
  • Sluit de vakantie af met een leuke activiteit. Fiets bijvoorbeeld ergens naar toe, ga samen bananenbrood bakken of breng een bezoekje aan een dierentuin of kinderboerderij.
  • Praat gezellig na over de vakantie. Vertel samen wat je allemaal gedaan hebt en laat ze vertellen wat ze het leukste vonden. Zo blijft de herinnering aan de vakantie nog wat verser.
  • Sta de eerste schooldag iets eerder op dan normaal. Zo kun je rustiger opstarten en heb je minder het gevoel te moeten haasten of stressen.
  • Leg de avond van te voren alvast alles klaar. Kleding, schoolspullen en maak ook alvast de lunchtrommel klaar. Dat scheel enorm in tijd. (Deze tip is overigens altijd wel aan te raden!)
  • Plan niet de eerste schoolweek vol met (speel)afspraken. Laat de kinderen weer even wennen aan het nieuwe ritme en de lange schooldagen. Dit zal vast erg vermoeiend zijn.

Voor degene die net als wij vandaag weer begonnen zijn: succes. En voor degene die nog even vakantie hebben: geniet ervan!

1 reactie op “Weer terug in het schoolritme na de vakantie

  • Dat is nu het enige voordeel aan een peuter die standaard om 5 uur wakker is. Geen ritme dat moet aangepast worden en zeeën van tijd om je ’s ochtends klaar te maken. Always look on the bright side 🙂

Reageren is niet mogelijk.