Mijn telefoongebruik: er moet drastisch iets veranderen!

Vorige week zag ik op twitter een tweet voorbij komen over de app Realizd. Deze app installeer je op je telefoon en vanaf dat moment houdt hij je schermgebruik bij. Omdat ik heel nieuwsgierig was naar mijn telefoongebruik heb ik hem ook gedownload en hield dus afgelopen week mijn schermgebruik bij. Het resultaat hiervan was schrikwekkend wat me doet beseffen dat er echt iets moet veranderen.

Wat is Realizd en wat kun je ermee?

Zoals ik in de intro al aangaf is Realizd een app die je op je telefoon kunt zetten om je schermgebruik bij te houden. Je ziet per dag aangegeven hoe vaak je de telefoon oppakt om iets te bekijken. Hoeveel tijd daar gemiddeld tussen zit. Hoeveel minuten (en/of uur) je de telefoon gebruikt op een dag en wat de langste schermtijd is achter elkaar.

Deze app is alleen voor iPhone gebruikers, maar er is ook een variant voor Android namelijk Qualitytime.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Er moet drastisch iets veranderen

De afgelopen dagen heeft deze app dus bijgehouden hoeveel tijd ik spendeer met mijn mobiel in de hand en dat liet me echt enorm schrikken. Zo vond ik de 2,5 uur die hij op de woensdag aangaf al erg veel.. bleek ik een andere dag gewoon meer dan 5 uur met mn telefoon in handen te hebben gezeten. Oke ik geef toe, soms bingewatch ik op mijn telefoon The Good Wife via Netflix, maar dan nog.. 5 uur?! Dat is niet normaal!

Wat ga ik met deze informatie doen?

Nu ik dit zo alles van mezelf weet ben ik gaan nadenken waaraan het ligt dat vele gebruik. Is het een bepaalde app die ik veel gebruik? Krijg ik nog teveel meldingen of is het iets anders? En ik ben tot de conclusie gekomen dat het van alles een beetje is haha. Dus dat moet ik terug dringen.

Al eerste ga ik nog meer meldingen uitzetten, zo krijg ik nog steeds een meldingen van Facebook, Twitter en Whatsapp. Die meldingen zijn zonder geluid of trillfunctie, maar zodra mijn telefoon een melding weergeeft bekijk ik hem. En dan bekijk ik niet alleen die meldingen, maar dan ga ik dus alle apps af om te zien wat ik heb gemist. FOUT!

Daarnaast is het ook vooral een gewoonte ofwel een verslaving geworden. Die telefoon moet binnen handbereik zijn. Zodra ik wakker word pak ik hem en vlak voor ik ga slapen leg ik hem pas weer weg. Zo voelt dat tenminste. Ik wil dus op bepaalde tijdstippen mijn telefoon gewoon echt wegleggen, buiten handbereik, in de hoop dat ik daarmee de schermtijd al drastisch verminder.

Heb jij verder nog tips voor mij?

Bron uitgelichte afbeelding Vasin Lee / Shutterstock, Inc.

30 reacties op “Mijn telefoongebruik: er moet drastisch iets veranderen!

 • Dat klinkt als een hele handige app om je bewuster te worden van je smartphonegebruik. Heel confronterend, lijkt me. Bij mij werkt vliegtuigstand altijd wel en verder helpt het dat ik alleen internet heb als er wifi is. Daardoor weet ik regelmatig dat het geen nut heeft om mijn telefoon erbij te pakken 😉

 • Die app klinkt heel handig. Maar ik ben er nog niet klaar voor om hem te gebruiken hahaha. Ik vind het juist fijn om in de bus van en naar mijn werk, weer helemaal up-to-date te zijn. Mijn telefoon is mijn krantje, zeg maar 🙂

 • Ik heb de app ook op mijn telefoon staan en schrok net als jij van de tijd die ik op mijn telefoon doorbreng. Alle meldingen heb ik al uitstaan, maar het is echt die verslaving die ervoor zorgt dat ik m’n telefoon steeds maar weer pak. Zo vervelend!

 • Herkenbaar. Hier leg ik hem wel eens een dag weg en kijk achteraf wat ik heb gemist. Vaak weinig bijzonders, dus dan pak ik hem toch weer minder!

 • Ik zit echt super veel op mijn telefoon. Op m’n vrije dagen denk ik nog wel meer dan 5uur… Heb hem er dus ook meteen opgezet, ben benieuwd hoelang het nou werkelijk is…

 • Ik heb hem ook geïnstalleerd, wil het ook eens een weekje gaan bekijken. Ben bang dat ik ook van de resultaten ga schrikken.. overigens werkt het voor mij heel goed om mijn telefoon savonds alvast boven / aan de andere kant van de huiskamer te leggen. Ligt hij in ieder geval niet binnen handbereik.

 • Heel herkenbaar. Ik spreek wel eens af dat ik 2 uur lang niet op mijn telefoon mag kijken. Soms doe ik het dan toch. Verslaafd! Dankje voor de tip, ga het ook eens installeren

 • Deze app zag ik inderdaad ook voorbij komen van de week… Gedownload en wow… Best wel “shockerend” hoe veel ik mijn telefoon gebruik. Veel te veel! Waar sommige mensen “the fear of missing out” hebben offline, met feestjes en zo, heb ik dat een beetje met online geloof ik, haha. Ik wil alllllles weten en niets missen. Stom eigenlijk!

 • Herkenbaar hoor! Ik ben ook teveel met mijn smartphone bezig. Ik wil die app wel installeren, maar ik vrees dat het confronterend gaat zijn voor mij.

 • Ja ..ik vrees dat het hier zo ook is, ik ga die ook proberen, ben wel nieuwschierig, maar ook confronterend. Je wordt er wel bewust van. Ik zet m’n mb tegenwoordig wel vaker weg, zeker als de kids thuis zijn, stop hm ook maar in m’n tas ofzo, want van elke melding wil ik al kijken..

 • Van de ene kant zo herkenbaar. Ik vind eigenlijk echt dat ik ook minder mijn telefoon zou moeten gebruiken en toch geniet ik er ook van. Even lekker fb afstruinen of blogjes lezen. Ik moet misschien meer mijn tijd plannen dat ik hem wegleg en dus ook wanneer ik hem wel mag pakken.

 • Goed bezig! Denk idd dat bewust wegleggen al de helft scheelt. Doe ik ook en het geeft enorm veel rust. Kan me voorstellen dat je van die vijf uur best even schrok. Ik wil ook niet weten hoe erg het bij mij was, geloof ik.

 • Ik neem mijn mobiel al niet eens meer mee naar de slaapkamer. Die ligt beneden. Kun je er niet zo snel op gaan kijken als je ’s nachts wakker word. Misschien is dat een tip?

 • Op mijn werk kan ik mijn telefoon goed met rust laten, maar op mijn vrije dagen of ’s avonds zit ik er best veel op. Die app is voor mij ook wel een goed idee..

 • He, ik heb een paar jaar geleden zo’n soortgelijke app gehad, en ik zat me toevallig de laatste dagen mijn hoofd te breken over hoe die app ook al weer heette, want ik wilde hem graag weer installeren. Het was niet deze volgens mij, maar hij doet hetzelfde, dus ik ga deze proberen. Tnx!

Reageren is niet mogelijk.