Mijn telefoongebruik: er moet drastisch iets veranderen!

Vorige week zag ik op twitter een tweet voorbij komen over de app Realizd. Deze app installeer je op je telefoon en vanaf dat moment houdt hij je schermgebruik bij. Omdat ik heel nieuwsgierig was naar mijn telefoongebruik heb ik hem ook gedownload en hield dus afgelopen week mijn schermgebruik bij. Het resultaat hiervan was schrikwekkend wat me doet beseffen dat er echt iets moet veranderen.

Wat is Realizd en wat kun je ermee?

Zoals ik in de intro al aangaf is Realizd een app die je op je telefoon kunt zetten om je schermgebruik bij te houden. Je ziet per dag aangegeven hoe vaak je de telefoon oppakt om iets te bekijken. Hoeveel tijd daar gemiddeld tussen zit. Hoeveel minuten (en/of uur) je de telefoon gebruikt op een dag en wat de langste schermtijd is achter elkaar.

Deze app is alleen voor iPhone gebruikers, maar er is ook een variant voor Android namelijk Qualitytime.

Er moet drastisch iets veranderen

De afgelopen dagen heeft deze app dus bijgehouden hoeveel tijd ik spendeer met mijn mobiel in de hand en dat liet me echt enorm schrikken. Zo vond ik de 2,5 uur die hij op de woensdag aangaf al erg veel.. bleek ik een andere dag gewoon meer dan 5 uur met mn telefoon in handen te hebben gezeten. Oke ik geef toe, soms bingewatch ik op mijn telefoon The Good Wife via Netflix, maar dan nog.. 5 uur?! Dat is niet normaal!

Wat ga ik met deze informatie doen?

Nu ik dit zo alles van mezelf weet ben ik gaan nadenken waaraan het ligt dat vele gebruik. Is het een bepaalde app die ik veel gebruik? Krijg ik nog teveel meldingen of is het iets anders? En ik ben tot de conclusie gekomen dat het van alles een beetje is haha. Dus dat moet ik terug dringen.

Al eerste ga ik nog meer meldingen uitzetten, zo krijg ik nog steeds een meldingen van Facebook, Twitter en Whatsapp. Die meldingen zijn zonder geluid of trillfunctie, maar zodra mijn telefoon een melding weergeeft bekijk ik hem. En dan bekijk ik niet alleen die meldingen, maar dan ga ik dus alle apps af om te zien wat ik heb gemist. FOUT!

Daarnaast is het ook vooral een gewoonte ofwel een verslaving geworden. Die telefoon moet binnen handbereik zijn. Zodra ik wakker word pak ik hem en vlak voor ik ga slapen leg ik hem pas weer weg. Zo voelt dat tenminste. Ik wil dus op bepaalde tijdstippen mijn telefoon gewoon echt wegleggen, buiten handbereik, in de hoop dat ik daarmee de schermtijd al drastisch verminder.

Heb jij verder nog tips voor mij?

Bron uitgelichte afbeelding Vasin Lee / Shutterstock, Inc.

30 reacties op “Mijn telefoongebruik: er moet drastisch iets veranderen!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *