Stoppen met de speen – tips

Sinds anderhalve week heeft onze dochter (2,5) geen speen meer. Stoppen met de speen was iets wat hoog op mijn wensenlijstje stond, maar ik had niet verwacht dat het ook zo snel zou lukken. Of nou ja snel, stiekem zijn we al een tijdje bezig om haar voor te bereiden en hebben we allerlei manieren gevonden om het te doen. Vandaar ook dit artikel, om onze tips mee te geven aan ouders die er nog mee moeten/willen beginnen. 

Stoppen met de speen – tips

Er zijn natuurlijk een hoop sites waarop je tips kunt vinden hoe kunt stoppen met de speen. Echter is een ervaringsverhaal wellicht ook wel fijn om te lezen. Daarom vertel ik wat wij gedaan hebben en wat onze ervaring hiermee was. Er zijn nog veel meer tips, maar deze hebben wij niet uitgeprobeerd.

1. Wachten tot een rustigere periode

Als eerste hebben we gewacht tot er een periode aanbrak waarin het wat rustiger was zonder al te veel verandering. Toen ze twee jaar werd en naar de peuterspeelzaal moest hebben wij dus niets gedaan wat betreft het stoppen met de speen. Ook de Sinterklaas periode leek ons geen goed moment, al is ze dus wel gestopt met de speen in die periode uiteindelijk, maar daarover later meer.

2. Afbouwen speen

Als eerste zijn we gaan afbouwen. Zo had ze eerst vrijwel de hele dag haar speen in de mond, maar bouwden we dit af naar alleen in bed, wanneer ze ziek was en in de auto. Na verloop van tijd vonden we het ook in de auto welletjes en wilden we de speen alleen nog maar in bed. Ook dit lukte vrij makkelijk. Ze accepteerde heel goed dat de speen alleen was om te slapen in bed.

3. Gebruik boekjes

Wat wij ook gedaan hebben is het voorlezen van boekjes die gaan over het stoppen met de speen. Zo ontving ik een tijd terug het boek De lumies zoeken een speen. Dit gaat over twee fantasiewezentjes die op zoek gaan naar een middel om het huilende babyzusje te helpen. Maar niets hielp, behalve een speen. Deze speentjes krijgen ze van kindjes die oud genoeg zijn om zonder speen te slapen. Het is de bedoeling om het boekje voor te lezen, de speen in het bijgeleverde doosje te doen en te begraven voor de Lumies. En als dan krijgt het kind dan hele mooie lichtgevende stickers cadeau.

Onze dochter is echt helemaal weg van dit boek en wil het liefst elke avond voorgelezen worden uit het boek. Maar haar speen in het doosje doen? Haar niet gezien! De speen ging het doosje niet in. Jammer maar helaas! Bij Charlotte is het overigens wel gelukt door middel van dit boek. Dus zo zie je maar, elk kind bepaalt zijn eigen weg.

lumies-zoeken-een-speen

Een ander boekje die wij af en toe (denk zo’n drie keer) voorlazen was Daaag speen. En dan de meisjes versie. Dit boekje gaat over een meisje die groot genoeg is geworden en geen speen meer nodig heeft. De speen geeft ze mee aan Piet speciaal voor baby piet. Het is dus echt een boekje die je vooral in de Sinterklaasperiode kunt gebruiken. Wij hadden hem zelf niet bewust in deze periode gebruikt. Onze dochter mag regelmatig zelf kiezen wat er voorgelezen wordt en dit boekje koos ze dan. We hadden niet het idee dat het hielp in eerste instantie.

4. Piet en baby piet

Een week voordat onze dochter echt zonder speen is gaan slapen probeerden we nog door middel van de Lumies haar zonder speen te laten slapen. Dit was een regelrechte drama dus wij hadden stiekem de hoop voorlopig opgegeven. Totdat ze een reserve speen van mijn ouders had en deze terug moest brengen naar hen. Ze opperde namelijk zelf dat ze haar eigen speen mee ging nemen voor Piet (die we diezelfde dag nog zouden gaan zien). Wij waren heel verbaasd en vroegen waarom dan. Toen vertelde ze dat Piet hem dan aan baby piet kon geven. Net zoals in het boekje. En dat terwijl we dat specifieke boekje eigenlijk al weken niet meer gelezen hadden.

Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal in de Julianatoren (pretpark) zocht ze een Piet uit die ze leuk vond en gaf haar de speen. Diezelfde avond was het 10 minuten huilen maar daarna ging het goed. En nu slaapt ze al anderhalve week zonder. Trotse moeder alert!!

5. Blijf volhouden

Dan de laatste tip die ik wil geven. Is de speen eenmaal weg, blijf dan ook volhouden. Die eerste avond vooral vond ik erg moeilijk, omdat het echt hartverscheurend huilen was. Ook al wist ze zelf dat ze hem aan Piet had gegeven. Wat we ook hebben gemerkt is dat ze nu bij anderen heel moeilijk slaapt. Overdag tenminste. Thuis gaat ze makkelijk slapen zonder speen. Maar bij de opvang bijvoorbeeld wil ze nu niet meer slapen. Of dat te maken heeft met de speen of omdat ze het daar te leuk vindt om te slapen weet ik niet. Toch hebben we volgehouden om haar ook daar geen speen te laten geven. En daar ben ik erg blij mee. Want het gaat zo goed nu!

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Ook ben ik benieuwd of je zelf andere ervaringen en/of tips hebt! Laat gerust je reactie achter hieronder. 

Wil je nog een ervaringsverhaal lezen van ons met het stoppen met de speen bij ons zoontje? Lees dan hier.

20 reacties op “Stoppen met de speen – tips

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *